Κτήνη δίχως κοφτερά δόντια και μυτερά νύχια

Κτήνη δίχως κοφτερά δόντια και μυτερά νύχια

Ναι, αυτό το περιστατικό με τον απαίδευτο άνθρωπο που ενώ έτρωγε το ψαράκι του, το οποίο δυστυχώς κατάφερε να καταπιεί με επιτυχία, αποφάσισε να κλωτσήσει μία γάτα στην θάλασσα, είναι αρκετά σημαντικό τόσο όσον αφορά το επίπεδό μας ως πολιτισμός, ως λαός, ως το “ανώτερο” είδος, αλλά και την γενικότερη αντίληψη που διαθέτουμε για τα ζώα γύρω μας, αδέσποτα ή και μη.

Η αλήθεια είναι πως, στα κείμενα κοινωνικού χαρακτήρα που γράφω, επιλέγω συνήθως να χρησιμοποιώ το α΄ πληθυντικό, ώστε να μην δίνω την εντύπωση στον αναγνώστη, πως, ως κομμάτι της κοινωνίας που είμαι, αποκλείω τον εαυτό μου από τα λάθη και τις κακές συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα στο σύνολο. Όμως αυτήν την φορά αρνούμαι να συμπεριλάβω το “εγώ” μου σε μια κατηγορία τόσο δυσλειτουργική, τόσο βλαβερή, τόσο ψυχικά άρρωστη, τόσο κομπλεξική και τόσο βυθισμένη στα σκουπίδια.

Δεν επιθυμώ να εστιάσω στον εαυτό μου και στα «κατορθώματά» μου, μα λέγοντας τα παραπάνω πριν προλάβει κάποιος να επιτεθεί και να με κατηγορήσει δίχως να ξέρει θέλω να ξεκαθαρίσω απόλυτα την θέση μου. Είμαι φοιτήτρια, εργάζομαι εδώ και μισό χρόνο παίρνοντας, προφανώς, τον κατώτατο μισθό. Παρ’ όλα αυτά, στο σπίτι μου έχω πέντε υιοθετημένα ζώα, και κάνω οτιδήποτε περνάει από το χέρι μου για να μην τους λείπει τίποτα. Στο οικονομικό κομμάτι, συμβάλλουν και πρόσωπα της οικογένειας, σαφώς. Και γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί, όλοι σας ισχυρίζεστε ότι είστε φιλόζωοι και πως αγαπάτε τα ζώα. Και όλη σας αυτήν την αγάπη την εκδηλώνετε βάζοντας ληγμένο γάλα σε ένα ταπεράκι, μία φορά τον μήνα, όταν θυμάστε πως θέλετε να χαϊδέψετε λίγο τα αδέσποτα της γειτονιάς. Λυπάμαι παιδιά για το ξαφνικό, αλλά δεν είστε ούτε κατά διάνοια φιλόζωοι.

Και ειλικρινά δεν είστε φιλόζωοι ούτε αν αγοράσετε ένα σκυλί ράτσας, για να το διαδίδετε σε όλα σας τα social.

Φιλόζωος είναι αυτός, που ακόμα και αν δεν σκορπάει τα πορτοκαλί χαρτονομίσματα από τα μπαλκόνια του, θα βάλει τροφή και καθαρό νερό σε καθημερινή βάση στα αδέσποτα που έχει κοντά του, και όχι μόνο. Φιλόζωος είναι αυτός, που δεν θα επιλέξει να αγοράσει από ένα pet shop ένα καθαρόαιμο labrador αλλά θα επιλέξει να σώσει ένα χτυπημένο και παραμελημένο ζώο που βρήκε στον δρόμο. Φιλόζωος είναι αυτός, που θα φροντίσει να δίνει δροσερό νερό, κάθε μέρα το καλοκαίρι στα ζωάκια που καίγονται από τον ήλιο του καλοκαιριού, ενώ εσείς απολαμβάνετε τον freddo σας στην πλατεία. Φιλόζωος είναι εκείνος, ο οποίος δεν θα σκεφτεί να παρατήσει ένα γατάκι στον δρόμο, επειδή όταν μεγαλώσει θα γρατζουνάει τους καναπέδες. Αντιθέτως, είναι εκείνος που θα το μαζέψει και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, για να το βοηθήσει να επιβιώσει.

