Ο μικρός Νικόλας

Ο μικρός Νικόλας

Της Βάσιας Μανωλεδάκη, πρώην συντάκτριάς μας

Πολλοί από εσάς ίσως να είστε γνώστες της ιστορίας του μικρού Νικόλα και των φίλων του, του καλόκαρδου και πάντα με τα χέρια και την κοιλιά γεμάτα φαΐ Αλσέστ, του νταή Εντ που αρέσκεται να χτυπά τις μύτες των φίλων του, του πλουσιόπαιδου Ζοφρουά που πάντα πήγαινε στο σχολείο με τις στολές που του αγόραζε ο μπαμπάς του, του σπασίκλα Ανιάν που ποτέ δε μπορούσε κάποιος να τον δείρει γιατί φορούσε γυαλιά (και -μεταξύ μας- ακόμα μας θυμίζει λίγο το φυτό της τάξης), του Κλωτέρ που πάντα ήταν πάνω στο ποδήλατο και μόνιμα τιμωρία γιατί δεν έφερνε καλούς βαθμούς, κι όλης της υπόλοιπης παρέας και χαρακτήρων που έγιναν γνωστά στο κοινό μέσα από τα κείμενα του Ρενέ Γκοσινί και του Ζαν Ζακ Σενπέ. 

Μια παρέα που έζησε τις περιπέτειές της στη Γαλλία της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60 και που το 2009 έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη, συμπεριλαμβάνοντας μέσα της πολλές στιγμές από τα βιβλία που χάρισαν γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Στην ταινία, ο μικρός Νικόλας περνάει τη ζωή του όπως κάθε παιδί της ηλικίας του, ανέμελα, με πολύ παιχνίδι και δεν έχει όρεξη να αλλάξει τίποτα σε αυτή. Μια σειρά παρεξηγήσεων όμως φέρνει τα πάνω-κάτω και ξαφνικά ο ήρωάς μας νομίζει ότι θα αποκτήσει αδερφάκι και πως οι δικοί του θα τον διώξουν από το σπίτι. Στην προσπάθειά του να μη γίνει αυτό πραγματικότητα -κι αφού αποτυγχάνει σε αυτή του την προσπάθεια μόνος του- ζητά τη συνδρομή των φίλων του, με τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά.     

Μια ταινία για όλη την οικογένεια, που προσφέρει γέλιο σε όλες τις ηλικίες, και θυμίζει στο κοινό της πως κατά βάθος «όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα μικρό Νικόλα». 

+ posts