Πάντειο/Εκδήλωση: «Κρατική εξουσία, δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι».

Πάντειο/Εκδήλωση: «Κρατική εξουσία, δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι».

Σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα και άκρως επίκαιρη εκδήλωση μας καλεί ο καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου, κ. Δημήτρης Καλτσώνης. Με κεντρικό του θέμα «Κρατική εξουσία, δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι». Ένα θέμα εντός των ημερών που ζούμε, με την πληγή της Ουκρανίας καθημερινά ανοιχτή και τον κόσμο μετά την πανδημική κρίση να βλέπει την ειρήνη να αμφισβητείται τόσο έντονα.

Πότε: Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, στις 19:00

Πού: Αίθουσα Τελετών Παντείου Πανεπιστημίου

Στη διάλεξη θα συζητηθούν τα βασικά ερωτήματα:

  • Τι είναι ο πόλεμος, η σχέση του με την κρατική εξουσία;
  • Τα κριτήρια για να κατανοήσουμε έναν πόλεμο
  • Ανάλυση των κατηγοριών: δίκαιος και άδικος πόλεμος, ληστρικός και απελευθερωτικός, εθνικός και κοινωνικός, ιμπεριαλιστικός και επαναστατικός
  • Αμιγείς και μικτοί πόλεμοι
  • Οικονομική κρίση και πόλεμος
  • Το διεθνές δίκαιο
  • Πόλεμος και δημοκρατία

Είσοδος ελεύθερη

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.