«Ο Καπετάν Μιχάλης»

Του Νίκου Μερκουράκη, πρώην συντάκτη μας

Ένα μυθιστόρημα-κατάθεση ψυχής. Ο Νίκος Καζαντζάκης, με τον «Καπετάν Μιχάλη», αποτυπώνει στο χαρτί την δικιά του Κρήτη, όπως την γνώρισε και την κατάλαβε ο ίδιος, ως παιδί.

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1889 στο Μεγάλο Κάστρο του Ηρακλείου. Εκεί ο Καπετάν Μιχάλης, ένας μεγαλόσωμος, μαυροντυμένος και ανυπότακτος πολεμιστής, συγκρούεται μετά από μία αναπόφευκτη σύρραξη, με τους Τούρκους. Παράλληλα ο «δαίμονας» που τον κυριεύει όταν γνωρίζει την γυναίκα του αδελφοποίητου του Νουρήμπεη, την Εμινέ, επηρεάζει την κρίση του, με δραματικά αποτελέσματα. Η τιμή του πολεμιστή, ο αγώνας για την ελευθερία και το πάθος για την Εμινέ οδηγούν στην τελική αναμέτρηση με τους Τούρκους, αλλά και με τον εαυτό του.
Πέρα από τις μάχες, στο βιβλίο δίνεται και μία εξαιρετική εικόνα της Κρήτης και των ανθρώπων της, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Από τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, ως τις συζητήσεις μέσα σε ένα σπίτι, ο Καζαντζάκης σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή.
Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε οπωσδήποτε.


Ο συγγραφέας
Ο Νίκος Καζαντζάκης (γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου/2 Μαρτίου 1883) ήταν Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος, με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο. Από το 1945 έως το 1948, ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Είχε προταθεί 9 φορές για το βραβείο Νόμπελ. Το 1956 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου και με το Παγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης στη Βιέννη. Πέθανε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας στις 26 Οκτωβρίου του 1957.

+ posts