Κορινθία ώρα μηδέν, αλήθεια ώρα 1

Κορινθία ώρα μηδέν, αλήθεια ώρα 1

Της Παναγιώτας Μητσοπούλου, πρώην συντάκτριάς μας

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Tετάρτης, λίγο πριν τις 10, σε δασική έκταση στο Σχίνο Κορινθίας. Για δύο συνεχόμενα βράδια οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν άνιση μάχη με την φωτιά, η οποία ολοένα και επεκτείνονταν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Πυροσβεστικά έφτασαν από Μέγαρα, Αττική και Πελοπόννησο,  Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, (278 πυροσβέστες, 89 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΌΛΥΜΠΟΣ, 8  αεροσκάφη, 4 PZL, 2 Ε/Π καθώς και ένα Ε/Π του ΠΣ ως συντονιστικό και συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες). Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί και 3 μοναστήρια (Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο και Χάνι Δερβένι-εκκενώσεις οικισμών ενός κομματιού του Σχινά, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά και οι ιερές μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, Αγίας Παρασκευή και Αγίου Ιερόθεου).

Το εξαιρετικά δύσβατο της περιοχής, η πυκνή βλάστηση -ειδικά το συγκεκριμένο σημείο περιβάλλεται από πεύκο, ένα εξαιρετικά «εύφλεκτο» φυτό- σε συνδυασμό με τους ανέμους που έπνεαν από δυτικά και εξακολουθούν μέχρι αυτή την ώρα δεν βοήθησαν την άμεση κατάσβεση της φωτιάς. Στο συγκεκριμένο σημείο, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» στο Οpen TV, δεν είχε εκδηλωθεί πάλι φωτιά. Άραγε ήταν στοχευμένος ο εμπρησμός (;) που στόχο είχε πάλι τα Γεράνεια Όρη; Εξαιτίας αυτών των υποψιών, με εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχει καταφτάσει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμού για να διεξαχθεί σχετική έρευνα για τα αίτια της φωτιάς. Μάλιστα, τα πρώτα ευρήματα κάνουν λόγο για καύση γεωργικών υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα  ως αιτία ξεσπάσματος της φωτιάς, η οποία μέχρι στιγμής έχει κάψει πάνω από 40.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχόμενες και οι καπνοί έχουν πνίξει ένα μεγάλο μέρος της Αττικής.

Αλλά ας δούμε λίγο τα πράγματα διαφορετικά, από μια άλλη οπτική. Καθώς -όπως λέει και ο σοφός λαός- κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις, την φωτεινή όψη την πιστέψαμε, με το σκοτάδι όμως τι γίνεται; Η πόλη μου και η πόλη χιλιάδων άλλων ανθρώπων καίγεται για ακόμη μια φορά, οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους κινδυνεύουν και ο κρατικός μηχανισμός είναι ανίκανος να λάβει προληπτικά μέτρα φύλαξης για να μη χρειαστεί να φτάσουν τα πράγματα μέχρι εκεί. Η προνοητικότητα όμως αποτελεί αρετή των αρίστων, και εμείς κυβερνιόμασταν ανέκαθεν από Φαύλους.

Και τι γίνεται όμως αν η εκάστοτε εξουσία δεν θέλει να προφυλάξει τους κατοίκους της; Την στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν τέσσερις αδειοδοτήσεις για τις εξορύξεις Βωξίτη και για τα αιολικά πάρκα, οι οποίες καθυστερούν εξαιτίας της προστατευόμενης δασικής περιοχής. Στο σημείο αυτό, ας υπενθυμίσουμε ότι επί προεδρίας Σακελλαροπούλου το ΣτΕ εγκρίνει απόφαση βάση της οποίας επιτρέπονται οι χορηγήσεις αδειών για κατασκευή αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές.

Αφότου επικυρώθηκε η απόφαση, λίγες μέρες μετά ξεσπά πυρκαγιά σε δασική περιοχή που της ταιριάζει γάντι, με την ταυτόχρονη ανύπαρκτη σχεδόν τηλεοπτικά κάλυψή της. Όλα αυτά τυχαία προφανέστατα.

Όλα αφημένα σε τυχαιότητες, άνθρωποι να τρέχουν να σωθούν και να σώσουν ό,τι σώζεται, παιχνίδια της μοίρας που μας γυρνάνε πίσω σε ατυχή συμβάντα όπως αυτά του καλοκαιριού του 18′, και κρατικός μηχανισμός που επενδύει σε λεφτά και όχι σε ανθρώπους. Γιατί ένας κυβερνήτης δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους του, όπως σπουδαία μαρτυρούσε αιώνες πριν ο Οιδίποδας Τύραννος στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Αλλά μάλλον σε αυτό το μάθημα απουσίαζαν οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- κυβερνώντες αυτής της χώρας.

Και θέτω το εξής ερώτημα: αυτή η φωτιά που έπληξε μια περιοχή διαμάντι για τα κορινθιακά δεδομένα και περίμενε πώς και πώς την οικονομική αναζωογόνηση της με την έλευση τουριστών αλλοδαπών και μη, πώς θα μπορέσει να επιβιώσει; Ο κρατικός μηχανισμός θα μπορέσει αυτή τη φορά να κάνει σωστά την πιο σημαντική αποστολή του, που έως τώρα έχει ξεχάσει;

Να διαφυλάξει τους ανθρώπους του και να εξασφαλίσει την ευημερία τους σε όλα τα επίπεδα…

Για να δούμε, η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις εξάλλου…

Το KorinthosTv υπήρξε το μόνο μέσο ενημέρωσης που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο της οικολογικής τραγωδίας. Τα μεγάλα Μ.Μ.Ε… έπαιζαν Survivor.
+ posts