Αν κάτι ακόμα στερηθήκαμε εμείς οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, πέραν της δια ζώσης παράδοσης, είναι και οι αμέτρητες ώρες στις αγαπημένες μας βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια των Πανεπιστημίων μας. Ειδικά όταν πολλοί εξ ημών δεν διαθέτουμε σπίτι που να προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία και συγκέντρωση και αποφασίζουμε πραγματικά να «στρωθούμε» στο διάβασμα, η Βιβλιοθήκη αποτελεί τον χώρο μας, το μέρος που βρίσκουμε φίλους και συναδέλφους και η κατάλληλη πηγή για τις εργασίες μας. Όπως εμείς πρώτοι τονίσαμε εδώ στον «Φ.Κ.» ήδη από την εξεταστική του περασμένου Ιουνίου, η Υπουργός Παιδείας για μια ακόμη φορά πιάστηκε απροετοίμαστη, αυτή τη φορά στη λειτουργία των αναγνωστηρίων των Α.Ε.Ι. Όπως μας είπαν υπάλληλοι τόσο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όσο και του Αναγνωστηρίου του Ευγενίδειου Ιδρύματος (Πλανητάριο): «Δεν προβλέπεται κάτι στην εγκύκλιο του Υπουργείου για τα αναγνωστήρια». (Βλέπε παλαιότερο ρεπορτάζ του Φ.Κ.)
Μόνο λίγα, αργά, τολμηρά και υγειονομικώς σωστά βήματα πραγματοποιήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (κατόπιν εγγραφής ως απλό μέλος της). Έτσι μόνο ένα αναγνωστήριο σε ολόκληρη την χώρα ήταν ανοιχτό, ενώ παράλληλα χιλιάδες κλαμπ ήταν ανοιχτά και να «προβλέπονται μέτρα για την λειτουργία τους» στις αντίστοιχες εγκυκλίους των άλλων υπουργείων. Η κα. Νίκη Κεραμέως αδιαφόρησε πανηγυρικά σχετικά με τους χώρους μελέτης των Πανεπιστημίων με μια αποκαρδιωτική και άδεια εικόνα να επικρατεί στις Σχολές μας. Στα κλαμπ προφανώς ο κορωνοϊός πέθαινε και στις βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. κολλούσε. Μήνες αργότερα, δεύτερο εξ αποστάσεως εξάμηνο και καμία απόφαση ή ενδιαφέρον δεν έχει εκδηλωθεί από το Υπουργείο, παρόλα αυτά όμως το Πάντειο Πανεπιστήμιο πάει κόντρα στη βραδυκίνητη επικεφαλής του.
Όπως ανακοίνωσε και η ίδια η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου:
«Μετά από αιτήματα φοιτητών και δεδομένου ότι δεν λειτουργεί το αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, η Πρυτανεία αποφάσισε να παραχωρήσει την αίθουσα 102 (πτέρυγα Στασινόπουλου) για να λειτουργήσει ως αναγνωστήριο από 1 Νοεμβρίου 2020.
Το ωράριο λειτουργίας θα είναι 8:00-20:00.
Δευτέρα έως και Παρασκευή και το όριο χωρητικότητας προσδιορίζεται στα 33 άτομα.
Θα τηρούνται όλοι οι κανόνες για τη διασφάλιση της υγείας των αναγνωστών:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Αντισηπτικό μέσα στην αίθουσα
- Απόσταση 1,5 μ. ανάμεσα στα καθίσματα
- Απολύμανση των θρανίων και του χώρου
Παρακαλούνται οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες που θα έρχονται ως αναγνώστες να συμμορφώνονται με τους κανόνες διασφάλισης της δημόσιας υγείας, αλλιώς δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση του χώρου.
Στον χώρο του αναγνωστηρίου ισχύουν οι κανόνες της Βιβλιοθήκης ως προς την τήρηση ησυχίας, ενώ επιτρέπεται η κατανάλωση ροφημάτων.
Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων.»
Αυτοί είναι οι κανόνες λειτουργίας του νέου αναγνωστηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου που δημιουργείται με πρωτοβουλία της Πρυτανείας του ιδρύματος. Το Πάντειο δείχνει -όσο μπορεί- να προσαρμόζεται στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και να μας προσφέρει έστω και κάτι μικρό από τη φοιτητική μας ζωή. Διάβασμα, διαλείμματα στους πανεπιστημιακούς χώρους και μια απόδραση από την καθημερινότητα που μας έχει λείψει. Ας ελπίσουμε πως από την 1η Νοεμβρίου το νέο αναγνωστήριο θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες όλων όσων των επισκεφτούμε.
Καλή του αρχή και καλά διαβάσματα.
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.