Ο Απόστρατος

Η νέα ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή «Απόστρατος», χαρακτηρίζεται από αφηγηματική ωριμότητα. Παρακολουθούμε την απρόσμενη αναμέτρηση του ανώριμου τριαντάρη Άρη, με το οικογενειακό εθνικά υπερήφανο περιβάλλον του. Ο Άρης είναι ένας εργένης Γλυφαδιώτης, εισαγωγέας μηχανών εσπρέσο, ο οποίος μετακομίζει στο σπίτι του παππού του Αριστείδη στου Παπάγου. Ξανασυναντά παιδικούς του φίλους και έρχεται σε επαφή με το ένδοξο παρελθόν της οικογένειάς του που του επιφυλάσσει εκπλήξεις. Στην ταινία βλέπουμε ζωντανούς γνώριμους χαρακτήρες, και ρεαλιστικούς διαλόγους σε ένα περιβάλλον αναγνωρίσιμο. Η πρωτοτυπία έγκειται στο πολιτικό σχόλιο, διότι όλα όσα περιβάλλουν τον Άρη (η συνοικία του Παπάγου, ο στρατιωτικός παππούς, ο κομμουνιστής φίλος του) επιχειρούν μια ιδιαίτερη σύνδεση της Ελλάδας του σήμερα με το παρελθόν της, από τον Εμφύλιο και την Μεταπολίτευση έως το όχι και τόσο ελπιδοφόρο παρόν. Ο ήρωας αντιμετωπίζοντας με θαυμασμό, αλλά και φόβο, την ιστορία της οικογένειάς του θα φτάσει σε μια καλά κρυμμένη αλήθεια που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους. Η ταινία βραβεύτηκε εις διπλούν στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με βραβείο Κοινού και Νεότητας.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου και το σενάριο μαζί με τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζαχαρίας Μαυροειδής

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.