Πάντειο/Διαμαρτυρία και 3ο δια ζώσης μάθημα: «Κοιν. Επιστήμες και Συλλογικές Διεκδικήσεις»

Πάντειο/Διαμαρτυρία και 3ο δια ζώσης μάθημα: «Κοιν. Επιστήμες και Συλλογικές Διεκδικήσεις»

«Είμαστε εδώ. Θέλουμε το Πανεπιστήμιό μας να ανοίξει. Να επιστρέψουμε στον κοινωνικό μας χώρο. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια». Μέσα σε αυτές τις λίγες φράσεις χωρούν σύντομα όλα όσα συνέβησαν χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται σε μια διαρκή κινητοποίηση δίνοντας το δυναμικό παρών στο βροντερό «Όχι» της Πανεπιστημιακής κοινότητας στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Διαμαρτυρία το πρωί και ενδιαφέρον αντι-μάθημα με τίτλο «Κοινωνικές Επιστήμες και Συλλογικές Διεκδικήσεις» από τον κ. Σεραφείμ Σεφεριάδη, αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, αποτέλεσαν το «μενού» της μέρας. Υπενθυμίζουμε πως και την Παρασκευή προβλέπεται κι άλλο νέο δια ζώσης μάθημα «Η Πανδημία υπό το φως της Κοινωνικής Θεωρίας» στον κήπο του Παντείου, με την κα. Χρυσούλα Μητσοπούλου, Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.

Διαμαρτυρία επί της Λεωφόρου Συγγρού έξω από την κεντρική πύλη του Παντείου με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Μελών Δ.Ε.Π. Εκπρόσωπος του Συλλόγου ήταν ο καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Καλτσώνης, ο οποίος είναι και Ταμίας των Μελών Δ.Ε.Π. και μίλησε στον Φοιτητικό Κόσμο:

«Είμαι εδώ εκ μέρους του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της απόφασης των Συλλόγων Καθηγητών, Φοιτητών και Διοικητικών Υπαλλήλων να συνεχίσουμε τη προσπάθειά μας και τον αγώνα μας για να μην εφαρμοστεί ο ακραία αντιδημοκρατικός νόμος 4777/2021 και για να ζητήσουμε, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Δηλαδή, τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε επιτέλους τα Πανεπιστήμια να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια.

Είναι απαράδεκτο. Τα Πανεπιστήμια εδώ και 1 χρόνο είναι κλειστά και η κυβέρνηση αποφασίζει να κωφεύει και να μην λαμβάνει τα στοιχειώδη μέτρα εμβολιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια.

Το Πανεπιστήμιο ήταν ανοιχτό ακόμα και την περίοδο της Κατοχής. Ήταν χώρος ελευθερίας, το έχω ξαναπεί αυτό, πρέπει να παραμένει και σήμερα. Με την συνδρομή των φοιτητών, των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού».

-Μετά το Πάσχα σκέφτεστε να συνεχίσετε τα μαθήματα;

«Τα μαθήματα τα δια ζώσης έτσι κι αλλιώς έχουν συμβολικό χαρακτήρα γιατί εκ των πραγμάτων, χωρίς μέτρα ασφαλείας και χωρίς πρόσθετα μέτρα υλικοτεχνικών υποδομών (πρόσθετες αίθουσες που πρέπει να ενοικιαστούν κλπ.), δεν μπορούν να γίνουν τα μαθήματα κανονικά. Αυτό που κάνουμε έχει συμβολικό χαρακτήρα εν είδει διαμαρτυρίας και για να δείξουμε ότι εμείς όλοι που αγαπάμε το Πανεπιστήμιο, που αγωνιούμε για το μέλλον του, της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της χώρας, είμαστε εδώ παρόντες για να το υπερασπιστούμε».

(Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλτσώνης ήταν ο καθηγητής του πρώτου δια ζώσης μαθήματος την περασμένη Παρασκευή.)

Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας και των μετακινήσεων, πολλές φοιτήτριες και φοιτητές έδωσαν το παρόν, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις του Παντείου Πανεπιστημίου με αφορμή τη χθεσινή διαμαρτυρία και τα δια ζώσης μαθήματα δήλωσαν στον «Φ.Κ.»:

«Από τις εξαγγελίες και την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη υπάρχει μια αντίδραση από πλευράς των φοιτητών και των Συλλόγων, αλλά και από φορείς, συλλόγους εργαζόμενων κ.ά. Με την εφαρμογή του νόμου, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, οι επιτροπές ασφάλειας και οι εξαγγελίες για την Αστυνομία στις Σχολές υπήρξε διαδικασία συντονισμού, δράσεων σε μια σειρά από Α.Ε.Ι. με σκοπό να αποτυπωθεί η αντίθεση όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας στο νόμο. Αυτό κάνουμε και εδώ στο Πάντειο και θα συνεχίσουμε μέχρι να μην εφαρμοστεί τίποτα».

