Θ. Φορτσάκης (πρ. Πρύτανης-βουλευτής Ν.Δ.): Είναι σκέτη απάτη η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Θ. Φορτσάκης (πρ. Πρύτανης-βουλευτής Ν.Δ.): Είναι σκέτη απάτη η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Μέχρι και εσωκομματικά η Νίκη Κεραμέως διαψεύδεται, και όχι από κάποιον τυχαίο, αλλά από τον Θεόδωρο Φορτσάκη. Ο πρώην Πρόεδρος της Νομικής και Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. λέει σαφέστατα Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αποδομώντας την Υπουργό Παιδείας, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Το Μέγαρο Μαξίμου δυσκολεύεται να διαχειριστεί επικοινωνιακά το συγκεκριμένο ρήγμα από τον κ. Φορτσάκη, ο οποίος με την ακαδημαϊκή του εμπειρία δεν φορά τις κομματικές του παρωπίδες, αλλά υπερασπίζεται τους συναδέλφους του και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η είδηση προφανώς δεν έχει «παίξει» στα κανάλια της Λίστας Πέτσα και αποτελεί, μετά την υποστήριξη των Εργαζόμενων της Οξφόρδης, ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στα κυβερνητικά επιχειρήματα σχετικά με την αντισυνταγματική ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Μιλώντας στους κυρίους Γιώργο Πιέρρο και Δημήτρη Τάκη (εκπομπή Βriefing-κανάλι Action24) εξέφρασε την αντίθεσή του με την Νίκη Κεραμέως: «Η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει στο Πανεπιστήμιο, ούτε μπορεί να ανατεθεί η φύλαξη του Πανεπιστημίου στην αστυνομία. Κανένας καθηγητής και κανένας φοιτητής δεν θα δεχθεί εύκολα την τοποθέτηση αστυνομίας εντός πανεπιστημίων», τονίζοντας επίσης ότι «σε κανένα πανεπιστήμιο, απ’ όσο γνωρίζω, της δυτικής Ευρώπης, δεν υπάρχει».

Πηγή: YouTube-> Θεόδωρος Φορτσάκης

«Ασφάλεια δεν σημαίνει ότι ελέγχεται η πολιτική δράση των φοιτητών, αλίμονο. Ασφάλεια σημαίνει ότι διασφαλίζουμε πως δεν τελούνται πράξεις, οι οποίες απάδουν στον χώρο του Πανεπιστημίου και εμπίπτουν στο πλαίσιο ενδεχομένως και του ποινικού δικαίου», δήλωσε επίσης ο καθηγητής της Νομικής Σχολής, αναφέροντας ότι, η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, «είναι επικοινωνιακού τύπου λύση και δεν θα είναι αποτελεσματική για το μπάχαλο που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν το βρίσκουμε εύκολα αλλού. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να βάλουμε την αστυνομία μέσα».

«Δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει η Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο. […] Εγώ διαφωνώ με αυτό. Ήταν καιρός να ασχοληθεί κάποιος με την Ασφάλεια του Πανεπιστημίου, αλλά η λύση που υιοθετείται θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Ναι σ΄ ένα σώμα φύλαξης. Ναι, να μπει η Αστυνομία αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος. Όχι, όμως, σε σώμα της ΕΛ.ΑΣ

«Θεωρώ απάτη σε έναν χώρο πανεπιστημιακής ελευθερίας να έχουμε συνεχώς παρούσα την Αστυνομία.»

Θ. Φορτσάκης-Ν. Κεραμέως 1-0…

Ο κ. Φορτσάκης αναφέρεται σε ένα ειδικό σώμα φύλαξης στα Πανεπιστήμια το οποίο, όμως, όπως ο ίδιος λέει κατηγορηματικά, θα υπάγεται στη δικαιοδοσία του εκάστοτε Πρύτανη. Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά με την Νίκη Κεραμέως; Λέει ένα σαφές όχι στην αστυνόμευση και την καταστρατήγηση των Σχολών και -το κυριότερο- θεωρεί την απαράδεκτη, αντισυνταγματική και παράνομη πρωτοβουλία της κυβέρνησης «απάτη». Διότι άλλο ένα σώμα του Πανεπιστημίου, άλλο ένα Σώμα αστυνόμευσης (το οποίο οι ίδιοι οι Αστυνομικοί δεν επιθυμούν-η Πανελληνία Ένωση τους και 4 τοπικές ενώσεις έχουν επίσημα διαφωνήσει) το οποίο ξεπερνά μέχρι και το Σπουδαστικό της Ασφάλειας που η Χούντα των Συνταγματαρχών είχε θεσπίσει. Ο κ. Φορτσάκης θίγει, δίχως να το επιθυμεί, με αφορμή τη φύλαξη, το τεράστιο ζήτημα της υποχρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. που κρύβεται πίσω από το σύνολο των προβλημάτων μας. Η απώλεια διοικητικών υπαλλήλων οφείλεται ξεκάθαρα στους ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς και κατ΄ έπεκταση στην μη πρόσληψη προσωπικού, μέσα σε αυτούς και φύλακες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ένα μικρό Ίδρυμα σε σχέση με τα υπόλοιπα της Αττικής κι όμως οι φύλακές μας (σ.σ. ο γραφών φοιτά στο συγκεκριμένο Α.Ε.Ι.) είναι πολύ λίγοι για την επαρκή του φύλαξη.

Η αντίθεση των Αστυνομικών αποδεικνύει και μια ακόμη αλήθεια. Την θέληση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ενσωματώσει την Ο.Π.Π.Ι. με κάθε καρυδιάς καρύδι. Κάθε άσχετο που με μια δήθεν εκπαίδευση θα φέρει χειροπέδες εντός των Σχολών και θα κάνει όπως είπε και ο υπουργός Προ.Πο «ήπια αστυνόμευση». Αν βλέπουμε την Αστυνομία να ανησυχεί τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.

Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύλλογοι Μελών Δ.Ε.Π., Φοιτητικοί Σύλλογοι, η συντριπτική πλειοψηφία της Αντιπολίτευσης, οι ίδιοι οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι, ακαδημαϊκοί από το εξωτερικό, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Οξφόρδης και τώρα ο κ. Φορτσάκης… Μαζί με αυτούς εκατοντάδες χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές, τόσο στο δρόμο, όσο και στα σπίτια τους δεν επιθυμούν να παίζουν με τις ζωές τους.

Άραγε τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβει η Νίκη Κεραμέως;

Πρέπει να είσαι πράγματι τόσο κωφός για να μην ακούς το δίκιο…

(Όσο για τον Άγγελο Συρίγο που πρόσφατα επικαλέστηκε την Χούντα κυριολεκτικά για να υπερασπιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο θα επιστρέψουμε με πλήρες ρεπορτάζ.)

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.

One thought on “Θ. Φορτσάκης (πρ. Πρύτανης-βουλευτής Ν.Δ.): Είναι σκέτη απάτη η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Comments are closed.