Οι Πολίτες μένουν Άγρυπνοι, εσύ κοιμάσαι ακόμη;

Της Ανδρομάχης Αρβανίτη, πρώην συντάκτριάς μας

Εδώ και 50 περίπου μέρες, περνώντας από την Πλατεία Συντάγματος τις βραδινές ώρες, συναντά κανείς μία ομάδα ανθρώπων καθισμένη απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων. Η συγκεκριμένη δεν αποτελεί μία παρέα που επέλεξε να απολαύσει την έξοδό της σε ένα μέρος με μία ιδιάζουσα θέα σιντριβανιών, τσολιάδων και περαστικών. Πρόκειται για τους «Άγρυπνους Πολίτες»: μία μερίδα ατόμων που επιλέγει πεισματικά κάθε βράδυ να ξαγρυπνά παρά να αποδεχθεί τη «μαύρη» πραγματικότητα ως έχει.

Συγκέντρωση στη πλατεία Συντάγματος

Απαρχή όλων, το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ή αλλιώς «νομοσχέδιο Χατζηδάκη» . Αρχικά, ας αποσαφηνίσουμε πως ο επιθετικός προσδιορισμός «περιβαλλοντικός» λειτουργεί άκρως παραπλανητικά ή απλώς κοσμητικά, καθώς το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνο δεν προστατεύει, δεν λειτουργεί υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά έχει βάλει μάλλον στόχο να το υπονομεύσει όσο καλύτερα μπορεί. Τα δύο σκληρότερα άρθρα του είναι αδιαμφισβήτητα το 44 και το 110,  με το πρώτο να επιτρέπει τις εξορύξεις (και υδρογονανθράκων) σε περιοχές προστασίας της φύσης, ενώ το δεύτερο αφαιρεί το δικαίωμα εκφοράς γνώμης από τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης για έρευνες που αφορούν δημοτικές εκτάσεις για ένα διάστημα 3 μηνών.

Εικόνα που αναρτήθηκε στα social media από ακτιβιστές της Greenpeace που μάχονται επίσης για τον ίδιο σκοπό

Τι σημαίνει αυτό; Οι εξορύξεις και δε υδρογονανθράκων (μία άκρως ρυπογόνα διαδικασία) επιτρέπεται σε περιοχές προστασίας της φύσης, με τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματός μας να θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανίκανη να σταθεί ανάχωμα στα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών. Βρισκόμαστε, λοιπόν, να παρακολουθούμε με δεμένα χέρια την ερημοποίηση φυσικών περιοχών και εν γένει την κατάρρευση του οικοσυστήματός μας, τη στιγμή που το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται σε έξαρση και ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπισή του να αποτελεί η προστασία και η διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος.

Την αντίθεσή τους, λοιπόν, σε σχέση με τα παραπάνω εκφράζουν κάθε βράδυ από τις 4 Μαΐου οι Άγρυπνοι Πολίτες, απαιτώντας την άμεση κατάργηση του «περιβαλλοντικού» νομοσχεδίου. Από τη σελίδα τους στο Facebook μας ενημερώνουν:

● Τι θέλουμε;

Να συνυπάρχουμε με σεβασμό, σε αρμονική βιώσιμη σχέση με το φυσικό μας περιβάλλον και όχι να κυριαρχούμε επί αυτού.

● Ποι@ είμαστε;

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τη φύση, διαφορετικ@ μεταξύ μας αλλά ισότιμ@, αυτοοργανωνόμαστε οριζόντια, χωρίς να είμαστε βίαι@ ή να εξυπηρετούμε κομματικά συμφέροντα.

● Γιατί «Πολίτες» ;

Πολίτης είναι όποι@ ασχολείται με τα κοινά και διεκδικεί να έχει λόγο και ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Δεν ενστερνιζόμαστε την καθεστωτική απόδοση του όρου, ότι δηλαδή πολίτης είναι όποι@ έχει από το νόμο πολιτικά δικαιώματα. Αντιθέτως, εμπνεόμαστε από την ιστορία των κινημάτων πολιτικής ανυπακοής, τα οποία, ενώ ενείχαν τον όρο πολίτης ή πολιτικά (civil), κατά κανόνα αποτελούνταν από ανθρώπους που το καθεστώς δεν τους είχε δώσει πολιτικά δικαιώματα.

● Γιατί είμαστε εδώ;

Διεκδικούμε την κατάργηση του (αντί) περιβαλλοντικού νόμου του Μαΐου 2020, ο οποίος κατατέθηκε και ψηφίστηκε υπό πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές συνθήκες.

Ο περιβαλλοντικός νόμος:

https://tinyurl.com/y7tqca48 (view online)

https://tinyurl.com/yc7nz6ge (PDF download)

● Πώς το επιδιώκουμε;

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, κάνουμε μία ειρηνική διαμαρτυρία και διεξάγουμε συνελεύσεις πολιτών κάθε βράδυ μένοντας άγρυπν@ μπροστά από τη Βουλή.

● Εάν θες να συμμετέχεις:

Βοήθησε να μαθευτεί η δράση μας παντού!

Χρειαζόμαστε ανθρώπους που αγαπούν το περιβάλλον και δρουν σύμφωνα με τις αρχές της μη βίας και της ισότητας.

Πάνω από όλα όμως, θέλουμε ανθρώπους με όραμα να αφήσουμε έναν πλανήτη καλύτερο από ότι τον βρήκαμε!

*Τηρούμε συνεχώς όλες τις απαραίτητες αποστάσεις.

**Το @ έχει χρησιμοποιηθεί στις καταλήξεις για να περικλείει όλους τους αυτοπροσδιορισμούς, χωρίς αποκλεισμούς σε συγκεκριμένες ταυτότητες ή φύλα.

50 μέρες Άγρυπνοι

#Agrypnoi_Polites

Με τη σειρά μας λοιπόν, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε αυτή την προσπάθεια των συνανθρώπων μας για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος στο οποίο η ανθρωπότητα θα συνυπάρχει αρμονικά με το περιβάλλον και δεν θα κυριαρχεί επί αυτού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η αδιαφορία πλέον σημαίνει συνενοχή και η μόνη λύση είναι η συλλογική συσπείρωσή μας απέναντι σε νόμους, θεσμούς, καταστάσεις που απειλούν τη φύση. Ας ενημερωθούμε, ας δράσουμε.

+ posts