Χαρά Μανδραδάκη, φοιτήτρια-μέλος της ΑΝΑΣΑ σχήμα που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ

«Εμείς έχουμε δει ότι τον τελευταίο καιρό στο Πάντειο έχουμε καταφέρει ως Πανεπιστήμιο να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους συλλόγους και φορείς του. Έχουμε καταφέρει να μαζικοποιήσουμε τον κόσμο μας πραγματοποιώντας Γενικές Συνελεύσεις, πολύμορφες δράσεις και δια ζώσης μαθήματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς το πανεκπαιδευτικό μέτωπο που τώρα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται να γίνει ακόμα πιο μαζικό και να δώσει μια ηχηρή απάντηση απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πρακτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Είναι αναγκαίο να είμαστε όλοι εδώ. Κάθε μέρα. Να ζωντανέψουμε τον κοινωνικό μας χώρο. Να επανοικειοποιηθούμε το Πανεπιστήμιό μας μέσω των δράσεων, όπως τα δια ζώσης μαθήματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 2 και υπάρχει κι ένα ακόμα την Παρασκευή, όπου είναι σημαντικό να είμαστε όλοι και όλες. Σε συντονισμό με τους άλλους φορείς έχουμε καταφέρει να φέρουμε τον κόσμο εδώ. Αποδεικνύουμε ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι αποστειρωμένοι χώροι, με μοναδικό σκοπό να βγάλουν πειθήνιους πολίτες στην αγορά εργασίας. Είναι μέρη ζύμωσης, συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών και μέσω όλων αυτών απαντάμε και γινόμαστε ανάχωμα στην αντεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παρούσες και παρόντες εδώ, στο δρόμο, στις Σχολές κι όπου αλλού καλούμαστε».

Μαργκώ Σακελλίων, φοιτήτρια-μέλος του Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς

«Ο Φ.Σ. Παντείου είναι από τους πιο πρωτοπόρους Συλλόγους της Αθήνας. Από τους πρώτους που διοργάνωσε δια ζώσης μαθήματα και με πρωτοβουλίες της Πανσπουδαστικής μέσα στο Σ.Κ. με όλα τα μέτρα προστασίας. Στην πράξη και στο δρόμο δείχνουμε ότι κύριο μέλημα των φοιτητών και προμετωπίδα του αγώνα τους είναι τα ανοιχτά Πανεπιστήμια.  Θέλουν όλοι οι φοιτητές να γυρίσουν στις Σχολές τους να κάνουν μάθημα. Η κυβέρνηση αρνείται να το ακούσει και αντιθέτως ρίχνει τις ευθύνες στους φοιτητές για τον κορωνοϊό, χωρίς να έχει κάνει μια πρόσληψη στο Ε.Σ.Υ. Παράλληλα, δεν λαμβάνει καν υπόψιν ότι με τα νομοσχέδια που φέρνει θα συνεχίζονται οι αντιδράσεις.

Έρχεται και το κατάπτυστο Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας με τη 10ωρη εργασία. Για πρώτη φορά εδώ και 2 μήνες έχουμε μια κορύφωση στις Σχολές με κινητοποιήσεις πανελλαδικά. Δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και χρειάζεται να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για όλα όσα έρχονται. Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας».

Θανάσης Μπαλιώτης, φοιτητής-μέλος της Π.Κ.Σ.

«Είναι πολύ σημαντικές τέτοιες δράσεις σαν τη σημερινή. Σχεδιάστηκε από την ακαδημαϊκή κοινότητα, φοιτητές, καθηγητές, διοικητικούς και δείχνει τον ενωτικό αγώνα που πρέπει να έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθήσουμε και μετά το μάθημα του κ. Σεφεριάδη. Να δείξουμε την αντίδρασή μας απέναντι στο νομοσχέδιο και φυσικά όλα αυτά δεν πρέπει να σταματήσουν. Να συνεχίσουμε μέχρι την ανατροπή του νόμου».

Αποστολία Ντόμαρη, φοιτήτρια-μέλος της Ε.Σ.Α.Κ. Παντείου

«Φοιτητές σε όλη την Ελλάδα στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στην Κυβέρνηση καθημερινά. Στο Πάντειο, με την δυναμική αντίδραση των τελευταίων εβδομάδων, μαζί με την σημερινή δράση, αποδεικνύουμε πως είμαστε αποφασισμένοι πιο πολύ από ποτέ, να αλλάξουμε τα δεδομένα και να διαφυλάξουμε τα πολύτιμα Πανεπιστήμιά μας».

