Νεκροταφείο Τεμπών

Νεκροταφείο Τεμπών

Της Ζέτας Γιαννοπούλου, αναγνώστριάς μας και φοιτήτριας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου

Η εξέλιξη της κοιλάδας των Τεμπών, αυτού του όμορφου τοπίου, σε κοιλάδα των <<ΝΕΚΡΩΝ>>, μια σειρά <<ΝΤΟΜΙΝΟ>> τροχαίων πολύνεκρων δυστυχημάτων. Αρκετοί ισχυρίζονται πως στα Τέμπη υπάρχουν πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα εξαιτίας της γεωμορφολογίας τους. Μήπως όμως το μερίδιο ευθύνης το έχει η εκάστοτε κυβέρνηση;

Στις 4 Οκτωβρίου 1999 (κυβέρνηση Κώστα Σημίτη – ΠΑΣΟΚ) έχουμε τον θάνατο των 6 επιβατών-οπαδών του ΠΑΟΚ και τον οδηγό του λεωφορείου οι οποίοι συγκρούστηκαν με ένα φορτηγό. Στις 13 Απριλίου 2003 (κυβέρνηση Κώστα Σημίτη-ΠΑΣΟΚ) το φορτηγό που κατευθυνόταν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά στο 388ο χιλιόμετρο με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές Α’ Λυκείου από σχολική εκδρομή της Αθήνας. Οι 21 νεκροί μαθητές αποτέλεσαν πλήγμα στις οικογένειες, τη κοινότητα, την Ελλάδα γενικότερα. Γεγονός που προκάλεσε και την αυτοκτονία του 35χρονου επιζώντα στις 4 Ιουλίου 2022.

Στη σημερινή Ελλάδα του 2023 (κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη – ΝΔ) και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου μια επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε μετωπικά με ένα εμπορικό τρένο που κινούταν στην ίδια σιδηροτροχιά με αντίθετη φορά, με αποτέλεσμα το θάνατο μέχρι στιγμής 57 επιβατών και 85 τραυματιών. Το γεγονός αυτό γέννησε διάφορα συναισθήματα όπως οργή, θλίψη για πολλούς γονείς, φοιτητές και γενικά ολόκληρη την Ελλάδα. Οι κατηγορίες απονεμήθηκαν στο σταθμάρχη της Λάρισας, ένα άτομο με ελάχιστη εμπειρία για να καθοδηγήσει ένα μέσο στο οποίο υπήρχαν τόσες ανθρώπινες ζωές. Μάθαμε πως ένας συνάδελφος του σταθμάρχη είπε πως το κλειδί δεν γυρίστηκε, ώστε να αλλάξει πορεία το τρένο. Εν έτει 2023, ανακοινώνουν πως η μόνη μας ασφάλεια ήταν αυτή και όχι ένα δεύτερο επίπεδο ασφαλείας. Μήπως οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας που κατέντησαν για άλλη μια φορά την Ελλάδα τριτοκοσμική είναι η ίδια η κυβέρνηση;

Σε μία σύντομη ανασκόπηση, το 2017 (κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλήθηκε στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane που μετονομάστηκε σε Hellenic Train. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έστειλε τιμολόγιο αξίας 6,3 εκατομμυρίων ευρώ στη ΓΑΙΑΟΣΕ , απαιτώντας τη πληρωμή του 6 μέρες πριν από την οριστική πώληση στους Ιταλούς της Τrenitalia (υπογραφή στις 14 Σεπτεμβρίου 2017). Το γεγονός αυτό είχε αφετηρία το 2009, με τη μεγάλη έκρηξη της οικονομικής κρίσης και τον καταιγισμό των μνημονίων σε ένα πλέγμα συμφωνίας για τη πώληση κάτι που δεν θα μπορούσε να αποτραπεί αργότερα. Ο πρώην, πλέον, υπουργός μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, 8 μέρες πριν το δυστύχημα ισχυρίστηκε στην ομιλία του μέσα στη Βουλή: “ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ”, δηλαδή με απλά λόγια ότι θα ήταν μία στο εκατομμύριο η πιθανότητα δυστυχήματος. Στη 1 Μαρτίου ανακοινώνει τη παραίτησή του. Η εικονική αυτή παραίτηση θεωρείται για τους πολίτες μας με απλά λόγια “στάχτη στα μάτια”, διότι ένα άτομο σε αυτή τη θέση είναι τραγελαφικό να “παίζει” με την έννοια των λέξεων. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως κάνει το καλύτερο δυνατό αυτά τα 4 χρόνια. Δηλαδή ΤΙ; Το ότι επιρρίπτει ευθύνες στο σταθμάρχη μιλώντας για ανθρώπινο λάθος και όχι στον ίδιο τον εαυτό του που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των πολιτών του; Ένα κλειδί είναι η μόνη “σωτήρια λέμβος” με βάση τα λόγια της κυβέρνησης και όχι ένας ισχυρότερος μηχανισμός για την αποτροπή του δυστυχήματος. Τα συστήματα ασφαλείας έχουν αγορασθεί αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί εδώ και χρόνια. Τι ακριβώς περιμένει η κυβέρνηση, τον ξεκληρισμό της νέας γενιάς; Η είδηση αυτή έχει υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του ελληνικού κράτους ως προς τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ως η χώρα με το χειρότερο δίκτυο στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη μη τήρηση των σιδηροδρομικών μεταφορών και κάνει λόγο για το χειρότερο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης, καθώς το σιδηροδρομικό αυτό σύστημα βρίσκεται στον προηγούμενο αιώνα. Ο μηχανισμός θα είχε αποτρέψει αυτό το λάθος. Η κατάσταση πλέον δημιούργησε θλίψη, απόγνωση για τις οικογένειες και ένα μη σίγουρο αύριο στη χώρα για τις επόμενες γενιές.

Πριν από καιρό, στη Βουλή ο πρωθυπουργός σε μια ομιλία του εξέφρασε το χλευασμό του στο πρόσωπο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: “Ποιοι θέλετε να κυβερνούν, η σοβαρή-υπεύθυνη Νέα Δημοκρατία ή ο ασόβαρος ΣΥΡΙΖΑ”

Κλείνοντας, εγώ παραθέτω ένα άλλο ερώτημα. Πιστεύετε ακόμη πως είστε ικανός για πρωθυπουργός ή η καρέκλα της προεδρίας είναι αναπαυτική; Τα γεγονότα και οι καταστάσεις μιλούν από μόνα τους και μέχρι στιγμής έχουν σχηματίσει τις ενέργειες και τις προθέσεις σας που ούτε ο επικοινωνιολόγος σας μπορεί να διορθώσει.

+ posts