Μαριανίνα Κριεζή: Έφυγε σε ηλικία 75 ετών-“Ορφανή” η Λιλιπούπολη κι άλλα μεγάλα τραγούδια της

Μαριανίνα Κριεζή: Έφυγε σε ηλικία 75 ετών-“Ορφανή” η Λιλιπούπολη κι άλλα μεγάλα τραγούδια της

Το λες και τέλος εποχής για τα παιδικά χρόνια πολλών εξ ημών, αλλά και των γενεών πριν από εμάς. H “μαμά” της Λιλιπούπολης που πολίτες της υπήρξαν τα παιδικά μας όνειρα δεν είναι πια εδώ. Ποια ήταν, όμως, η κορυφαία στιχουργός που κρυβόταν πίσω, όχι μόνο από το κορυφαίο έργο που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά και από άλλες μεγάλες επιτυχίες; Η απώλειά της έχει βυθίσει σε θλίψη όλον τον χώρο του Πολιτισμού. “Ορφανά” και άλλα σπουδαία έργα όπως τα “Ήσυχα βράδια”, ένα τραγούδι που έχει αφήσει ιστορία.

Η Μαριανίνα Κριεζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, μεγάλωσε στο Ψυχικό και κατάγεται από την Ύδρα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να πάρει πτυχίο, και Διακοσμητική – Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ολοκλήρωσε τις εκεί διετείς σπουδές της.

Το 1969 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος, επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως γραφίστρια και την άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα όταν διευθυντής ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.

Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής “Εδώ Λιλιπούπολη” ενώ συμμετείχε και στα κείμενα, ιδίως ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Αννα Παναγιωτοπούλου. Συνέπραξε επίσης, ως κειμενογράφος, σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής».

Στη μακρά σταδιοδρομία της ως στιχουργός συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους: Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτος Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Μπαζάκας, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Μιχάλης Καπούλας, Ευσταθία, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής κ.ά.

Ως παραγωγός στην ΕΡΑ παρουσίασε διάφορες εκπομπές, όπως τη φιλοζωική «Μου το’ πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή «Το νυχτικό του πύργου» και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα».

Η κηδεία της θα γίνει στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Ερέτρια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr

+ posts