Στράτος Καλογερόπουλος, γενικός γραμματέας της ΠΑΣΠ Παντείου

Το απόγευμα μάθημα και συνέχεια πάλι την Παρασκευή

Φοιτήτριες και φοιτητές ξαναγέμισαν τον κήπου του Παντείου στις 17:00 το απόγευμα για το μάθημα του κ. Σεραφείμ Σεφεριάδη. Πάνω από 50 φοιτητές παρακολούθησαν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με τις Κοινωνικές Επιστήμες -το κυρίως αντικείμενο των περισσότερων παντειακών φοιτητών- και τις συλλογικές διεκδικήσεις. Φοιτητές και από το Ε.Κ.Π.Α. παρευρέθηκαν επίσης για να παρακολουθήσουν.

Τι είναι οι Κοινωνικές Επιστήμες; Ποιο το χρέος μας ως κοινωνικοί επιστήμονες; Πώς σχετίζονται με τα κοινωνικά κινήματα και κυρίως πώς μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε; Ο κ. Σεφεριάδης αναφέρθηκε εκτενώς στο ιερό καθήκον όχι μόνο της ερμηνείας, αλλά και της προσήλωσης του κοινωνικού επιστήμονα στην αλήθεια των τεκμηρίων του και στην προσπάθειά του να βελτιώσει την κοινωνία. Πολλές και ενδιαφέρουσες απορίες διατυπώθηκαν σε ένα κλίμα άκρως ανοιξιάτικο, με τον ήλιο να προσφέρει πολύ όμορφα χρώματα σε όσους ήμασταν εκεί, κάνοντας ακόμα πιο απολαυστική τη διάλεξη.

Ο κ. Σεφεριάδης δήλωσε στον «Φ.Κ.»

Ο κ. Σεραφείμ Σεφεριάδης

«Πρέπει να τονίσουμε ότι τηρείται εδώ το υγειονομικό πρωτόκολλο πλήρως. Είναι μια ζωντανή διαδικασία που καλούμαστε εμείς ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι να αφουγκραστούμε τα προβλήματα των φοιτητών μας. Να συζητήσουμε μαζί τους. Επαναλαμβάνω, με τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, σε έναν ανοιχτό χώρο. 

Είναι υποχρέωσή μας αυτό και τμήμα αναπόσπαστο της ιδιότητάς μας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και αυτή η δια ζώσης διδασκαλία έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Ευμενή, αλλά θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει και «λυτρωτικά» αποτελέσματα μετά από μια τόσο μακρά περίοδο εγκλεισμού που δημιουργεί ανάγκες, ανησυχίες, προβληματισμούς κ.ά. Συνεπώς, ο ρόλος μας είναι να επικοινωνούμε με αυτές τις ανάγκες και, στο μέτρο του δυνατού, να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν».

Παρόντες στην διάλεξη ήταν τα ΕΑΑΚ, το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η Φοιτητική Πορεία και η Ε.Σ.Α.Κ. Παντείου. Απόντες ήταν η Π.Κ.Σ. που παρακολούθησε την δική της εκδήλωση, στην οποία μιλούσε ο κ. Δημήτρης Γόντικας, ενώ απούσα ήταν επίσης και η ΠΑΣΠ.

Αυτόν τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο δια ζώσης μαθημάτων κλείνει η κα. Χρυσούλα Μητσοπούλου, Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, με το συμβολικό μάθημα με τίτλο: «Η Πανδημία υπό το φως της Κοινωνικής Θεωρίας», την Παρασκευή στις 17:00 το απόγευμα. Ένα ακόμα άκρως επίκαιρο θέμα στα σκαλιά του Γυάλινου Κτηρίου.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τα μηνύματα και τα σχόλιά σας και θα είμαστε και την Παρασκευή στο Πάντειο, στο οποίο και εμείς σας καλούμε! Να γίνεται κι εσείς μέρος μιας εικόνας που έχει λείψει σε όλες και όλους μας. Να έρθετε κι εσείς στο χώρο μας που τόσο πολύ μας έχει λείψει. Να νιώσετε ξανά φοιτήτριες και φοιτητές. Συναίσθημα ανεκτίμητο. Σαν αυτές τις εικόνες με εμάς τους φοιτητές πίσω στις Σχολές μας.

Ραντεβού στις 17:00 στον Κήπο του Παντείου!

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.

One thought on “Πάντειο/Διαμαρτυρία και 3ο δια ζώσης μάθημα: «Κοιν. Επιστήμες και Συλλογικές Διεκδικήσεις»

Comments are closed.