Γιατί νίκησε η ΝΔ?

Γιατί νίκησε η ΝΔ?

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου του 2023 ήταν έκπληξη για μένα όπως και για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ελλάδας. Όλοι περιμέναμε ότι θα επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία αλλά κανείς δεν πίστευε ότι τα ποσοστά της θα βρίσκονταν σε τόσο χαώδη διαφορά από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσω να κάνω μια πρώτη ανάλυση και εκτίμηση των λόγων που οδηγηθήκαμε σε αυτά τα αποτελέσματα.

Αρχικά, νομίζω ότι ένας πολύ καλός λόγος αλλά και ο πλέον προφανής είναι το ρουσφετολογικό σύστημα που ισχύει στην χώρα μας. Δηλαδή δεν ψηφίζει ο μέσος Έλληνας με βάση το ποιος θεωρεί ότι είναι ο ικανότερος πολιτικός αλλά βάσει του ποιος θεωρεί ότι θα προωθήσει τα συμφέροντά του. Σε αυτό συνηγορεί και η εκλογή του Αχιλλέα Καραμανλή στις Σέρρες. Δεν νομίζω ότι ουδείς τον θεωρεί ικανό πολιτικό, αλλά τα συμφέροντα των  πολιτών υπερισχύουν της όποιας άλλης συνισταμένης και καθορίζουν την τελική εκλογική απόφαση.

Από την άλλην, απέναντί της η ΝΔ βρήκε την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που αφενός έχασε την αγνότητα που είχε προ του 2015, λόγω της προβληματικής του διακυβέρνησης το διάστημα 2015-2019, και αφετέρου της ελάχιστης εμπιστοσύνης που εμπνέει το κόμμα συλλογικά. Ας μην ξεχνάμε τα προεκλογικά κραυγαλέα λάθη των κυρίων Τσίπρα και Κατρούγκαλου, με αμφιλεγόμενες δηλώσεις οι οποίες στοίχισαν ποσοστιαία στο κόμμα τους.

Σε μια ακόμα ανάγνωση, αν δεχτούμε την υπόθεση ότι η πολιτική συνείδηση της χώρας μας διαχωρίζεται ισοδύναμα στον αριστερό και στον δεξιό πολιτικό χώρο, η διασπορά σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση δεν πραγματοποιήθηκε ισοδύναμα. Τουτέστιν, αφενός η δεξιά πτέρυγα ψηφοφόρων συσπειρώθηκε γύρω από το κόμμα της ΝΔ (σε αυτό φυσικά συνέβαλλε η απαγόρευση σχεδόν του συνόλου των ακροδεξιών κομμάτων) ενώ από την άλλην η κεντροαριστερή πτέρυγα διεσπάρη σε πολλά στρατόπεδα. Συγκεκριμένα, διψήφια νούμερα συγκέντρωσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του και φυσικά ας μην λησμονούμε ότι σημαντικά ποσοστά διοχετεύτηκαν σε ΜέΡΑ 25 και Πλεύση Ελευθερίας, ακόμα και αν αυτά τα κόμματα δεν συμπλήρωσαν ποσοστό εισόδου στην Βουλή. 

Ένας ακόμη λόγος για την κυριαρχία της ΝΔ είναι ότι ο εγκλεισμός κατά την πανδημία αλλά και ο πληθωρισμός δεν χρεώθηκαν στην κυβερνώσα παράταξη αλλά θεωρήθηκαν παγκόσμια φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσε να αποφύγει η χώρα μας. Τα όποια διαχειριστικά λάθη κατά τις δύο αυτές περιόδους συγκαλύφθηκαν κάτω από το πέπλο της παγκόσμιας κρίσης, βγάζοντας την ΝΔ αλώβητη από τις κρίσεις αυτές.

Όπως και η τραγωδία των Τεμπών αν και αρχικά κινητοποίησε τον λαό και δημιούργησε ένα κύμα ισχυρών αντιδράσεων απέναντι στην κυβέρνηση, εν τέλει οι ευθύνες αποδόθηκαν σε διαχρονικές παθογένειες του κρατικού συστήματος απαλλάσσοντας όπως φάνηκε σε ένα μεγάλο ποσοστό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση από το βάρος της ευθύνης για την τραγωδία που στοίχισε την ζωή σε 57 συνανθρώπους μας (αναμένονται βεβαίως και οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν περαιτέρω το τοπίο). Χαρακτηριστικά, στο δημοτικό διαμέρισμα των Τεμπών η ΝΔ αναδείχτηκε πρώτη με ποσοστό 40,28%.

Πάμε τώρα στην πανεπιστημιακή πολιτική της ΝΔ. Παρόλες τις προθέσεις της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει και να αστυνομεύσει τα πανεπιστήμια, αυτές δεν στοίχισαν αρνητικά στις εκλογές καθότι, η μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων πολιτών δεν έχει σε εκτίμηση τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Σε αυτό συμβάλλουν οι αποκαρδιωτικές εικόνες που προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης για τα πανεπιστήμια, οι συνεχείς καταλήψεις, οι “αιώνιοι” φοιτητές και η κακή κατάσταση των πανεπιστημιακών υποδομών.

Ακόμα, η ΝΔ κατάφερε να απορροφήσει τα σκάνδαλο των υποκλοπών και της Novartis χωρίς ποσοστιαίες απώλειες, γιατί αφενός οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν τελεσιδικήσει και αφετέρου ενδεχομένως ο Ελληνικός λαός είτε δεν τις θεώρησε αξισημείωτες είτε έχει σχηματιστεί ανεκτικότητα απέναντι σε ένα ποσοστό παρανομιών των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι 1 στους 2 συμπολίτες μας δεν ψήφισαν και σε αυτούς εμπεριέχεται ένα υψηλό ποσοστό νέων. Κάνοντας μια προσωπική και ίσως αυθαίρετη εκτίμηση, οι νέοι αυτοί δεν θα συντελούσαν στην  αύξηση των ποσοστών της ΝΔ. Όπως και να έχει, πηγαίνουμε σε δεύτερες εκλογές της 25η Ιουνίου και εκεί θα σχηματίσουμε μια πιο ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη εικόνα. Ίδωμεν λοιπόν…

+ posts

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος και είμαι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στην προσπάθειά μου να γίνω καλύτερος ψάχνω συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική και συλλογική βελτίωση.
Μετά το Ράδιο Πάντειον ο επόμενος σταθμός γράφει Φοιτητικός Κόσμος και ως συντάκτης του πλέον θα γράφω κείμενα αυτοβελτίωσης και όχι μόνο.