Ο θύτης θυματοποιείται

Ο θύτης θυματοποιείται

Ήταν μεσάνυχτα της 9ης Μαΐου 1945, όταν η Μόσχα παρέλαβε το σύμφωνο παράδοσης από την Γερμανία, σημαίνοντας το τέλος του πιο καταστροφικού πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία. Ήταν πρωί της 9ης Μαΐου 2022, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαστρέβλωσε την ιστορία.

Μέσα από μία σύντομη ομιλία 7 λεπτών, ο πρόεδρος της Ρωσίας απότεινε φόρο τιμής στους εκπέσοντες στρατιώτες των Σοβιετικών και των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το ίδιο έπραξε και για τους χαμένους στρατιώτες των Ρώσων στην τωρινή εισβολή στην Ουκρανία, αποκαλύπτοντας τις επικίνδυνες προθέσεις του.

Και γιατί επικίνδυνες;

Διότι ο πόλεμος που συνεχίζεται να διεξάγεται ακόμα και την στιγμή που διαβάζει κάποιος αυτό το άρθρο βαφτίστηκε “πατριωτικός” στα λόγια του. Αν και υπήρξε ένθερμο το κλίμα στην Ανατολική Ουκρανία μετά την αυθαίρετη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, με νεο-ναζιστικά τάγματα που ευδοκιμούν στην Ουκρανία να επιτίθενται διαρκώς επί 8 χρόνια στους ρωσόφωνους και ρωσόφιλους πληθυσμούς με την ανοχή της Δύσης και του ΝΑΤΟ, ο όρος δεν ευσταθεί λογικά, καθώς η Ρωσία έχει προχωρήσει σε ολοκληρωτική επίθεση στην Ουκρανία, φτάνοντας μέχρι και την πρωτεύουσα, Κίεβο, με στόχο να κερδίσει παραπάνω οφέλη από την απλή επίτευξη της ασφάλειας των πληθυσμών αυτών στα ανατολικά. Δεν “προστατεύει” απλώς την μητέρα Ρωσία, την επεκτείνει εδαφικά, οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά εις βάρος άλλων λαών, άλλων εθνών-κρατών. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή του επιθέτου “προληπτική”, περιγράφοντας τον χαρακτήρα της ρωσικής επέμβασης. Μέχρι ποιο σημείο, ωστόσο, θα φτάσει η “πατρίδα” και μέχρι ποιο έδαφος θα θεωρήσει ότι έχει προλάβει τα πράγματα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας συνέκρινε επανειλημμένως στην πολυαναμενόμενη ομιλία του τον “αγνό πατριωτισμό” που συνεχίζει να χαρακτηρίζει τη χώρα του εν έτει 2022 με την ανήθικη Δύση, της οποίας κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία πηγάζει από το κίνητρο για “περισσότερο κέρδος και εξουσία”. Ωστόσο, οι χώρες που ανήκουν στη Δύση αντιπροσωπεύονται από μία στοιχειώδη έστω έμμεση δημοκρατία που υπάρχει η ελευθερία λόγου και οι δημοκρατικές εκλογές, την ίδια ώρα που ο ίδιος βρίσκεται είτε στη θέση του Προέδρου είτε στη θέση του πρωθυπουργού από τότε που τον ξεχώρισε ο Γιέλτσιν το 1999. 23 χρόνια στο τιμόνι, με τα ποσοστά του σε κάθε επανεκλογή του να κυμαίνονται στο 60%-80%. Καθόλου αφύσικο.

Εν τέλει, μπορεί ο Βλαντιμίρ να μην αναφέρθηκε ουδέποτε σε κάτι πυρηνικό, όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα πράξει, ωστόσο καθόλου δεν εφησυχάζει με την “υπερασπιστική” και ηρωοποιητική προς την Ρωσία ομιλία απέναντι στα “σκοτεινά πλάνα” του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Λες και η ίδια η χώρα του δεν εισέβαλλε στην Ουκρανία σε μία συγκυρία που η μισή Ευρώπη είναι εξαρτημένη ενεργειακά από τους φυσικούς πόρους της και γι’ αυτό πληγώνεται και η ίδια από τις όποιες κυρώσεις της επιβάλλει. Εμείς, ως Ελλάδα, οφείλουμε να διαπραγματευτούμε καταλλήλως και να εξασφαλίσουμε την όσο δυνατή καλύτερη διεθνή θέση στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων και να παραμείνουμε όσο γίνεται απ’ έξω από τα επεκτατικά παιχνίδια ΗΠΑ-Ρωσία, που παρασύρουν συνεχώς τους συμμάχους τους σε επικίνδυνες και δαπανηρές περιπέτειες με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες.

Παρατίθεται παρακάτω και ολόκληρη η ομιλία του Ρώσου προέδρου:

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.