Ο πρώτος γρίφος

Της Μυρτώς Κατσούλη, πρώην συντάκτριάς μας

«Γεια σας. Ψάχνουμε άτομα υψηλής νοημοσύνης. Για να τα βρούμε, έχουμε δημιουργήσει ένα τεστ.

 Σε αυτήν την εικόνα υπάρχει ένα κρυφό μήνυμα.

 Βρείτε το και θα σας οδηγήσει σε εμάς. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους λίγους που θα καταφέρουν να βγάλουν σε πέρας τη δοκιμασία.

Καλή τύχη.

3301»

Αυτό ήταν το μήνυμα που εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα 4Chan σε μορφή εικόνας στις 4 Ιανουαρίου του 2012, με την υπογραφή «Cicada 3301» (ελ. τζιτζίκι) και που στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει ένα από τα πιο περίπλοκα και περίεργα κυνήγια «θησαυρού» που έχει ποτέ συναντήσει ο διαδικτυακός κόσμος.  

Η δεύτερη εικόνα

Αμέσως μετά την ανάρτηση αυτής της εικόνας-συμβόλου και την ακολούθηση κάποιων διαδικασιών αποκωδικοποίησής της, οι χρήστες κατέληγαν σε μία δεύτερη εικόνα, που, με την κατάλληλη επεξεργασία και τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών, οδηγούνταν σε ένα forum το οποίο, με τη σειρά του, τους παρέπεμπε σε ένα βιβλίο.

Από το βιβλίο προέκυπτε ένας κώδικας, η αποκρυπτογράφηση του οποίου έβγαζε σε έναν αριθμό τηλεφώνου, τον οποίο, όταν καλούσαν, άκουγαν το εξής ηχογραφημένο κλιπ: «Συγχαρητήρια. Τα πήγατε πολύ καλά. Υπάρχουν τρεις μονοί αριθμοί που σχετίζονται με την αρχική εικόνα. Ο 3301 είναι ένας από αυτούς. Θα πρέπει να βρείτε τους άλλους δύο. Πολλαπλασιάστε και τους τρεις αριθμούς μαζί και προσθέστε .com στο τέλος για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Καλή τύχη. Αντίο.»

Η αρχική εικόνα και οι διαστάσεις της

Την αμέσως επόμενη ημέρα η αρχική εικόνα είχε κάνει τον κύκλο του διαδικτύου. Όλο και περισσότεροι άρχισαν να ενδιαφέρονται να λύσουν το μυστήριο και να ανακαλύψουν πρώτοι την αλήθεια, αλλά κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ποιος και γιατί δημιούργησε ένα τόσο αλλόκοτο αίνιγμα. Πολλοί, φυσικά, το αποδοκίμασαν, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται απλώς για μια περίπλοκη φάρσα, ενώ άλλοι ερμήνευσαν την πολυπλοκότητα του γρίφου ως «δουλειά» μιας μυστικής κοινωνίας ή υπηρεσίας πληροφοριών που θέλει να προσλάβει νέα μέλη με πολύ καλή γνώση στην κρυπτογραφία, τη στεγανογραφία και άλλους συναφείς τομείς.

Παρά τις αντιρρήσεις και τις υποψίες πολλών για τη γνησιότητά του, τελικά αποδείχθηκε ότι οι άλλοι δύο κρυμμένοι αριθμοί του ηχογραφημένου μηνύματος ήταν οι διαστάσεις της αρχικής εικόνας. Από τον πολλαπλασιασμό τους προέκυπτε: 509 * 503 * 3301 = 845145127, που με την προσθήκη του .com, οι χρήστες οδηγούνταν σε έναν ιστότοπο, όπου υπήρχε μια αντίστροφη μέτρηση.

Η αντίστροφη μέτρηση

Όταν αυτή έφτασε στο μηδέν, η σελίδα ενημερώθηκε και εμφάνισε μια λίστα συντεταγμένων, οι οποίες υπέδειχναν διάφορες τοποθεσίες στον κόσμο. Η «Cicada» προέτρεπε τώρα τους χρήστες να κινητοποιηθούν και να ταξιδέψουν σε αυτούς τους προορισμούς, ώστε να εντοπίσουν τα αφισοκολλημένα logo και να τα συλλέξουν για να συνεχίσουν στον γρίφο. 

Οι συντεταγμένες

Σε κάθε τοποθεσία υπήρχε μία αφίσα με το σύμβολο του τζιτζικιού και έναν κωδικό QR. Οι κωδικοί συνδέονταν με τη σειρά τους σε μια εικόνα, η εικόνα περιείχε ένα αίνιγμα, το αίνιγμα οδηγούσε -πάλι- σε ένα βιβλίο και το βιβλίο σε μια ιστοσελίδα. Τα πράγματα όμως εδώ πήραν μια απροσδόκητη τροπή, καθώς μόνο μια επιλεγμένη ομάδα πρώτων αφίξεων έγινε δεκτή στην ιστοσελίδα. Οι υπόλοιποι ήρθαν αντιμέτωποι με το παρακάτω μήνυμα: «Θέλουμε τους καλύτερους, όχι τους ακόλουθους».

14 διαφορετικές τοποθεσίες 5 χώρες

Όσοι, λοιπόν,  κατάφεραν να προαχθούν στην επόμενη φάση του παιχνιδιού, προειδοποιήθηκαν από τη Cicada να μη συνεργαστούν με κανέναν και να μην κοινοποιήσουν καμία πληροφορία. Δυστυχώς, η κατάληξη όσων παράκουσαν την εντολή αυτή, ήταν η αναμενόμενη. Τέλος παιχνιδιού.

Οι αφίσες με το σύμβολο του τζιτζικιού

Για έναν ολόκληρο μήνα οι χρήστες δεν είχαν κανένα νέο από τη Cicada, ώσπου μια μέρα εμφάνισε ένα καινούργιο μήνυμα στο subreddit (το forum που οι χρήστες λάμβαναν μηνύματα από τη Cicada), το οποίο σήμανε τη λήξη του γρίφου: «Γεια σας, βρήκαμε τα άτομα που ψάχναμε. Έτσι, το ενός μήνα ταξίδι έλαβε τέλος. Για τώρα. Ευχαριστούμε για την αφοσίωση και την προσπάθειά σας. Αν δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε το τεστ ή δεν λάβατε κανένα μέιλ, μην απογοητεύεστε. Θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες σαν αυτή. Σας ευχαριστούμε όλους, 3301».

Όπως προέκυπτε από την τελευταία αυτή ενημέρωση, η Cicada είχε βρει τα άτομα με υψηλό δείκτη ευφυΐας που έψαχνε, όμως το τι απέγινε σε αυτούς, παρέμενε ακόμα άγνωστο. Εξαιτίας της έλλειψης περαιτέρω εξηγήσεων, θεωρήθηκε από πολλούς ότι ο αρχικός γρίφος ήταν απλώς ένα άσκοπο παιχνίδι που επινοήθηκε για να σπαταλήσει τον χρόνο όσων ασχολήθηκαν. Εξάλλου, πολλά από τα ερωτήματα που είχαν τεθεί όταν γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά το παζλ της Cicada δεν είχαν απαντηθεί. Ποιος λοιπόν μπορεί να κρύβεται πίσω από όλο αυτό, για ποιο λόγο δημιουργήθηκε αυτός ο γρίφος και τι συμβαίνει όταν φτάσεις στο τέλος;

Και όμως, αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή…

Πηγή του άρθρου
+ posts