Οι Άγγλοι παίζουν ποδόσφαιρο με την Αμάλ κι εμείς kick-boxing

Οι Άγγλοι παίζουν ποδόσφαιρο με την Αμάλ κι εμείς kick-boxing

Μπορεί η πλειονότητα των Άγγλων τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά μας το καλοκαίρι να μη φημίζονται για τους καλούς τους τρόπους, ωστόσο, όταν βρίσκονται εντός των συνόρων τους, φαίνεται πως το πράγμα τότε αλλάζει. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η ευπρόσδεκτη υποδοχή που επιφύλαξαν για τη μικρή προσφυγοπούλα Αμάλ, συνεχίζοντας και ανταποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο την καλοδεχούμενη φιλοξενία και των υπόλοιπων χωρών από όπου πέρασε η γιγάντια κούκλα, πλην βεβαίως της δικής μας.  

Πιο συγκεκριμένα, η 3,5 μέτρων ύψους μαριονέτα ολοκλήρωσε στις 3 Νοεμβρίου το διηπειρωτικό της ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε από το Γκαζιαντέπ και ξεπέρασε σε ακτίνα τα 8.000 χιλιόμετρα, έχοντας ως τερματικό σταθμό το Μάντσεστερ της Αγγλίας και ειδικότερα το περίφημο γήπεδο της Manchester United, Old Trafford. Εκεί συναντήθηκε με πληθώρα τοπικών σχολείων, και, αφού αποτέλεσε ένα ζωντανό παράδειγμα για τα μικρά παιδιά και μία μεγάλη ευκαιρία για ένα άκρως διαδραστικό μάθημα σχετικά με την ιστορία και τους συμβολισμούς της, η Αμάλ δε δίστασε να παίξει και λίγο ποδόσφαιρο μαζί τους, όπως μπορείτε κιόλας να δείτε παρακάτω. Στην περίπτωση αυτή τα φαινόμενα δεν απατούν, καθώς ακόμα και το αγγλικό διαδίκτυο πήρε με καλό μάτι την όλη διαδικασία, και, παρά το φημολογούμενο κρύο τους χιούμορ, βρήκαν την αφορμή να περιπαίξουν με ένα άκρως ιδιαίτερο και έξυπνο τρόπο τους φιλάθλους της Manchester United για τα τελευταία άσχημα αγωνιστικά αποτελέσματα της ομάδας τους, λέγοντας πως η Αμάλ φαίνεται καλύτερη από τους υπάρχοντες παίκτες της και πως καλά θα κάνουν να της προσφέρουν συμβόλαιο! 

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πέρασμα της μικρής Αμάλ από τη χώρα μας, καθώς στη Λάρισα πετροβολήθηκε και στα Μετέωρα ακραίοι θρησκευτικοί κύκλοι ματαίωσαν τη συμβολική της παρουσία, όπως συνέβη δηλαδή και μερικές μέρες αργότερα στην πρωτεύουσα. Η μόνη διαφορά είναι πως στην Αθήνα αυτό υποκινήθηκε από ακροδεξιές ομάδες που παρίσταναν τους «αγανακτισμένους πολίτες», με την συγκάλυψη ταυτόχρονα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως δηλώνουν μάρτυρες και φανερώνουν βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα.  

Ως επίλογο, θα παραθέσω το προφητικό -όπως πολλάκις εμείς οι ίδιοι έχουμε φροντίσει να αποδείξουμε- τραγούδι του αγαπημένου μου Παύλου Σιδηρόπουλου με τίτλο «Αλί», από το τελευταίο του εν ζωή άλμπουμ ”Χωρίς Μακιγιάζ”. Μία ακρόαση είναι αρκετή ώστε με λύπη να διαπιστώσουμε πως από την εποχή που γράφτηκε το κομμάτι, στα τέλη δηλαδή της δεκαετίας του ’80, εν τέλει δεν έχουν αλλάξει και πολύ -ίσως μάλιστα καθόλου- οι αντιλήψεις και η καθημερινότητά μας μέχρι και σήμερα, 30 πλέον χρόνια μετά.  

Πηγή εξωφύλλου: BBC North West 

Ζήτα μου να γράψω για τον εαυτό μου· δεν έχω χειρότερο. Προτιμώ να με γνωρίσεις διαβάζοντας τα γραπτά μου, κατανοώντας την οπτική και την ψυχοσύνθεσή μου.
Ωστόσο, για τα διαδικαστικά της υπόθεσης, δηλώνω λάτρης κάθε μορφής τέχνης, ειδικά όταν αυτή απεικονίζεται με ρεαλιστικό τρόπο. Ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, φοιτητής, αρθρογράφος, podcaster και ποιητής. Δε με απασχολεί αν στο τέλος συμφωνήσουμε, με ενδιαφέρει ως το τέλος να συζητήσουμε.
Παράλειψή μου, να συστηθώ. Ανδρέας Μαντζεβελάκης, από τα ανατολικά τής πρωτεύουσάς μας.