Μαθητές σε κυνήγι αλουμινίου

Της Μαρίας Ζούρα, πρώην συντάκτριάς μας

Ένα σχέδιο. Μία πρωτοβουλία. Μία ιδέα και ένα άτομο αρκούν να αλλάξουν τον κόσμο. Έτσι ξεκίνησε και μία ομάδα μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Χίου (η πρώτη στο νησί) να μαζεύει κουτάκια αναψυκτικών, για να προμηθεύσει το σχολείο της με μία ανεμογεννήτρια.

Μετά από συνέντευξη με ένα από τα μέλη της ομάδας, έλαβα πολλές πληροφορίες για τον σκοπό τους και την πρωτοβουλία τους. Όλα ξεκίνησαν όταν οι μαθητές θέλησαν να μπει η ανακύκλωση στις τάξεις, διότι η κατανάλωση πλαστικού (και όχι μόνο) ήταν αυξημένη. Τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν, καθώς η διοίκηση του σχολείου δεν ήταν αρχικά τόσο θετική στο να γίνει κάτι τέτοιο, εφόσον απαιτούσε χρόνο, σκέψη και οργάνωση. Μετά από αρκετές προσπάθειες και τη βοήθεια ορισμένων καλοπροαίρετων καθηγητών, ο πρώτος κάδος έκανε την εμφάνισή του. Τα παιδιά, επηρεασμένα μάλιστα από ένα περιβαλλοντικού περιεχομένου βίντεο του youtuber «MrBeast», θέλησαν να πάνε την ιδέα ένα βήμα παραπέρα. Γνωρίζοντας πως το αλουμίνιο ανακυκλώνεται και υπερ-χρησιμοποιείται σήμερα (βλέπε κουτάκια αναψυκτικών κτλ), σκέφτηκαν να το ανακυκλώσουν και μετά, σε συμφωνία με εξειδικευμένες εταιρείες, να πάρουν με τα χρήματα ανεμογεννήτρια (ή ίσως κάποια άλλη βιώσιμη πηγή ενέργειας) για το σχολείο τους, ώστε να το κάνουν περιβαλλοντικά φιλικό, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων, που προέρχονται από αυτό. Motto τους: «Σκεφτόμαστε πριν καταναλώσουμε! Επαναχρησιμοποιούμε!».    

Πληροφοριακά: 1 κιλό (δηλαδή περίπου 60-70 αλουμινένια κουτάκια) = 0,50€. 1 τόνος = 500€. Μια μικρή ανεμογεννήτρια στοιχίζει κάπου στα 1.500€.

Το σχέδιο μεγαλεπήβολο και σίγουρα κοπιαστικό, με τους μαθητές να προκαλούν συνεχώς τον εαυτό τους για νέες πρωτοβουλίες, νέες τεχνικές, που θα κάνουν το σχολείο τους (και τον κόσμο) λίγο πιο «πράσινο» και αειφόρο.

Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της αρχής, που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται, των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνονται από δραστήριους νέους. Τι γίνεται όμως όταν ιδέες σαν κι αυτή δυσκολεύονται να υλοποιηθούν, απλώς επειδή οι διάφοροι φορείς και το κράτος αγνοούν πολλές φορές τους νέους σε τέτοια θέματα; Ποιος θα βοηθήσει τις «νέες φωνές» να ακουστούν, όταν αυτές δεν έχουν κάποιον δίπλα τους να τους στηρίξει; Ποιος, τελικά, θα στηρίξει τον πλανήτη μας, αν δεν το κάνουμε εμείς τώρα;

ΥΓ. Για να δείτε την πορεία τους:

Instagram: @cans_for_watt.chios

Facebook: Cans For Watt

+ posts