Μία ανάσα, με όσο οξυγόνο απέμεινε

Μία ανάσα, με όσο οξυγόνο απέμεινε

Ακούγεται αστείο, και οριακά ειρωνικό, το να θέλει να μιλήσει κάποιος για θετικότητα και ψυχική σταθερότητα αλλά και ανέλιξη με όλα όσα γίνονται αυτές τις ημέρες. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μας παιδεύει και μας δοκιμάζει, έτσι απλά. Είναι πολλά προβλήματα μαζί τα οποία παιδεύουν και βασανίζουν εμάς, τους ανθρώπους του τώρα, και θα δοκιμάσουν τους ανθρώπους που θα έρθουν μετά από εμάς, σε λίγα χρόνια. Καταστρέφεται ο πλανήτης μας. «Πλανήτης Γη τρέπεται σε φυγή, αιμορραγεί» είχε πει κάποτε ο Βαλάντης, και να που βγήκε ξανά σωστός. Βάζουμε φωτιά στο ίδιο μας το σπίτι, αυτοκαταστρεφόμαστε. Κυριολεκτικά, πεθαίνουμε.

Δεν θέλω να θίξω την προσπάθεια, τα βάσανα, τον πόνο και τις απώλειες κανενός, και γι΄ αυτό ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη αν κάποιος από αυτούς που τώρα υποφέρουν αισθανθεί ότι δεν τον σέβομαι. Εν μέρη, ποια είμαι εγώ ώστε να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα, εφόσον δεν έχω βιώσει κάποια παρόμοια κατάσταση; Σωστό ερώτημα, μα η απάντηση είναι ότι εγώ θέλω να μιλήσω για την ταινία τρόμου που ζούμε από την θέση ενός πιο βήτα ηθοποιού, που εμφανίζεται σε δυο-τρεις σκηνές και μετά δεν ασχολείται κανένας μαζί του. Και ευχαριστώ κάθε ανώτερη δύναμη που μπορεί να υπάρχει, που δεν μου δόθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος.

Στο βιβλίο με τίτλο «Ανθρωπότητα» διάβασα το εξής. Υπάρχουν δύο πλανήτες, ο πλανήτης Α και ο Β. Στον Α πλανήτη σε μία κατάσταση πανικού, στην οποία παίζονται αμέτρητες ζωές, οι άνθρωποι λειτουργούν με ηρεμία και λογική. Θέτουν προτεραιότητες και ξυπνάει με ήσυχο τρόπο το αίσθημα της επιβίωσης αλλά ταυτόχρονα και η αρετή της αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι βάζουν στην πιο σημαντική θέση της πυραμίδας τις γυναίκες με τα παιδιά, γεννημένα ή μη, για την ώρα, προστατεύουν τους ηλικιωμένους και προσπαθούν να τους φροντίσουν όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται. Από την άλλη, στον πλανήτη Β σε μία παρόμοια κατάσταση που ο έλεγχος μπορεί να χαθεί πιο εύκολα και από αναπτήρα, επικρατεί ο πανικός και το αίσθημα της επιβίωσης, ακόμα και με την έννοια του να βλάψουμε τον διπλανό μας για να μπορέσουμε εμείς να τα καταφέρουμε. Δεν υπάρχει σεβασμός και προτεραιότητα για έγκυες γυναίκες κι οι ηλικιωμένοι δεν συμπεριλαμβάνονται καν στους ανθρώπους που πρέπει να σωθούν γιατί είναι χαμένη υπόθεση. Στον πλανήτη Β όποιος τα κατάφερε, τα κατάφερε. Τέλος.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναλύονται ανάλογες ιστορίες μόνο μέσα σε λίγες αράδες που αποδεικνύουν σε ποιον πλανήτη βρισκόμαστε. Δεν θέλω να τις αναφέρω γιατί επιθυμώ να εστιάσω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα, στην Ελλάδα, και -δυστυχώς- όχι μόνο.

Με το που αντιληφθήκαμε την έκταση του προβλήματος και το γεγονός ότι αμέτρητοι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, όλοι μαζί ενωθήκαμε. Αναζωπυρώθηκε, πιο γρήγορα από τις φλόγες, η αλληλεγγύη που κρύβουμε μέσα μας τόσο έντονα, που πιστέψαμε ξανά ο ένας στον άλλον. Πιστέψαμε ότι ναι, υπάρχει ελπίδα. Είμαστε ακόμα άνθρωποι! Όλοι μας, μεγάλοι και μικροί, δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλλουμε στην βελτίωση της κατάστασης. Χιλιάδες μαγαζιά μαζεύουν τρόφιμα και νερό και είδη πρώτης ανάγκης και τροφές για ζώα και άλλα πολλά για να τα προσφέρουν στους συνανθρώπους μας. Μόλις πριν λίγες μέρες δύο νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με το youtube και έχουν τεράστια απήχηση στον χώρο κατάφεραν να μαζέψουν μέσα σε τρεις ώρες 300.000 ευρώ για τους πληγέντες. Ορίστε, κύριε Μητσοτάκη, η ανευθυνότητα των νέων για την οποία κάνατε λόγο στα κανάλια τον χειμώνα! Αυτή είναι, καλή σας απόλαυση!