Πόσα χιλιάδες άρθρα υπάρχουν, να υπενθυμίζουν στο ανθρώπινο είδος πως τα ζώα δεν αξίζουν τέτοια συμπεριφορά, ενώ οι άνθρωποι αξίζουν να πάθουν πολύ χειρότερα από αυτά που ήδη τους συμβαίνουν. Κι όμως, είμαστε εν έτη 2022 και καθόμαστε να παρακολουθούμε διαδικτυακά έναν σαθρό τιποτένιο άνθρωπο να κλωτσάει μία γάτα στην θάλασσα. Και ενώ κάποιοι από εμάς δεν ήταν δίπλα, αυτοί που ήταν επέλεξαν να το βιντεοσκοπήσουν, αντί να κάνουν κάτι. Με τέτοιες μικρές πράξεις, σιγά-σιγά η ανθρωπότητα οδεύει όλο και πιο πολύ προς τον πάτο, και εσείς απλά πατάτε το record, για να θυμάστε την στιγμή της αθλιότητας του είδους μας.

Ντρέπομαι να ανήκω με σας. Να μοιράζομαι τον αέρα μου, το λεωφορείο και το μετρό μου. Με ανθρώπους σαν εσάς που είστε όλο λόγια και υποσχέσεις, μα όταν είστε μόνοι σας και δεν έχετε κανέναν να του πουλήσετε τα κατορθώματά σας βουλιάζετε στον εγωισμό σας ξεχνώντας όλα όσα διηγηθήκατε στους γύρω σας. Μισώ εσάς τους δήθεν ανθρώπους, που μπροστά στο “κοινό” θυμάστε να είστε φιλελεύθεροι, κατά του ρατσισμού, ιδεαλιστές, ορθολογιστές, φεμινιστές, φιλάνθρωποι, σεμνοί, ταπεινοί, φιλόζωοι.

Δήθεν φιλόζωοι, λοιπόν. Αυτό είστε. Που βλέπετε μια αδέσποτη γάτα σε ένα πεζούλι στην Πλάκα και τρέχετε κακήν κακώς να βγάλετε το iphone από την τσέπη χρησιμοποιώντας όμορφα φίλτρα, για να την τραβήξετε φωτογραφία κάτω από τον ήλιο και να την δημοσιεύσετε στα story σας στο Instagram και σε όποια άλλη πλατφόρμα έχει ρουφήξει την συνείδηση, το μυαλό, τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη σας. Ενώ, κανονικά, για να είστε τόσο φιλόζωοι όσο υποστηρίζετε, θα έπρεπε να δείτε αν γύρω-τριγύρω αυτή η γάτα έχει ένα μπολάκι με καθαρό νερό, και  λίγη τροφή. Και αν όχι, να φροντίσετε οι ίδιοι για αυτό.

Δεν θα κάνω λόγο για στείρωση των αδέσποτων της γειτονιάς σας, ώστε να μην βασανιστούν με γέννες κακής κατάστασης, με αποτέλεσμα κιόλας να αυξάνονται τα αδέσποτα, γιατί γνωρίζω ότι πρώτον θα πάθετε πολιτισμικό σοκ με τις “απαιτήσεις” μου και δεύτερον διαθέτω την διαύγεια, ώστε να καταλάβω πως άλλο να αγοράζεις τροφή, και άλλο να πληρώνεις στείρωση. Όμως, τώρα απευθύνομαι σε μία ομάδα ατόμων που πιθανότατα δεν θα αναγνώσει ουδέποτε τις αράδες μου. Απευθύνομαι σε εσάς τους πολύ εύπορους, που έχετε τα χρήματα να σκορπάτε τριψήφια ποσά σε εξελιγμένα κινητά τηλέφωνα και σε τρισδιάστατες πλάσμα τηλεοράσεις. Δεν έχετε όμως το πολύ ενενήντα ευρώ να στειρώσετε μία γάτα; Η τιμή είναι ρεαλιστική και τα αρσενικά ζώα στοιχίζουν λιγότερο για να στειρωθούν. Επικοινωνήστε με κτηνίατρο για να το επιβεβαιώσετε, αν δεν σας αρκούν οι πληροφορίες μου.

Αν και μεταξύ μας, ακόμα και να μην είσαι “πλούσιος” είναι πολύ εύκολο να κάνεις μία τέτοια πράξη. Πηγαίνεις δύο λιγότερες φορές στο κλαμπ στο Γκάζι για δύο μήνες, και έχεις τα χρήματα να βοηθήσεις με ποικίλους τρόπους ένα ζωάκι που είναι στο έλεος. Στο έλεος του θεού, το δικό σου; Δεν έχει σημασία. Είναι αβοήθητο. Και σε χρειάζεται.

