Μετά από 575 μέρες κλεισίματος, 3 εξάμηνα βάναυσης τηλεκπαίδευσης και ενός παγώματος των φοιτητικών μας ζωών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο ξαναζωντανεύει όχι μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας του, αλλά και στα συλλογικά του όργανα. Ο Φοιτητικός Σύλλογος του ΑΕΙ της Λεωφόρου Συγγρού, κατόπιν της συγκέντρωσης 300+ υπογραφών φοιτητριών και φοιτητών, αυτή την Τετάρτη στις 14:00 καλεί σε Γενική Συνέλευση.
Θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί με το άνοιγμα των ΑΕΙ, ευρύτερα προβλήματα που αφορούν τους φοιτητές, καθώς επίσης και το τι μέλλει γενέσθαι με τον νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη που φέρνει (;) στα ΑΕΙ την Πανεπιστημιακή Αστυνομία (διαβάστε εδώ τα πλήρη ΦΚ Ρεπορτάζ), τις διαγραφές και τα πειθαρχικά για τους φοιτητές. Παρά το ομαλό άνοιγμα στο Πάντειο, τον έλεγχο από νοσηλευτές στις εισόδους και την ύπαρξη εμβολιαστικού κέντρου, πολλές και πολλοί φοιτήτριες και φοιτητές αντιμετωπίζουν προβλήματα συνωστισμού σε αμφιθέατρα, καθώς επίσης και τονίζουν την έλλειψη υγειονομικού υλικού στις τουαλέτες του ΑΕΙ. Σίγουρα η κατάσταση στο Πάντειο είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα ΑΕΙ της Αθήνας (βλ. Φιλοσοφική-ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΠΑΠΕΙ), όμως όπως τονίζουν και οι εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων, «οφείλουμε όλοι οι φοιτητές να μιλήσουμε για τα ζητήματα που μας απασχολούν και χρήζουν επίλυσης».
Κατόπιν του αιτήματος των πολιτικών δυνάμεων και των υπογραφών 300 φοιτητών, αναμένεται να ανακοινωθεί από την Πρύτανη της Παντείου, κα. Χριστίνα Κουλούρη, η ακύρωση των μαθήματων αύριο από τις 14:00 έως τις 18:00 για να μπορέσουν οι φοιτητές να προσέλθουν στη Συνέλευση.
Η Συνέλευση εξ όσων φαίνεται, με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα και την υγεία των φοιτητών, θα λάβει χώρα στο Αίθριο (μπροστά από το Νεόκτιστο Κτήριο). Η αίθουσα 108, μεγάλης χωρητικότητας, που γινόντουσαν προ covid-19 οι Γενικές Συνελεύσεις, έχει κριθεί ακατάλληλη λόγω της απουσία εξαερισμού. Συνεπώς, ως μοναδική λύση προκρίνεται ένας ανοιχτός χώρος, όπως το Αίθριο (πάντα με τη χρήση μάσκας).
Το Πάντειο στο προηγούμενο εξάμηνο, όταν σε όλη την Ευρώπη άνοιγαν τα ΑΕΙ (έστω και τμηματικά με έκτακτα υβριδικά μαθήματα) κόντρα στους περιορισμούς του χειρότερου λοκντάουν που έγινε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κατάφερε να «ανοίξει» 10 φορές με δια ζώσης μαθήματα και 475 φοιτητές να συμμετέχουν στα αντιμαθήματα. Αυτό αποτελεί μια επιτυχία του Φοιτητικού Συλλόγου που έμεινε ζωντανός σε αντίξοες συνθήκες. Τώρα που επιτέλους επιστέψαμε στις φοιτητικές μας ζωές, δίχως οθόνες, αξίζει να συμμετέχουμε στις διαδικασίες για τα ζητήματα που μας αφορούν (μια μικρή ανασκόπηση κυρίως προς τους νεότερους συμφοιτητές και συναδέλφους).
