Ο τρίτος γρίφος

Της Μυρτώς Κατσούλη, πρώην συντάκτριάς μας

«Γεια σας,

Η επιφοίτηση βρίσκεται με το μέρος σας. Το οδοιπορικό σας ξεκίνημα έχει αρχίσει. Η διαφώτιση σάς περιμένει.

Καλή τύχη.

3301»

Στις αρχές του Ιανουαρίου του 2014, εμφανίστηκε νέα ειδοποίηση στους χρήστες από τη Cicada, με τη πλέον γνωστή μορφή εικόνας. Για άλλη μια φορά, η εικόνα συμπεριελάμβανε ένα κρυφό μήνυμα, το μήνυμα οδηγούσε σε ένα βιβλίο και  από το βιβλίο προέκυπτε μία ηλεκτρονική διεύθυνση και –με λίγα λόγια- οι χρήστες έπρεπε να ακολουθήσουν πανομοιότυπη διαδικασία με τις προηγούμενες δύο φορές.

Η μόνη διαφορά, όμως, ήταν ότι ο γρίφος αυτός -στο μεγαλύτερο μέρος του- αφορούσε και περιστρεφόταν γύρω από ένα συγκεκριμένο και αρκετά περίεργο βιβλιο. Το βιβλίο αυτό λεγόταν «Liber Primus», που στα λατινικά σημαίνει «Το πρώτο βιβλίο», γραμμένο από την ίδια τη Cicada και τον Antonio Kowatsch κυρίως σε ρούνους (τα γράμματα του αρχαίου αλφάβητου που είχαν αποσταλεί στους χρήστες το 2013).

Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα, οι χρήστες θεωρητικά θα μπορούσαν να μεταφράσουν εύκολα το βιβλίο και, ως εκ τούτου, να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Η ερμηνεία, ωστόσο, και η σημασία των σελίδων, όπως αποδείχθηκε, ήταν πολύ καλά κρυπτογραφημένες, καθώς από τις 74 σελίδες που περιλαμβάνουν ρούνους, μόνο οι 19 έχουν μεταφραστεί με επιτυχία.

Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο περιείχε διάφορες φιλοσοφικές και ιδεολογικές θεωρίες και φαινόταν να είναι το μανιφέστο της Cicada. Πολλοί, συνέκριναν το περιεχόμενο του βιβλίου με αίρεσης.

Σελίδα από το βιβλίο σε ρούνους

Βέβαια, εκτός από το περίεργο αλφάβητο, το βιβλίο περιείχε άπειρα άλλα στοιχεία και κωδικούς. Μια συγκεκριμένη, μάλιστα, σελίδα προέτρεπε τους χρήστες να επισκεφθούν έναν ιστότοπο στο deep web, αλλά κανείς δεν έχει κατορθώσει ακόμα να τον εξερευνήσει.

Μια άλλη πάλι σελίδα οδηγούσε σε έναν άλλο ιστότοπο, ο οποίος παρέπεμπε τους χρήστες σε ακόμα μία ηχογράφηση, με τίτλο –αυτή τη φορά- «Interconnectedness»[1].

Όμως, τα στοιχεία αυτά δεν ήταν αρκετά για να βοηθήσουν τους χρήστες να αποκωδικοποιήσουν πλήρως το βιβλίο. Έτσι, έναν χρόνο μετά, αρχές του 2015, οι χρήστες δεν είχαν κανένα νέο μήνυμα από τη Cicada, πράγμα που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι για να προχωρήσουν θα έπρεπε να ανακαλύψουν τα μυστικά του βιβλίου αυτού.

Αυτό επιβεβαιώθηκε στις αρχές του 2016 με νέο μήνυμα από τη Cicada, που μάλιστα ενθάρρυνε τους χρήστες να επανεξετάσουν το περιεχόμενο του βιβλίου.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, έχει σημειωθεί ελάχιστη μόνο πρόοδος, με τη Cicada να εξακολουθεί να μην δίνει επιπλέον στοιχεία περί τίνος πρόκεται, ενώ οι χρήστες χάνουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον τους.  

Επίλογος; Κατά τη διάρκεια των γρίφων, πολλοί προσπάθησαν δειλά να εξηγήσουν τι μπορεί να είναι η Cicada, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι πραγματικότητας, κατασκευασμένο από μία εταιρεία για την προώθηση μιας νέας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος. Η μυστικότητα, όμως, και η έλλειψη διαφήμισης και προώθησης απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα.

Οι μόνες έγκυρες πληροφορίες, με τις οποίες μπορούμε να προσεγγίσουμε μια εξήγηση, προέρχονται από την ιδιωτική συνομιλία των επίλεκτων χρηστών, οι οποίες πραγματοποιούνταν στο dark web. Σε αυτό το forum επικοινωνούσαν τα νέα μέλη μαζί με τους ιδρυτές της Cicada· τους πληροφόρησαν ότι πρόκειται για μια ομάδα φίλων που μοιράζονται κοινά ιδανικά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και τη λογοκρισία και στόχος τους είναι να εργαστούν ως ένα συλλογικό όργανο ανάπτυξης λογισμικού, σύμφωνα με αυτή την ιδεολογία. 

Όσα μέλη κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι και το τελευταίο στάδιο κάθε γρίφου και επικοινωνούσαν -φυσικά- στο forum, δέχτηκαν μετέπειτα μια πρόσκληση από τη Cicada, η οποία, ωστόσο, τους προέτρεπε απλώς να κάνουν υπομονή για μια μελλοντική συνεργασία. Χωρίς, ωστόσο, καμία προειδοποίηση, η Cicada το 2012 και 2013 (αντίστοιχη χρονολογία για κάθε γύρο) διέκοψε κάθε περαιτέρω επικοινωνία με τους νικητές.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την έγκυρη βάση και την αληθινή ή όχι υπόσταση αυτής της ομάδας-οργανισμού, ένα κρίνεται σίγουρο: ανέκαθεν σχηματίζονταν συλλογικότητες με συγκεκριμένες ιδεολογίες και κοινά ερείσματα, με τα οποία επεδίωκαν να μεταβάλουν τα κοινωνικά δεδομένα και να προκαλέσουν αλλαγές με γνώμονα τα ιδανικά και τις πεποιθήσεις που τους περιέβαλαν.

Πιθανότατα, η Cicada πρόκειται για μια τέτοια ομάδα, που αποτελείται από προγραμματιστές, με σκοπό να βρουν έναν τρόπο να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή, προσλαμβάνοντας ταλαντούχα άτομα μέσω κρυπτογραφημένων και δύσκολα επιλύσιμων γρίφων. Σαφώς, η θεωρία ότι πρόκειται για μια κρυμμένη και μυστικιστική οργάνωση που αναζητά παγκόσμια κυριαρχία μάλλον αποκλίνει από την αλήθεια, θα μπορούσε, όμως, να είναι μια εύλογη εξήγηση.

Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε με αρκετό ελεύθερο χρόνο, φαντασία, διάθεση και τα κατάλληλα μέσα θα μπορούσε να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ενός τεράστιου διαδικτυακού μυστικού που περικλείει την υφήλιο.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=qZQanP2WgJQ

+ posts