Πάντειο: Φοιτητές, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι απαντούν με δυναμικό Όχι στο Ν/Σ Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Πάντειο: Φοιτητές, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι απαντούν με δυναμικό Όχι στο Ν/Σ Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Οι τόνοι μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις σαρωτικές και αντισυνταγματικές αλλαγές που φέρνει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν λένε να κοπάσουν. Παρά τα έντονα εσωκομματικά πυρά που δέχεται η Νίκη Κεραμέως από διάφορα στελέχη (π.χ. Θεόδωρος Φορτσάκης) συνεχίζει ακάθεκτη την διαδικασία για την ψήφιση ενός προβληματικού -από πολλές νομικές απόψεις- νομοσχεδίου. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο χτες εξέφρασε συλλογικά, με όλα τα μέσα προστασίας, ένα βροντερό Όχι απέναντι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τις σαρωτικές αλλαγές που, εν μέσω πανδημίας, αλλά και εξεταστικής περιόδου (τυχαίο; δεν νομίζω), επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση.  

Φοιτήτριες, φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, καθηγητές όλων των τμημάτων, εργαζόμενοι του Παντείου έδωσαν ένα σαφές μήνυμα: «Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία. Έξω από τις Σχολές μας η Αστυνομία.» Ο πεζόδρομος του Ιδρύματος, η Αλεξάνδρου Πάντου και τα χαρακτηριστικά κόκκινα παγκάκια της, γέμισε μετά από καιρό με φοιτητές, πηγαδάκια και πολλές συζητήσεις. Σίγουρα δεν επρόκειτο για τις άλλοτε ανέμελες κουβέντες για τα μαθήματα και διάφορα άλλα θέματα της φοιτητικής ζωής, αλλά για το μεγάλο άγχος και αγανάκτηση όλων των φοιτητών απέναντι σε μια Υπουργό που δεν λέει να ακούσει και σε αλλαγές που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές. Η παρουσία των καθηγητών του Παντείου έδωσε έναν άλλο δυναμισμό στη χθεσινή κινητοποίηση και απέδειξε πως το μέτωπο ενάντια στο αναχρονιστικό νομοσχέδιο επεκτείνεται ραγδαία. 

Ο Φ.Κ. πιστός στην έγκυρη ενημέρωσή σας και προβολή όλων των θέσεων, συνομίλησε με ακαδημαϊκούς και μέλη των φοιτητικών πολιτικών δυνάμεων και ανένταχτους που στο σύνολό τους δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως «φτάνει άλλο», το Πανεπιστήμιο όπως το ξέρουμε κινδυνεύει και η νεολαία μπορεί να το σώσει.  

«Νομίζω είναι πολύ σημαντικό ότι από εδώ και στο εξής ο Σύλλογος Φοιτητών του Παντείου, ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Εργαζομένων, Διοικητικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών φοιτητών βρίσκονται σήμερα από κοινού εδώ σε μια αγωνιστική εκδήλωση για να υπογραμμίσουμε ότι αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όχι απλώς απέναντι στο συγκεκριμένο οπισθοδρομικό νομοσχέδιο, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα Δημοκρατικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Για το Πανεπιστήμιο που αξίζει για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.» 

κ. Δημήτρης Καλτσώνης, Καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής  

«Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ ως διδάσκοντες, ως Σύλλογος Μελών Δ.Ε.Π. του Παντείου Πανεπιστημίου για να στηρίξουμε την πρωτοβουλία των φοιτητών μας ενάντια στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί και είναι υπό ψήφιση. Ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι βαθιά αντιδραστικό και επιτίθεται ουσιαστικά στην ίδια την έννοια του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια πρώτη εκδήλωση αντίδρασης και αντίστασης όλου του κόσμου του πανεπιστημίου. Φοιτητών, καθηγητών, διοικητικών, Ε.Δ.Ι.Π. Αυτό το συλλογικό στοιχείο θα πρέπει να κρατήσουμε σαν αρχή και να έχουμε υπόψιν ότι στο άμεσο μέλλον η πανεπιστημιακή κοινότητα ως σύνολο θα αρνηθεί να εφαρμόσει και θα αντισταθεί σε αυτή την πολιτική.» 

κ. Ανδρέας Λυμπεράτος, επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας 

«Είμαστε εδώ και καιρό σε αυτή τη διαδικασία συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων με τους Συλλόγους Δ.Ε.Π., γενικά με τους ακαδημαϊκούς και τους συλλόγους Εργαζομένων. Σε αυτή τη βάση είχαμε προτείνει και είχε οργανωθεί αντίστοιχη εκδήλωση και από τον Φοιτητικό μας Σύλλογο που συμμετείχαν καθηγητές και νομίζω πως σε μια κατάσταση όπου το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί, πάει για ψήφιση και κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις από τους φοιτητές και το σύνολο της εκπαίδευσης, είναι πολύ σημαντική η αποτύπωση τέτοιου είδους δράσεων μες στο Πανεπιστήμιο. Έτσι αποτυπώνεται και η εναντίωση και η ανυπακοή στο νομοσχέδιο.» 

Χαρά Μ., φοιτήτρια που συμμετέχει στο σχήμα της Ανάσα-Ε.Α.Α.Κ. 

