Μα πού είναι όλες οι φεμινίστριες;

Μα πού είναι όλες οι φεμινίστριες;

Μια ερώτηση που παίζει πολύ τώρα τελευταία κυρίως από διάφορα αρσενικά του διαδικτύου είναι «πού είναι όλες αυτές οι φεμινίστριες». Για να απαντήσω, λοιπόν, στο ερώτημα αυτό, δεν απουσιάζουμε, ούτε εξαφανιστήκαμε ωσάν κάποιο μαγικό επί σκηνής που παρουσιάζει ο Κόπερφιλντ. 

Χρόνια τώρα η παρουσία μας είναι υπέρ το δέον αισθητή, πράγμα που ως συνήθως ενοχλεί επανειλημμένα τα ίδια αρσενικά τα οποία τώρα παραπονιούνται για την «σιωπή» μας. Αυτά τα άτομα μου θυμίζουν ξέρετε την κλασική θεία ή τον κλασικό θείο που έχει συνήθως κάθε σόι της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας. Ξέρετε σε ποιους αναφέρομαι… σ’ αυτούς που δεν λένε ποτέ μια καλή κουβέντα και περιμένουν στη γωνία μέχρι να κάνεις την επόμενη κίνηση την οποία και θα κριτικάρουν, άσχετα με το πόσο σωστή ή λάθος είναι. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί, οι τόσο καλόβουλοι άνθρωποι, θα βρίσκονται εκεί, για να σου υπενθυμίσουν ότι κάτι δεν έκανες τέλος πάντων σωστά (πάντα κατά τη γνώμη τους βέβαια). 

Παρατήρησα, λοιπόν, ότι πολλά αντρικά χέρια (κατά κύριο λόγο) έχουν πάρει τα φτυάρια τους και σκάβουν. Σκάβουν με την πεποίθηση ότι τώρα που βρήκαμε παπά, ας θάψουμε και 5-6. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι όλες οι φεμινίστριες (εσφαλμένη γενίκευση) εξαφανίστηκαν τώρα που γίνεται η δίκη του Johnny Depp και της Amber Heard (πρώην ανδρόγυνο). 

Η υπόθεση των δύο διάσημων ηθοποιών άρχισε να παίρνει διάσταση όταν η Amber δήλωσε για πρώτη φορά δημόσια ότι κακοποιούνταν από τον πρώην άνδρα της (Johnny Depp). Μία είδηση που όταν πρωτοσυνάντησε τα φώτα της δημοσιότητας δίχασε και σύγχυσε πολύ κόσμο, καθώς διαδίδονταν με ταχύτητα φωτός φήμες για τον γνωστό ηθοποιό του Χόλιγουντ.  Αυτές οι βαριές κατηγορίες οδήγησαν στη διεξαγωγή δίκης, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα στοιχεία, παρόλα αυτά, που παρουσιάζονται αποδεικνύουν ότι όχι μόνο οι ισχυρισμοί της Amber είναι κατά κύριο λόγο ψευδείς, αλλά ότι το θύμα της κακοποίησης όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο ίδιος ο ηθοποιός. 

Ο Johnny όλο αυτό τον καιρό κακοποιούνταν σωματικά και ψυχικά από μια γυναίκα η οποία -για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει (αφήνοντας εμάς μόνο να υποθέτουμε)- έφτασε σε σημείο να δυσφημεί σοβαρά τον ηθοποιό, προκαλώντας του έτσι επιπλέον προβλήματα. 

Για να επανέλθω, όμως, στο αρχικό θέμα που έθεσαν κάποιοι («πού εξαφανίστηκαν οι φεμινίστριες;»), να τους καθησυχάσω ότι εδώ είμαστε. Δεν γυρνάμε την πλάτη στο δίκαιο σε αντίθεση με εσάς. Εμείς υποστηρίζουμε τα θύματα άσχετα με το φύλο τους, γιατί σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί όταν φωνάζουμε για την ισότητα, εννοούμε ότι πραγματικά είμαστε ίσοι. Ένα θύμα κακοποίησης ψάχνει να βρει δικαιοσύνη άσχετα με το αν το θύμα είναι άνδρας ή γυναίκα ή όπως αλλιώς επιλέγει να αυτοπροσδιορίζεται. Άσχετα αν είναι κάποιος πλούσιος ή φτωχός, διάσημος ή άγνωστος. Το φεμινιστικό κίνημα δεν ανέφερε ουδέ ποτέ ότι δείχνουμε συμπόνια και καλοσύνη μόνο στο γυναικείο φύλο. Ούτε αγιοποιήσαμε τις γυναίκες, ούτε μισούμε τους άνδρες επειδή είναι άνδρες. Ίσως να απεχθανόμαστε όσους δεν μπορούν να καταλάβουν τα αυτονόητα, αλλά και πάλι αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο του ανθρώπου, παρά μόνο με την παιδεία και τη νοημοσύνη που διαθέτει. 

Προτείνω σ’ αυτό το σημείο να εξαλειφθεί η αμάθεια που υπάρχει γύρω από το θέμα του φεμινισμού και τα άτομα που θέλουν να τον σπιλώσουν. Αφού υποστηρίζουν αυτή τη φορά το θύμα (πάλι καλά), ας μη γίνονται οι ίδιοι «Ambers», για μια κοινωνία που θέλει να προστατεύει τα βαθιά πληγωμένα άτομα. Και αν ακόμη εξακολουθούν να απεχθάνονται το φεμινισμό, τότε προτείνω απλώς να μην εμποδίζουν το έργο του.

Ονομάζομαι Κατερίνα Δημητρέσκου, κατάγομαι από την Ρόδο και σπουδάζω στο Τμήμα Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δηλώνω λάτρης των τεχνών, αλλά την μεγαλύτερη αγάπη την τρέφω για τον κόσμο του θεάτρου. Είμαι ένα πνεύμα ανήσυχο και μ’ αρέσει να καταπιάνομαι με όσα πράγματα με κάνουν ευτυχισμένη. Ένα απ’ αυτά είναι η γραφή, που μέσω αυτής μπορώ και μοιράζομαι σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς κ.α. με τον υπόλοιπο κόσμο.