Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας/ Τι ισχύει για σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας/ Τι ισχύει για σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Συνέντευξη τύπου είχε λίγο πριν τις 12 σήμερα ο κ. Κικίλιας, στην οποία ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα που φέρεται ότι θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, στην προσπάθεια ανάσχεσης της ανοδικής πορείας που έχει ο SARS-CoV-2 για άλλη μία φορά στη χώρα, με την παραλλαγή “Δέλτα” να κυριαρχεί πλέον στα εμφανιζόμενα κρούσματα και στις βαριές μολύνσεις.

Προειδοποιητικό μήνυμα έστειλε ο Υπουργός στους ανεμβολίαστους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι κατά 90% άτομα που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα δέχονται αναστολή εργασίας αορίστου χρόνου. «Έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον έξι εκατομμύρια συμπολίτες μας. Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε. Πιστεύω στον Έλληνα, πιστεύω θα επικρατήσει το εμείς από το εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα τεστ διάγνωσης για τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε τα εξής:

-Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους -εξαιρουμένων των χώρων του τουρισμού, της εστίασης και του πολιτισμού- θα είναι υποχρεωτικό ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου ανά εβδομάδα, το οποίο θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν μόνο σε ιδιωτικά κέντρα, καταβάλλοντας το ποσό (περίπου) των 10 ευρώ.

-Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς/ακαδημαϊκούς και τους κλάδους εργασίας που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι υποχρεωτική η διενέργεια δύο τέτοιων τεστ την εβδομάδα.

-Για τους ανεμβολίαστους μαθητές/φοιτητές θα υπάρξει διαχωρισμός: στους μαθητές θα διανέμονται δύο δωρεάν self test την εβδομάδα από το κράτος, ενώ οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα χρειαστεί να πληρώνουν από την τσέπη τους, όπως οι προηγούμενες κατηγορίες.

– Για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες θα υπάρξει το ίδιο μοτίβο, υπό την έννοια ότι θια υποχρεούνται να πληρώσουν μόνοι τους το εργαστηριακό rapid, το οποίο θα πρέπει να γίνεται 48 ώρες ή λιγότερο πριν το ταξίδι (αεροπλάνο, πλοίο, ΚΤΕΛ). Εξαιρούνται τα μικρά παιδιά, ενώ τα παιδιά ετών 5-12 θα εισέρχονται στο μεταφορικό μέσο με αρνητικό self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, φέρεται ότι παύουν να λειτουργούν μαζικά οι δημόσιες δομές διάγνωσης, ειδικά για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Για τους κλειστούς χώρους δεν θα υπάρχει μεγάλο εύρος κινήσεων για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, καθώς εκείνοι θα υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες εντός των τελευταίων 6 μηνών, όπως ισχύει και σήμερα. Εξαιρούνται οι χώρου του Πολιτισμού (θέατρα και σινεμά), στους οποίους θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης με προσκόμιση αρνητικού εργαστηριακού rapid test εντός 48 ωρών για τους ανεμβολίαστους.

Η χρήση ιατρικής μάσκας παραμένει υποχρεωτικοί σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει μεγάλη συνάρθροιση ατόμων.

Πηγή: CNN.gr