Κ.Παπαδάκης στον ΦΚ: Ο Ανδ. Τζέλης ήταν η ενότητα της Πολιτικής Αγωγής/ Η ανάρτηση του Θ. Καμπαγιάννη

Κ.Παπαδάκης στον ΦΚ: Ο Ανδ. Τζέλης ήταν η ενότητα της Πολιτικής Αγωγής/ Η ανάρτηση του Θ. Καμπαγιάννη

Με αφορμή την πρόσφατη απώλεια του Ανδρέα Τζέλη, συνηγόρου της οικογένειας Φύσσα, ζητήσαμε από τον κ. Κώστα Παπαδάκη να μας μιλήσει για τον συνάδελφό του στην Πολιτική Αγωγή που δυστυχώς δεν είναι ανάμεσά μας. Ο κ. Παπαδάκης αρθρογραφεί συχνά στις σελίδες μας και τον ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία.

«Ήταν μια ιδιαίτερα γνώριμη και αγαπητή μορφή. Άνθρωπος της γενιάς μου και εργάτης των δικαστηρίων. Έχαιρε εκτίμησης από όλο το δικαστικό σώμα. Η παρουσία του από την πρώτη στιγμή της Δίκης της Χρυσής Αυγής μας έκανε να αισθανθούμε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Καθοριστικότατη ήταν η συμβολή του στο νομικό προσανατολισμό της Δίκης. Ήταν αταλάντευτος στην ανάδειξη του ρόλου της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης που ήταν και που οι υπερασπιστές της το αρνούνταν.

Έδωσε πολλές μάχες, ειδικά μετά την περίοδο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και έφερε μεγάλη ενότητα στην Πολιτική Αγωγή. Δεν μιλάμε για ένα εύκολο έργο. Με μια Πολιτική Αγωγή αποτελούμενη από πολλούς δικηγόρους, σε μια δική διάρκειας 5,5 χρόνων και που 2 χρόνια πριν εργάστηκε σε επιμέρους δίκες, η ενότητα μεταξύ μας ήταν απολύτως απαραίτητη απέναντι στις μεγάλες απαιτήσεις της Δίκης.

Δεν υπήρξε ποτέ συγκεντρωτικός και έδωσε χώρο στις κυρίες Ε. Τομπατζόγλου και Χ. Παπαδοπούλου, η οποία μάλιστα ήταν ασκούμενή του. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε να προλάβει την επέτειο του 1 έτους από την καταδίκη της Χ.Α. Ερχόταν σε κάθε συνεδρίαση, στο πλευρό της Μάγδας και δήλωνε πάντα το παρόν σε πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σχετικά με τη Δίκη.

Για εμένα είναι τόσο δυσάρεστο, αλλά και συνάμα συγκινητικό ότι ο θάνατός του συμπίπτει με τις μέρες της δολοφονίας Φύσσα. Το Αντιφασιστικό Κίνημα θα τιμήσει την συμβολή του. Οι ευθύνες μας μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο με τον θάνατό του.»

Σε τι φάση βρισκόμαστε με τη Δίκη έναν χρόνο μετά την καταδικαστική απόφαση για την ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής;

«Τώρα καθαρογράφεται η απόφαση. Ο Γραμματέας μου είπε πως έχουν κατατεθεί στην Πρόεδρο. Πρόκειται για τουλάχιστον 17.000 σελίδες Α4! Θα οριστεί πότε θα γίνει το Εφετείο (λογικά τον Σεπτέμβρη του 2022). Εκεί πλέον θα έχουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ακόμα και την αθώωση».

Συγκινητική υπήρξε και η ανάρτηση του κ. Θανάση Καμπαγιάννη που έκανε το γύρο των social media από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Ανδρέα Τζέλη.

“Ο Ανδρέας Τζέλης, ο συνάδελφός μας που εκπροσώπησε από την πρώτη μέρα την οικογένεια Φύσσα μετά τη δολοφονία του Παύλου, ήταν ένας βράχος για την πολιτική αγωγή. Πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν ήταν αυτός σ’ αυτό το κρίσιμο πόστο.

Ο Ανδρέας ήταν πολύ γνωστός και μάχιμος δικηγόρος στα δικαστήρια: δεν υπήρχε μέρα που να μην τον πετύχεις στην Ευελπίδων, στην κυριολεξία τον ήξεραν και οι πέτρες. Και όμως ένας τέτοιος δικηγόρος αποφάσισε να εγκαταλείψει τις δουλειές του και να αφοσιωθεί αμισθί στην υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής, από την πρώτη μέρα της προδικασίας, όταν η υπόθεση ήταν ακόμα στην ανάκριση στον Πειραιά μέχρι την έκδοση της απόφασης στο Εφετείο της Αθήνας, παρά το χτύπημα της αρρώστιας. Δεν φοβήθηκε, αν και πολλοί με τους οποίους μίλησε του το υπονόησαν («έχω παιδιά Ανδρέα», θυμάμαι πως ήταν μια φράση αυτών των συνομιλιών που μου μετέφερε). Και, πάντοτε συλλογικός, μοιράστηκε την ευθύνη της υπόθεσης, κυρίως με την Ελευθερία Τομπατζόγλου και τη Χρύσα Παπαδοπούλου, αλλά και με τη Βιολέτα, την Ελλάδα, την Ειρήνη, και στη συνέχεια με όλους εμάς. Άδολα, πάντα αντιφασιστικά, με ανιδιοτέλεια, με χαμόγελο και με αστείρευτο χιούμορ, πάντα με κέντρο τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό.

Η οικογένεια του Παύλου βρήκε στον Ανδρέα έναν ακλόνητο υπερασπιστή και έναν ακοίμητο φρουρό. Και του το ανταπέδωσε με μια βαθιά εμπιστοσύνη, που μας δίδαξε πόσο στενή μπορεί να είναι η σχέση ενός δικηγόρου με τους ανθρώπους που καλείται να εκπροσωπήσει.

Θα τα πουν κι άλλες και άλλοι, καλύτερα από εμένα. Τα συλλυπητήριά μας πηγαίνουν στους οικείους του. Μένει το παράδειγμά του, για να το συνεχίσουμε. Και έχουμε ακόμη δρόμο.”

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.

One thought on “Κ.Παπαδάκης στον ΦΚ: Ο Ανδ. Τζέλης ήταν η ενότητα της Πολιτικής Αγωγής/ Η ανάρτηση του Θ. Καμπαγιάννη

Comments are closed.