Κοινωνία σε ανάγκη προοδευτικής “αιμοδοσίας”

Κοινωνία σε ανάγκη προοδευτικής “αιμοδοσίας”

Ποιος θα το ΄λεγε ότι ένας Υπουργός Υγείας με ακροδεξιό παρελθόν και υπόβαθρο θα δεσμευόταν και θα έκανε πράξη την αποσύνδεση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τα κριτήρια που απαιτούνται για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης; Πολιτική εξιλέωση; Ίσως. Διαγραφή κοινής μνήμης από το πολιτικό του ξεκίνημα από τον ΛΑ.Ο.Σ.; Σίγουρα. Προοδευτική μετάβαση; Μάλλον όχι.

Το ζήτημα εδώ δεν είναι ο Υπουργός Υγείας αλλά διακρίνεται στις τελευταίες λέξεις της πρώτης παραγράφου.

Γιατί μία τέτοια απόφαση να χαρακτηρίζεται προοδευτική εν έτει 2022; Πώς δικαιολογείται επιστημονικά η απαγόρευση δωρεάς αίματος στους ομοφυλόφιλους; Για πολλά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι η ερωτική συνεύρεση μεταξύ ατόμων του ίδιου βιολογικού φύλου είναι επικίνδυνη, διότι επικρατούσε η ρατσιστική και συντηρητική αντίληψη και η περιθωριοποίηση των ομοφυλόφιλων επιτυγχανόταν μέσω της στοχοποίησής τους ως διαρκείς φορείς σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ειδικά του πολύ επικίνδυνου ιού του HIV (AIDS)… Κάτι τέτοιο, φυσικά, ήταν και είναι επιστημονικά ανυπόστατο. Εκείνα τα άτομα που δύναται να είναι πιο πιθανοί φορείς είναι εκείνα που αλλάζουν διαρκώς ερωτικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις στις ερωτικές επαφές τους.

Στην ουσία, αυτή η απόφαση είναι θεμελιωδώς προοδευτική, αφού ξεπερνάει άλλη μία υποκατηγορία ενός γενικότερου κοινωνικού διαχωρισμού. Ωστόσο, ο κίνδυνος στην κοινωνία έγκειται στο ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θα διάβασαν το νέο και θα το θεώρησαν μεγάλη πρωτοτυπία και αλλαγή, ασύλληπτη στο μυαλό τους. Όταν τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναγνωρίζονται ή στοχοποιούνται, η ανθρωπότητα στερείται εξέλιξης. Ανθρώπινης. Παγκοσμίως. Και επειδή έχω πατήσει πολλές φορές το δικό μου πληκτρολόγιο για να εκφράσω τους κοινωνικούς μου προβληματισμούς, κλείνω με ένα απόφθεγμα ενός μεγάλου συγγραφέα:

Είναι απαράδεκτο να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε καλούς και σε κακούς. Οι άνθρωποι είναι είτε γοητευτικοί είτε βαρετοί.” (Όσκαρ Ουάιλντ,1854-1900)

ΥΓ. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ποτέ δεν ασχολήθηκε με έναν αποκλεισμό που θυμίζει απολιθωμένες εποχές και διορθώθηκε από τον Θάνο Πλεύρη (ανεξαρτήτως πολιτικής σκοπιμότητας). Ντροπή για μία υποτιθέμενη προοδευτική κυβέρνηση.

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.