Πάνω από 900 πανεπιστημιακοί λένε «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια»

Πάνω από 900 πανεπιστημιακοί λένε «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια»

Από κάθε μεριά της Ελλάδας, όλος ο ακαδημαϊκός κόσμος τάσσεται κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Τα ψηφίσματα που συγκεντρώνονται γεμίζουν με υπογραφές, ενώ μια ευρύτερη τάση συντονισμού και συνεργασίας, ακαδημαϊκών, φοιτητών και εργαζόμενων στα Α.Ε.Ι., φαίνεται να γεννά κάτι ελπιδοφόρο. Το θέμα διάλεξε ο συντάκτης μας Βαγγέλης Βαλαβάνης.

Περισσότεροι από 950 διδάσκοντες από όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια έρχονται να προσθέσουν τη φωνή τους δίπλα στις αντιδράσεις δεκάδων Συγκλήτων, Σχολών, Τμημάτων και συλλόγων διδασκόντων και διοικητικών που αντιτίθενται στην παρουσία της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Χαρακτηριστικές είναι οι αποφάσεις των Συγκλήτων ΑΠΘ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παντείου Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.ά.

Η πρωτοβουλία που συνοδεύεται από την εκστρατεία συλλογής υπογραφών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» είναι η μαζικότερη -από την εποχή της «κίνησης των 1.000 πανεπιστημιακών» ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου (2012-2013)- κινητοποίηση πανεπιστημιακών δασκάλων.

Όσοι και όσες υπογράφουν το κείμενο της «Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών» (https://www.facebook.com/OxiAstynomiaStaPanepistimia) αντιτίθενται στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση σύσταση νέου αστυνομικού σώματος, της «Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», το οποίο, εγκαθιστάμενο στα ΑΕΙ, θα αναφέρεται απευθείας στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στις Πανεπιστημιακές Αρχές.

Όπως αναφέρουν «Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Θεωρούμε απαράδεκτο και δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε στη δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε σώματος φύλαξης ή ασφάλειας που θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Οι πολιτικές αναφορές των πανεπιστημιακών εκτείνονται σε όλο το προοδευτικό φάσμα (ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.ά.).

Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία φοιτητών κυκλοφορεί κείμενο το οποίο πλησιάζει τις 19 χιλιάδες υπογραφές, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται στο NoUniPolice@gmail.com.

(https://drive.google.com/file/d/1NQ67_c8BT5mWjujTv89ylSAFMxGewx6Q/view)

Πηγή: Tvxs.gr

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.