Όπως όλοι γνωρίζετε, η έξαρση της νέας πανδημικής κρίσης έχει οδηγήσει στην οικιακή απομόνωση πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου και εμάς. Η καραντίνα που βιώνουμε παροτρύνει, προφανώς, τον καθένας μας να απολαύσει σπιτικές δραστηριότητες: επιτραπέζια, φαγητό, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, η καθιστική ζωή, τα λάθη στη διατροφή, ακόμα και η μη επαρκής έκθεση στον ήλιο (εξαιτίας της καραντίνας) είναι εις βάρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα με τον εγκλεισμό, οφείλουμε να προσέχουμε την πνευματική και σωματική μας υγεία, η ακεραιότητα των οποίων θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε πιο εύκολα και ανώδυνα τις επιπτώσεις του ιού.
Όντας πρώην -αποτυχημένος- υποψήφιος ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), τρέφω μια ιδιαίτερη αγάπη για τον αθλητισμό, τον οποίο υπηρετώ καθημερινά. Απευθυνόμενος πρώτα στους ομοϊδεάτες ερασιτέχνες αθλητές, οφείλουν να μην επαναπαυτούν από αυτή την κατάσταση, με την δικαιολογία ότι έχει κλείσει ο χώρος εκγύμνασής τους. Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο αποτελούν τρεις πολύ αξιόλογες και νόμιμες υπαίθριες δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, αποκλείουν την σαρκοπενία (ξαφνική απώλεια μυϊκής μάζας) και αποβάλλουν το στρες, απελευθερώνοντας ορμόνες του σώματος. Για τους υπόλοιπους, οι οποίοι έχουν ως χόμπι τον αθλητισμό, μπορούν να αρκεστούν στην (απαραίτητη) οικιακή άσκηση, η οποία επιβάλλει την ύπαρξη ελαχίστου ή και μηδενικού εξοπλισμού. Φυσικά, πρέπει να υπάρχει εναρμόνιση με την διατροφή, η οποία δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, με το πρόσχημα της απομόνωσης, αλλά να δείξουμε και οι ίδιοι εγκράτεια, παρά τον διαρκή πειρασμό της κουζίνας.
Βέβαια, το σώμα και το μυαλό αποτελούν ένα και το αυτό. Όσο αναγκαία συνίσταται η σωματική εγρήγορση, άλλο τόσο χρειάζεται και η πνευματική. Πολλοί φοιτητές εξασκούνται αναγκαστικά, καθώς έχουν ήδη αρχίσει την μελέτη για τα διαγωνίσματα του εαρινού εξαμήνου. Οι εναπομείναντες υποχρεούμαστε να μην τεμπελιάζουμε, αφού δεν θα μας σώσει μονάχα η παρακολούθηση των διαδικτυακών μαθημάτων (όσα καταφέρνουν και γίνονται). Λύστε σταυρόλεξα, πάρτε Sudoku, διαβάστε κόμικ ή -αγαπημένη προσωπική επιλογή- πεζογραφήματα και έργα στοχαστών. Πραγματοποιήστε, εφόσον δύναται, φιλοσοφικές, ιστορικές ή πολιτικές συζητήσεις με την οικογένεια, ή με κάποιον δικό σας (πάντα με προσοχή αυτά). Η νοητική προπόνηση είναι εξίσου σημαντική με την φυσική. Φροντίστε, λοιπόν, να μην καταντήσετε «φυτά» ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, αλλά να παρουσιαστείτε ευσυνείδητοι και ακμαίοι.
Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.