Ο δεύτερος γρίφος

Της Μυρτώς Κατσούλη, πρώην συντάκτριάς μας

«Γεια σας πάλι. Η έρευνά μας για ευφυή άτομα συνεχίζεται από τώρα.

Το πρώτο στοιχείο βρίσκεται σε αυτήν την εικόνα.

Βρείτε το και θα σας οδηγήσει σε εμάς. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους λίγους που θα καταφέρουν να βγάλουν σε πέρας τη δοκιμασία.

Καλή τύχη.

3301»

Ένα χρόνο και μία μέρα ακριβώς από το πρώτο μήνυμα, η Cicada στέλνει απροειδοποίητα στους χρήστες ένα καινούργιο (5 Ιανουαρίου 2013).  Στο ενδιάμεσο διάστημα, βέβαια, απομιμήσεις αντίστοιχων μηνυμάτων κυκλοφορούσαν σε όλο το διαδίκτυο. Προκειμένου, λοιπόν, να πιστοποιούνται τα αυθεντικά, ο αποστολέας κάθε μηνύματος-εικόνας προερχόμενης από τη Cicada είχε φροντίσει να συνοδεύεται από έναν κώδικα γνωστό και ως υπογραφή PGP μαζί με κάθε στοιχείο.

Τελικά, η διαδικασία που απαιτούνταν για να αποκωδικοποιήσει κανείς τον γρίφο δεν διέφερε σημαντικά από την προηγούμενη: η αρχική εικόνα περιείχε ένα μήνυμα, το μήνυμα οδηγούσε σε ένα βιβλίο, από το βιβλίο προέκυπτε ένας σύνδεσμος και έτσι, σταδιακά, ξεδιπλώθηκε ο γρίφος.

Σε κάποιο σημείο αποκαλύφθηκε άλλο ένα ηχογραφημένο μήνυμα, που ονομαζόταν «The Instar Emergence» και περιείχε μια πολύ περίεργη μελωδία[1].

Ένα άλλο στοιχείο υπέδειξε έναν κρυμμένο και αρκετά αλλόκοτο λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος, στη συνέχεια, οδήγησε σε μια εξίσου αλλόκοτη εικόνα. Η εικόνα αυτή περιείχε το αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής (Ρούνοι) των βόρειων λαών της Ευρώπης, με το κάθε γράμμα να αντιστοιχεί σε ένα ή δύο χαρακτήρες της λατινικής αλφαβήτου και σε έναν αριθμό. Φυσικά, κάτι τέτοιο παρεξένεψε τους χρήστες, αλλά, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η εικόνα θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του γρίφου.  

Όπως συνέβη και στον πρώτο, και ο δεύτερος διαδραματίστηκε στον πραγματικό κόσμο, με τους χρήστες να καλούνται πάλι να βρουν τα αφισοκολλημένα λόγκο της Cicada σε διάφορα σημεία παγκοσμίως. Αυτή τη φορά, οι συντεταγμένες οδηγούσαν σε 8 διαφορετικές τοποθεσίες τεσσάρων μόνο χωρών.

Για ακόμη μία φορά, μόνο όσοι κατόρθωσαν να φτάσουν πρώτοι σε αυτό το σημείο μπόρεσαν να επιλεγούν και να προχωρήσουν σε ένα, ιδιωτικό τώρα, στάδιο του γρίφου.  

Σε αντίθεση, όμως, με τον πρώτο γρίφο, οι χρήστες δεν έλαβαν νέο μήνυμα από τη Cicada που να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου. Πάλι, το μόνο που εισέπραξαν οι χρήστες ήταν σιωπή, ενώ η απορία και ο προβληματισμός τους για τον λόγο ύπαρξης και τη σκοπιμότητα των γρίφων όλο και μεγάλωνε, με τη Cicada να μην έχει δώσει -και εξακολουθώντας να μην δίνει- καμία απολύτως εξήγηση.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ακόμα το τέλος…


[1] https://www.youtube.com/watch?v=4xys0D9LNC8

+ posts