Ίσως αυτό να είναι τελικά το πρόβλημα. Η επίγνωση του ότι όλα τα ζώα ανεξαρτήτως μεγέθους είναι στο έλεος των ανθρώπων. Από γατάκια που κλωτσάνε στον δρόμο, από σκυλιά που φωλιάζουν στα στενά, μέχρι τις φάλαινες και τα δελφίνια στα Νησιά Φερόε που σκοτώνουν οι ντόπιοι, για προσωπικό τους συμφέρον*.

Επειδή είστε κτήνη δίχως κοφτερά δόντια και μυτερά νύχια, νομίζετε πως μπορείτε να σκοτώνετε ό,τι δεν ανήκει στο είδος σας. Η ανθρωπιά σας, δεν φαίνεται μόνο αν δώσετε την θέση σας στο λεωφορείο σε έναν κουρασμένο παππού ή σε μια έγκυο γυναίκα. Η ανθρωπιά σας φαίνεται από το πώς συμπεριφέρεστε στην Γη που σας φιλοξενεί, στα ζώα που σας ανέχονται, στους ανθρώπους που συνυπάρχουν μαζί σας.

Διαθέτετε ανθρωπιά, αλληλεγγύη και όλες αυτές τις όμορφες λέξεις που διαφημίζετε πως υποτίθεται πως έχετε μόνο όταν βοηθάτε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είστε επιεικείς απέναντι στο περιβάλλον και τις ανάγκες του και όταν συμπεριφέρεστε στα ζώα σαν να ήταν τα παιδιά σας.

Ντροπή και αίσχος. Ίσως το κείμενό μου να μην κάνει καμία αλλαγή αλλά έστω και δυο-τρεις κονσέρβες να ανοίξουν σήμερα, θα είμαστε λίγο πιο κοντά στην επιτυχία.

Για εσάς που συγκινηθήκατε, μα αύριο θα έχετε ξεχάσει τα πάντα και θα συνεχίσετε να ζείτε μέσα στο παραμύθι που οι ίδιοι σπιλώσατε τον εαυτό σας νομίζοντας πως έχετε φτάσει το ιδανικό, λυπάμαι.

Εγώ προσωπικά, δεν ελπίζω ότι σε μια παράλληλη Γη θα σπρώχνει μία γάτα έναν άνθρωπο μέσα στην θάλασσα. Ελπίζω σε μια παράλληλη Γη που μια γάτα θα πνίξει έναν άνθρωπο μέσα στην θάλασσα. Ξέρω όμως ότι αυτό δεν θα συνέβαινε. Τα ζώα δεν θα το κάνανε αυτό. Τελικά, ποιος είναι ανώτερος ως είδος; Ο άνθρωπος που λερώνεται με αίμα ή τα ζώα που το ξεπλένουν με την συγχώρεσή τους;

Ιδού η απορία.

ΥΓ. Αφιερώνω αυτό το άρθρο στα αδέσποτα γατάκια που βρήκα. Στον Τούλιο, που δεν τα κατάφερε, και στον Μικέλ, που παίζει τώρα με το παιχνίδι του.

Όσο για εσένα που τα παράτησες στα σκουπίδια όταν ήταν τριών ημερών μέσα σε ένα κουτί, σου εύχομαι μέσα από το μεγαλείο της ψυχής μου τα χειρότερα.

Peace!

Καταγωγή από τον πυρήνα της Ελλάδας γεμάτη με θαυμασμό για τα τοπία που περιέχουν το πράσινο της φύσης και το γαλάζιο του βυθού. Λάτρης της hip hop μουσικής, της στάσης ζωής των χίπηδων και της εκμετάλλευσης του τώρα παρά του άγχους για το αύριο.
Πάθος για την γραφή από μικρή κιόλας ηλικία, ξεκινώντας με άρθρα “Πού πήγα διακοπές το καλοκαίρι” και καταλήγοντας σε παραγράφους γεμάτες επανάσταση και αφυπνισμό. Θαμώνας συνεργατικών καφενείων, πλατειών, ροκ μπαρ και χώρων συναυλιών. Ελπίζω σε έναν καλύτερο κόσμο όχι από άποψη, αλλά από ασυγκράτητο αίσθημα δικαιοσύνης. Μ’ αρέσει να υπογράφω με έμμεση αναφορά στο όνομά μου. Peace.