«Στο Δ.Σ. χτες κατέβηκε πλαίσιο από την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας η οποία πρότεινε αποκλεισμό του Συλλόγου, το οποίο ψηφίστηκε από όλες τις δυνάμεις. Έγινε η κινητοποίηση σήμερα με όλους εδώ. Στην απόφαση του Δ.Σ. είπαμε ότι θα κλείσουμε την Συγγρού και τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Αυτό γίνεται προφανώς γιατί ενωμένοι καθηγητές, εργαζόμενοι, μέλη Δ.Ε.Π. κ.λπ. θέλουμε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο όπως έγινε και στις υπόλοιπες σχολές, Πολυτεχνειούπολη, Φυσικό κ.ά. Τώρα περιμένουμε την κινητοποίηση, αύριο τη Γενική Συνέλευση και μεθαύριο την κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων και βλέπουμε.» 

Κώστας Αλεξάκης, φοιτητής-μέλος της Π.Κ.Σ. 

«Σήμερα ήταν μια όμορφη μέρα για το Πάντειο. Ο Φοιτητικός Σύλλογος Παντείου προχώρησε σε αποκλεισμό του χώρου και σε κοινές δράσεις με τον Σύλλογο μελών Δ.Ε.Π. Μετά από ένα χρόνο κλειστής σχολής, καθηγητές και φοιτητές συγκεντρωθήκαμε στον κοινωνικό μας χώρο και μέσα από αυτόν εναντιωθήκαμε στο καινούργιο νομοσχέδιο που διαμορφώνει μια διατοπική πραγματικότητα στο Πανεπιστήμιο και στοχεύει σε ένα ανελεύθερο Πανεπιστήμιο για λίγους/ες. Οι διεκδικήσεις μας δεν θα σταματήσουν αν δεν το πάρουν πίσω. Θέλουμε καθηγητές και προσωπικό στη Σχολή -Όχι αστυνομία και πειθαρχικό.» 

Κατερίνα Παπαευαγγέλου, φοιτήτρια-μέλος του σχήματος Αντί της Σιωπής 

«Βρέθηκε σήμερα εδώ η ακαδημαϊκή κοινότητα του Παντείου Πανεπιστημίου, τα μέλη Δ.Ε.Π., οι φοιτητές και το Διοικητικό Προσωπικό να δώσουν δυναμικό παρόν ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια. Καλούμε τις επόμενες μέρες το Φοιτητικό Κίνημα και όλους τους φοιτητές, πρώτα την Πέμπτη και αύριο στη Γενική Συνέλευση που έχει εξαγγείλει ο Φοιτητικός μας Σύλλογος να δώσουν δυναμικό παρόν.» 

Αλέξανδρος Χανίας, φοιτητής-μέλος του Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς 

«Είναι πολύ θετικό  το γεγονός ότι η εκπαιδευτική κοινότητα του Παντείου, οι Σύλλογοι, τα συλλογικά όργανα των καθηγητών, των διοικητικών, των φοιτητών, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών παίρνουν πρωτοβουλίες να ανοίξουν τον χώρο του Πανεπιστημίου. Να διεκδικήσουν το δικαίωμα στις δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Να αντισταθούμε συλλογικά απέναντι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον αγώνα συντονισμένα. Να τον κλιμακώσουμε με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις.» 

Φοίβος Αδριανός, φοιτητής-μέλος της Φοιτητικής Πορείας 

«Ένας χρόνος μακριά από τις Σχολές μας είναι πάρα πολύς. Ένας χρόνος γεμάτος εμπαιγμούς  από την κυβέρνηση είναι πάρα πολύς. Όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα, φάνηκε σήμερα στο Πάντειο, είναι έτοιμη να αγωνιστεί. Συλλογικά, ενωμένοι οι φοιτητές και καθηγητές ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης.» 

Δημήτρης Καραλής, φοιτητής-μέλος της Ε.Σ.Α.Κ. Παντείου 

«Είναι πολύ ωραία η σημερινή κίνηση που οργάνωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος του Παντείου. Πρέπει οι φοιτητές που μας αφορά άμεσα το νομοσχέδιο που έρχεται, να αντιδράσουμε. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα άμεσα δεν θα το κάνει μάλλον κανείς. Πρέπει να κινητοποιήσουμε και όλη την κοινωνία αν γίνεται. Τα Πανεπιστήμια δεν χρειάζονται Αστυνομία, κάμερες, ελέγχους κλπ. 30.000.000 ευρώ θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό να δοθούν σε καθηγητές και εξοπλισμό, και όχι σε τρομοκρατικά μέσα. Στηρίζουμε κι εμείς τη σημερινή δράση και θα γίνουν και αντίστοιχες και στο μέλλον σε ένα προσανατολισμό κλιμάκωσης της κινηματικής μας δραστηριότητας.» 

Στράτος Καλογερόπουλος, φοιτητήςγραμματέας της Π.Α.Σ.Π. 

«Μετά από την πετυχημένη, τεράστια πορεία της Πέμπτης όπου ο αρχικός υπολογισμός για 5.000 ανθρώπους ήταν λανθασμένος, σήμερα το Πάντειο αποδεικνύει ότι αυτή η ενότητα που υπήρξε στους δρόμους μεταξύ φοιτητών, υπαλλήλων και καθηγητών υπάρχει και στους ίδιους τους κοινωνικούς χώρους. Είμαστε εδώ φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι ενωμένοι να πούμε απέναντι στην κυβέρνηση ότι δεν θέλουμε την αστυνομία στις Σχολές που θα φέρει ανασφάλεια. Θέλουμε πραγματική ασφάλεια στα Πανεπιστήμιά μας και μεθαύριο στην επόμενη πορεία θα είμαστε ακόμη περισσότεροι.» 

Ανδρέας-Γεώργιος Σκίννερ, φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (έχουμε φιλοξενήσει κείμενά του κι εδώ στον Φοιτητικό Κόσμο)

 

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.

One thought on “Πάντειο: Φοιτητές, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι απαντούν με δυναμικό Όχι στο Ν/Σ Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Comments are closed.