Πάντειο: Συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες από το “Αντί της Σιωπής”

Πάντειο: Συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες από το “Αντί της Σιωπής”

Ανεξαρτήτως της πολιτικής απόχρωσης, πεποιθήσεων και ιδεών του καθενός είναι ένα ευχάριστο γεγονός όταν μια φοιτητική συλλογικότητα οργανώνει δράσεις αλληλεγγύης. Έτσι και στο Πάντειο αυτή την εβδομάδα αξίζει να στηρίξετε την πρωτοβουλία του σχήματος “ΑΝΤΙ της Σιωπής” που έχει συγκεντρώνει self-tests, φάρμακα, είδη υγιεινής και ρούχα. Όλα τα είδη προορίζονται για τους πρόσφυγες στη δομή της Ριτσώνας.

Η συγκέντρωση ειδών θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή.

Κόντρα στην απουσία του κράτους και την κυβερνητικη απραξιά για την προστασιά των προσφυγών (όπως και του γενικότερου πληθυσμού) είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε τι σημαίνει “αλληλεγγύη”. Όπως σημειώνει στον ΦΚ και το ίδιο το σχήμα:

«Η Ελλάδα διαχρονικά ακολουθεί μια αντιμεταναστευτική πολιτική μισαλλοδοξίας, που εκφράζει η ΕΕ, και παίζει τον ρόλο του σεναριοφύλακα της Ευρώπης. Σε συνέχεια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, δημιούργησε κέντρα κράτησης όπως η Μόρια σε μια περίοδο μεταναστευτικής κρίσης, η ΝΔ συνεχίζει μια σκληρότερη δολοφονική πολιτική από τον φράχτη του Έβρου με κλειστά σύνορα, με τα κλειστά κέντρα κράτησης και ιδιαίτερα με τα ναυάγια στο Αιγαίο και τα παράνομα pushbacks, με στόχο την αποτροπή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Επιπλέον οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης εντός των camps, ειδικότερα στη διάρκεια της χιονόπτωσης άφησαν εκτεθειμένες εκατοντάδες προσφύγισσες/μετανάστριες στο κρύο, ενώ παραλληλα δεν υπήρξε καμια μέριμνα για την ασφαλή διαμονή τους, φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με τον κίνδυνο νόσησης, ακόμα και από κορονοϊό. Η αντιμετώπιση των προσφύγων ως πολίτες β’ κατηγορίας με όρους κοινωνικής εξαίρεσης κι απομόνωσης φαίνεται κι από τις μη βιώσιμες δομές όπου κρατούνται με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, το Συντονιστικό Ομάδων & Δομών Αλληλεγγύης Αττικής πραγματοποίησε δράση διανομής ειδών ανάγκης σε μεταναστριες και εκεί διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η τεράστια αδιαφορία και αδυναμία του κράτους να μεριμνήσει κατάλληλα για αυτούς τους ανθρώπους.

Απέναντι στην πολιτική μισαλλοδοξίας του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστριες,τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα καθώς και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που τους επιβάλλουν στα κέντρα κράτησης, εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυα στο πλευρό τους.

Εμείς, το Αντί της Σιωπής, συμμετέχουμε σε αυτή τη δράση συλλογής ειδών ανάγκης και καλούμε τους/τις/τα συμφοιτητές/τριες/τά μας να σταθούμε αλληλέγγυα στις μετανάστριες και τους πρόσφυγες του Camp Ριτσώνας.

Η συλλογή των ειδών θα πραγματοποιείται στο Πάντειο, στο Στέκι του ΑΝΤΙ (Ισόγειο Γυάλινου Κτιρίου) από την Πέμπτη 3/2 εώς και την Παρασκευή 11/2 11:00-16:00».

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.