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ-Παντείου απουσιάζει από το Πάντειο εδώ και μήνες. Μόνο σημάδι ζωής της ήταν η συμμετοχή μελών της σε μια ημερίδα-παρωδία (online) που υμνούσε τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη διοργανωμένη από τον Υφ. Παιδείας, κ. Άγγελο Συρίγο, για τα δήθεν προτερήματα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Η ΠΑΣΠ-Παντείου, που είναι η επικεφαλής δύναμη στον Σύλλογο, βάσει των τελευταίων εκλογών, απουσίαζε παντελώς από τα δια ζώσης του προηγούμενου εξαμήνου, παρά τη δέσμευσή της στους Συλλόγους των Καθηγητών και των Διοικητικών πως θα τα στήριζε. Ούτε ένα μέλος της δεν εμφανίστηκε στα 10 μαθήματα. Θα είναι παρούσα στην αυριανή Συνέλευση.
Η ΑΝΑΣΑ-ΕΑΑΚ, το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς κι η ΠΚΣ συγκέντρωσαν τις υπογραφές για την Γενική Συνέλευση με στόχο την ενεργοποίηση του Συλλόγου του Παντείου μετά από 1,5 χρόνο. Είχαν ενεργή παρουσία και στα μαθήματα της προηγούμενης περιόδου. Μέλη και των 3 δυνάμεων καλούν όλες και όλους τους φοιτητές να μιλήσουν στη Συνέλευση, ειδικά τα νεότερα έτη, και να γνωρίσουν τον θεσμό της Γενικής Συνέλευσης. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όπως η Φοιτητική Πορεία και η ΕΣΑΚ Παντείου.
Καφέδες και μπύρες θα πιείς σίγουρα πολλούς στη φοιτητική σου ζωή. Να συμμετέχεις σε Συνελεύσεις, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο (μετά από καραντίνα, με σωρεία αντιδημοκρατικών νόμων να έχουν ψηφιστεί και να αφορούν τους νέους), δεν θα έχεις πολλές ευκαιρίες. Η Συνέλευση είναι η δημοκρατική συμμετοχή των φοιτητών στο Σύλλογό τους, στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζουν και προσδοκούν να γίνουν επιστήμονες. Ειδικά για εμάς στο Πάντειο, που είμαστε ένα ΑΕΙ «Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών», ανεξαρτήτως σε ποιο από τα 9 Τμήματά μας ανήκεις, γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία της συμμετοχής σε μια πολιτική διαδικασία.
Σίγουρα η περίοδος δεν είναι εύκολη, ούτε και ο χώρος του Αίθριου ο ιδανικότερος (σε αντίθεση π.χ. με την αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα»), όμως ειδικά για τα νεότερα έτη που τώρα ξεκινάτε τη φοιτητική σας ζωή, είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε τι σημαίνει Γενική Συνέλευση. Δεν είναι μια ανάμνηση των γονιών μας από τα χρόνια των σπουδών τους, αλλά το δικό μας εργαλείο διεκδίκησης και συμμετοχής. Για αυτό, φορέστε τη μάσκα σας και ελάτε να μιλήσετε για όσα σας απασχολούν.
Ζούμε στη χώρα που είναι μειονέκτημα να είσαι νέος. Ζούμε σε μια χώρα που πλημμυρίζουν τα Πανεπιστήμια μας και η Υπουργός σφυρίζει αδιάφορα. Και μέσα στον εγκλεισμό, το φόβο και την προσπάθειά μας να προστατέψουμε τους δικούς μας… μας φέρνουν Πανεπιστημιακή Αστυνομία, πετσοκόβουν τους προϋπολογισμούς και ψηφίζονται νόμοι που είναι σκέτη ντροπή για τα Πανεπιστήμια. Νόμοι που μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν υφίστανται. Πιστεύετε πως μας αξίζουν όλα αυτά; Γνωρίζετε την απάντηση. Ελάτε να τη μοιραστείτε στο Αίθριο με τους υπόλοιπους συναδέλφους και συμφοιτητές σας.
Ο «Φοιτητικός Κόσμος» θα είναι παρών στη Συνέλευση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για να σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις.
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.