Κουλτούρα Βιασμού (βολ.78924732)

Κουλτούρα Βιασμού (βολ.78924732)

Το κείμενο αυτό απευθύνεται στους συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης θα στηρίξουν το θύτη και θα αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των λεγομένων του θύματος (ελπίζω να το διαβάσει τουλάχιστον ένας απ’ αυτούς και να καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος).

Πριν λίγη ώρα είδα το βίντεο που ανέβασε μια γυναίκα απ’ τη Ν. Σμύρνη, στο οποίο φαίνεται να την ακολουθεί μέχρι το σπίτι της ένας άντρας με το μόριο του έξω από το παντελόνι του. Οι προθέσεις του ήταν ξεκάθαρες, σε σημείο τέτοιο ώστε να μη μπορεί κανένας να αμφισβητήσει το τι έγινε. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευα μέχρι που διαψεύστηκα με αυτά που διάβασα στο ίντερνετ. Μέσα σε ελάχιστη ώρα, είδα τουλάχιστον δύο ανθρώπους να δικαιολογούν το θύτη και να χαρακτηρίζουν την κοπέλα αυτή ως «υπερβολική» και ότι το περιστατικό αυτό δεν μπορεί να το κρίνει ο κόσμος, αλλά η Αστυνομία (κατηγορώντας την που δημοσίευσε το βίντεο αυτό).

Ανοίγω παρένθεση εδώ για να τονίσω πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που στηρίζουν τους βιαστές, είναι συνήθως τα ίδια άτομα που λένε την ερώτηση «Γιατί δε μίλησαν τότε;», όταν ένα θύμα μιλάει για ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που βίωσε, κάποια χρόνια μετά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα “ανθρώπων” που ζουν ανάμεσά μας…

Πότε θα καταλάβετε πως ο λόγος για τον οποίο τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης φοβούνται να μιλήσουν είστε εσείς; Εσείς που θα στηρίξετε τους θύτες, εσείς που θα αμφισβητήσετε τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ που έζησαν τα θύματα και θα χαρακτηρίσετε τα λεγόμενά τους ως “υπερβολικά”. Όχι, δε φταίει το θύμα, ούτε έχει σημασία το τι φορούσε. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της κουλτούρας βιασμού που αναπαράγετε καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα και στην καθημερινή σας ζωή. Πώς γίνεται να ρωτάτε «Γιατί τώρα και όχι τότε;», ενώ εμποδίζετε τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η σεξουαλική παρενόχληση δεν θα είναι καθημερινό φαινόμενο στις ζωές των γυναικών; Πώς θα σταματήσουν τα περιστατικά αυτά όταν συμβάλετε στην κανονικοποίησή τους με όλες αυτές τις φθηνές δικαιολογίες; Πώς θα νιώσει ασφάλεια και άνεση ένα θύμα να μιλήσει, ενώ γνωρίζει ότι θα χαρακτηριστεί και θα κατηγορηθεί για αυτό που έζησε;

Σταματήστε να τους στηρίζετε, σταματήστε να γίνεστε και εσείς θύτες.

Καμία και κανένας μόνος πια.

Υ.Γ. Ο θύτης συνελήφθη και απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν η πρώτη φορά που παρενόχλησε.

Ζάχος Αναστασιάδης
+ posts