Πάντειο: Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση για το ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία

Πάντειο: Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση για το ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία

Παρά την κακοκαιρία της ημέρας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (10/3) με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Φοιτητριών/-των Παντείου ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, στο Αμφιθέατρο 301, στο Γυάλινο Κτήριο του Παντείου Πανεπιστημίου. Με θέμα «Η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιστέκεται ενωτικά, υπερασπίζεται το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο», φοιτήτριες/φοιτητές, ανένταχτοι και οργανωμένοι που αποτελούν την Πρωτοβουλία, κάλεσαν κάθε συμφοιτητή, συνάδελφο, καθηγητή εντός κι εκτός Παντείου στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ένα πλούσιο πάνελ ομιλητών, αλλά και την επόμενη μέρα (11/3) στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης και των ομιλιών ανέλαβε εκπροσωπώντας και τον «Φοιτητικό Κόσμο» ο συντάκτης μας Βαγγέλης Βαλαβάνης.

Με 70 περίπου συμμετέχοντες η εκδήλωση ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση, με τον συντάκτη μας να κάνει μια μικρή εισαγωγή και να παρουσιάζει τους ομιλητές. Η εκδήλωση μεταδόθηκε και ζωντανά μέσω του Facebook και της σελίδας «Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία».

Όλη η εκδήλωση εδώ: https://fb.watch/bKm9zTz4Fp/

Πρώτος μίλησε ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης (μέσω Zoom), δικηγόρος και καθηγητής στο Πάντειο, στη συνέχεια ο κ. Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου, η κα. Αλεξάνδρα Παλαιού, μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΕΜΠ (μέσω Ζoom) και τέλος ο κ. Νίκος Φίλης, πρώην Υπουργός Παιδείας-Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Στην εκδήλωση, με στόχο τη διακομματική εκπροσώπηση, είχε καλεστεί και η βουλευτίνα του ΜέΡΑ25, κα. Μαρία Αμπατζίδη (δείτε εδώ την ΦΚ Συνέντευξή της), η οποία ζήτησε συγγνώμη που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Ο κ. Κοντιάδης εξήγησε στο κοινό τα νομικά επιχειρήματα της προσφυγής του ακαδημαϊκού κόσμου στο ΣτΕ κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με κυριότερο επιχείρημα την ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας.

«Στόχος είναι η νεολαία. Το ζήσαμε και με τις επιδρομές σε κινηματογράφους, κλαμπ και στέκια από τον προηγούμενο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αποτελεί πολιτική προτεραιότητα το ξήλωμα του Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού Πανεπιστήμιου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος.

Η κα. Παλαιού σε μια δυναμική εισήγησή της τόνισε τον κίνδυνο που περιμένει στην επόμενη γωνία όλους μας, φοιτητές, καθηγητές και όλη την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αν η Ο.Π.Π.Ι. μπουν στα ΑΕΙ σε 2 μήνες από τώρα, όπως έχει διαμηνύσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για την πλήρη της αδιαφορία στην ενίσχυση του ΕΣΥ και την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ (χρόνιο πρόβλημα και ίσως η πηγή όλων των προβλημάτων των δημόσιων Πανεπιστημίων), την ίδια ώρα που η Ο.Π.Π.Ι. θα κοστίσει 50.000.000 ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Φίλης στην δική του εισήγηση τόνισε και αυτός πως πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το ξήλωμα της Δημόσιας, Δωρεάν και Δημοκρατικής Παιδείας, με έναν έντονα γραφικό και ιδεοληπτικό τρόπο. Απευθυνόμενος στις νέες και τους νέους ανέφερε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί δέσμευση η κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και το ξήλωμα όλων των αντιδημοκρατικών διατάξεων της Νέας Δημοκρατίας που αφορούν τους νέους. «Καταργήσαμε νόμους που υποβάθμιζαν τα δημόσια Πανεπιστήμια. Το κάναμε τότε. Θα το κάνουμε και τώρα με όλη τη σημασία του όρου ΤΩΡΑ. Πρέπει από τώρα να παλέψουμε».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε και η κυρία Ξένια Χρυσοχόου, πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Παντείου, ενώ ακολούθησαν και τοποθετήσεις φοιτητών ανένταχτων και οργανωμένων.

«Όχι μόνο αύριο, αλλά και κάθε μέρα ξεκινάει ένας νέος αγώνας για όλους μας. Πρέπει να ενημερώσουμε φίλους, συμφοιτητές, συναδέλφους για το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Πρέπει αυτόν τον “γύψο” που πάνε να μας φορέσουν να τον σπάσουμε», σημείωσε ο Βαγγέλης Βαλαβάνης κλείνοντας την εκδήλωση.

Και τώρα τι με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία;

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η φοιτητική κοινότητα προετοιμάζεται για νέες δράσεις. Σε κάποια νέα εκδήλωση-ενημέρωση σκοπεύουν να προχωρήσουν οι φοιτήτριες/-τες της Πρωτοβουλίας, ακόμα πιο μαζική, με κύριο στόχο τους να ενημερώσουν, ευαισθητοποιήσουν και να κάνουν συμμέτοχους στον αγώνα τους όσους περισσότερους νέους φοιτητές μπορούν.

Γιατί, αν εφαρμοστεί η Ο.Π.Π.Ι., 48 χρόνια μετά το Σπουδαστικό της Ασφάλειας (η μυστική Αστυνομία στα ΑΕΙ επί Χούντας), τότε οι φοιτητικές μας ζωές θα πλεύσουν σε άγνωστα νερά και οι Σχολές μας, οι κοινωνικοί μας χώροι, θα γίνουν οργουελικά σκηνικά με ανακρίσεις και καταστολή. Είναι χρέος του κάθε δημοκρατικού νέου. Είναι χρέος μας να οργανωθούμε και να αντισταθούμε στα όνειρα ακροδεξιάς οσμής της Ν. Κεραμέως. Είναι χρέος μας να ευαισθητοποιήσουμε κάθε νέο και κάθε πολίτη.

Ο Φοιτητικός Κόσμος πάντα παρών σε κάθε πορεία, δρόμο, γεγονός και είδηση θα σας ενημερώνει για το επίμαχο ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Ένα ζήτημα δημοκρατίας που βρίσκεται στο χέρι της γενιάς μας. Ούτε βήμα πίσω για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Να καταργηθεί ο χουντονόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις σπουδές και τις φοιτητικές μας ζωές.

+ posts