Μετά από 34 χρόνια εξιχνιάστηκε και έκλεισε η υπόθεση δολοφονίας του Ούλοφ Πάλμε

Ένας ιδιαίτερος ηγέτης που υπήρξε για πολλά χρόνια πρωθυπουργός της Σουηδίας, με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και που κατά τη διάρκειας της Χούντας των Συνταγματαρχών, φιλοξένησε στη χώρα του πολλούς Έλληνες που διώχθηκαν από το καθεστώς. Το έργο του, τόσο στην πατρίδα του, αλλά και η στάση του στη διεθνή πολιτική σκηνή, τον άφησαν στην Ιστορία ως έναν από τους γνωστότερους Σουηδούς παγκοσμίως. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών και η δολοφονία του αποτέλεσε ένα από τα πολλά ανεξιχνίαστα εγκλήματα του 20ου αιώνα. Από ό,τι φαίνεται πια 34 χρόνια μετά βρέθηκε μια άκρη σχετικά με το ποιος ήταν αυτός που τον σκότωσε. Το θέμα διάλεξε ο συντάκτης μας Παύλος Γιαννόπουλος.

Μετά από 34 χρόνια εξιχνιάστηκε η υπόθεση δολοφονίας του σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε. Ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον κατονόμασε τον Στιγκ Εγκστρομ, που αυτοκτόνησε το 2000, ως τον βασικό ύποπτο για την δολοφονία και ανακοίνωσε ότι μία από τις πιο πολύκροτες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών φτάνει στο τέλος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian και του BBC, εξιχνιάστηκε μετά από 34 χρόνια η δολοφονία του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού Ούλοφ Πάλμε, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της Σουηδίας από το 1969 έως το 1976 και από το 1982 έως το 1986. Ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον έκλεισε την υπόθεση, αναφέροντας πως τη δολοφονία διέπραξε ο Στιγκ Έκστρομ, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2000.

Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη

Σύμφωνα με τον Πέτερσον «ο ένοχος είναι ο Στιγκ Έκστρομ. Λόγω του ότι το πρόσωπο αυτό είναι νεκρό, δεν μπορώ να τον καταδικάσω για το έγκλημα και έτσι θεωρώ ότι η υπόθεση έχει κλείσει και σταματούν οι έρευνες. Οι πράξεις του μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως αυτός ήταν ο δολοφόνος».

Φωτογραφία του μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο

O Στιγκ Ενγκστρομ έμεινε γνωστός ως Skandia Man, καθώς εργαζόταν για την ασφαλιστική εταιρεία Skandia. Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου του 1986 βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας κοντά στον τόπο  του εγκλήματος. Ήταν ένας από τους 20 υπόπτους που υπήρξαν μάρτυρες της δολοφονίας. Αυτοκτόνησε το 2000.  Η αστυνομία άρχισε να διερευνά την περίπτωσή του 18 χρόνια μετά τον θάνατό του. Πιστεύεται ότι σκότωσε τον Πάλμε λόγω ιδεολογικών και πολιτικών αντιθέσεων

Κατά τις ανακρίσεις, ο ύποπτος έπεσε σε αντιφάσεις, υποστηρίζοντας ακόμη και ότι προσπάθησε να κρατήσει στη ζωή τον Πάλμε. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει εκπαίδευση στα όπλα.

Υπενθυμίζεται πως ο Πάλμε δολοφονήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, όταν και είχε βρεθεί σε κινηματογράφο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λίσμπετ και τον γιο τους Μάρτεν. Ενώ αποχωρούσε από τον κινηματογράφο πυροβολήθηκε πισώπλατα στον κεντρικό δρόμο Sveavagen. Πέθανε ακαριαία, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών οι αρχές διέγνωσαν πως οι σφαίρες προέρχονταν από πιστόλι τύπου «357 Magnum», το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με τον Guardian, περισσότεροι από 130 άνθρωποι είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία, ενώ περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ανακρίθηκαν σχετικά με τη δολοφονία του πρώην σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό.

Πηγή: https://thepressproject.gr/

+ posts