Μπλε Καστόρινα Παπούτσια

Του Νίκου Μερκουράκη, πρώην συντάκτη μας

Μια μέρα που έψαχνα ένα καινούργιο βιβλίο να διαβάσω, έπεσε στα χέρια μου το «Μπλε Καστόρινα Παπούτσια» του Θανάση Σκρούμπελου. Ο τίτλος ήταν περίεργος αρκετά, ώστε να με ωθήσει να το διαβάσω και έτσι έγινε. Μια ιστορία της δεκαετίας του ‘60 στην Ελλάδα, ξετυλίχθηκε μπροστά μου.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος»


Το γεγονότα του βιβλίου λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο μαγαζί «Χαβάη» στο Μεταξουργείο, κέντρο τραβεστί, τόπος συνάντησης πρώην χιτών και αρχηγείο παρακρατικών συνωμοσιών. Εκεί θα αρχίσει να δουλεύει ως κιθαρίστας ο Γαζούρης, παρά τις αντιρρήσεις της Αριστέας της μητέρας του και ύστερα από την παράκληση του ιδιοκτήτη του μαγαζιού, του πανίσχυρου και δυναμικού Χρήστου. Μέσα στην εξέλιξη των γεγονότων και στην τελική δραματική κορύφωση της, γνωρίζουμε τον μυστήριο και επίσης δυναμικό Μπόη, την αδερφή του Γαζούρη, Νένα και τον κολλητό του Μαλατσία.

Το σκηνικό αυτό στήνεται από τον Σκρούμπελο, με αφορμή την προβοκάτσια του παρακράτους, τον Νοέμβριο του 1964, κατά τον εορτασμό για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Δείχνει λοιπόν την Ελλάδα των sixties, μια διαφορετική χώρα με διαφορετικούς ανθρώπους και ακόμα νωπές τις μνήμες του Εμφυλίου. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μία συγκινητική ιστορία ξεδιπλώνεται γύρω από ταλαιπωρημένες ψυχές που ακόμα παθιάζονται και αγωνίζονται για το κόμμα, για την τιμή και για την οικογένεια. Ένα συγκλονιστικό αφήγημα, που αξίζει να διαβάσετε.Ο Συγγραφέας

Ο Θανάσης Σκρούμπελος είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο, με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και σε περιοδικά και έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων και έχει σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου μήκους. Έχει εκλεγεί αρκετές φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

+ posts