Tattoo artist μέσω instagram ανακοίνωσε ότι θα κάνει τατουάζ για να δώσει τα λεφτά σε όσους υποφέρουν από το κάψιμο της γης μας. Γυναίκες πουλάνε διαδικτυακά κοσμήματα και αξεσουάρ για να δώσουν τα κέρδη στους συνανθρώπους μας. Οικογένειες, ενήλικες και μη, πηγαίνουν καθημερινά τρόφιμα και οτιδήποτε χρειάζεται για να βοηθήσουν. Μικροί άνθρωποι με μεγάλη ψυχή, προσφέρουν τις ιδιοκτησίες τους για να φιλοξενήσουν ανθρώπους και ζώα. Δημοσιεύονται καθημερινώς αναρτήσεις απλών πολιτών ότι διαθέτουν αμάξια και φορτηγά για την μεταφορά των πυρόπληκτων ζώων! Ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης pet shop δώρισε σακούλες με τρόφιμα για γάτες και σκύλους. Γυναίκα στην Καλλιθέα έχει σπίτι της τριάντα κουνέλια που μπόρεσε να σώσει από τις φλόγες. Σελίδα στο Facebοοk έχει ήδη 357.000 μέλη για τις δενδροφυτεύσεις των καμένων περιοχών. Να σημειωθεί ότι η ομάδα δημιουργήθηκε πριν λίγες μέρες(!). Δύο παιδιά δεκαπέντε χρονών ήδη φυτέψανε το πρώτο δέντρο για να δείξουν ότι όταν ένας έρχεται να καταστρέψει ζωές, έρχονται άλλοι δύο για να τις ξαναχτίσουν! Παίρνουμε τηλέφωνο να βοηθήσουμε εθελοντικά στα μέρη που συλλέγονται τρόφιμα και μας απαντούν ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, δεν χρειάζονται ακόμα βοήθεια! Έχουν τρέξει όλοι να σώσουν ό,τι σώζεται.

Και ιδού το μεγάλο ερώτημα: Σε ποιον πλανήτη ανήκουμε τελικά;

Και ιδού και η μεγάλη απάντηση: Ανήκουμε στον πλανήτη Α.

Δεν μπορεί κανείς μας να αντιληφθεί και να πονέσει όλα αυτά που βιώνουμε με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν όσοι, αυτή την στιγμή που διαβάζετε το άρθρο μου, τρέχουν να σώσουν τον εαυτό τους, τα ζώα τους, τα παιδιά και την οικογένειά τους. Ο πόνος, η θλίψη, η κατάρρευση που νιώθουν να τους πνίγει μαζί με τις στάχτες, δεν περιγράφεται ούτε μέσα από άρθρα ούτε κάτι ανάλογο.

Όμως, υπάρχει πάντα ένα «όμως» και εγώ θέλω να τονίσω το σημερινό.

Όμως, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν μπορούμε να σας δώσουμε τα χιλιάδες ευρώ που χρειάζεστε για να χτίσετε το σπίτι σας, και ούτε μπορούμε να μαζέψουμε πίσω τις οικονομίες σας που ξοδέψατε για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας μέχρι να βρεθούν στην τοξική αγκαλιά της φλόγας. Δεν μπορούμε να αναστήσουμε τα ζώα σας που έσβησαν πριν σβήσει η φωτιά.

Μα μπορούμε να σας προσφέρουμε τα απαραίτητα για να ζήσετε τον επόμενο καιρό, προφανώς όχι με τις καλύτερες συνθήκες. Μπορούμε να σας φιλοξενήσουμε για λίγο, όπως έκανε και ο αξιοθαύμαστος Γιάννης. Μπορούμε να σκουπίσουμε τα δάκρυά σας. Μπορούμε να σας δώσουμε νερό να πιείτε και φαγητό να φάτε. Σε άφθονες ποσότητες. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε. Και θα το κάνουμε, όπως το κάναμε και για το Μάτι, όπως το κάνουμε τόσες μέρες. Γιατί μπορούμε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους των πονεμένων συνανθρώπων και τετράποδων φίλων που υποφέρουν, σε όσους βοηθούν με κάθε τρόπο.

Ένα μεγάλο μπράβο στους πυροσβέστες που παλεύουν σώμα με σώμα με τα πύρινα τέρατα.

Ένα μεγάλο συγγνώμη στον Βασίλη Φιλώρα και στην οικογένειά του.

Και σε όσους υποφέρουν ένα μεγάλο κουράγιο και ένα χέρι βοηθείας από κάθε έναν από εμάς που παρακολουθούμε από τις τηλεοράσεις μας την ζωή σας να αλλάζει…

Καταγωγή από τον πυρήνα της Ελλάδας γεμάτη με θαυμασμό για τα τοπία που περιέχουν το πράσινο της φύσης και το γαλάζιο του βυθού. Λάτρης της hip hop μουσικής, της στάσης ζωής των χίπηδων και της εκμετάλλευσης του τώρα παρά του άγχους για το αύριο.
Πάθος για την γραφή από μικρή κιόλας ηλικία, ξεκινώντας με άρθρα “Πού πήγα διακοπές το καλοκαίρι” και καταλήγοντας σε παραγράφους γεμάτες επανάσταση και αφυπνισμό. Θαμώνας συνεργατικών καφενείων, πλατειών, ροκ μπαρ και χώρων συναυλιών. Ελπίζω σε έναν καλύτερο κόσμο όχι από άποψη, αλλά από ασυγκράτητο αίσθημα δικαιοσύνης. Μ’ αρέσει να υπογράφω με έμμεση αναφορά στο όνομά μου. Peace.