Η φυγή του Χάμες Ροντρίγκες από τον Ολυμπιακό ήρθε να συμπληρώσει μια σειρά μεγάλων ονομάτων που ήρθαν στην χώρα μας για να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Συνήθως αυτό γίνεται όταν βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της ποδοσφαιρικής τους πορείας και όταν μειώνεται σημαντικά η ζήτηση για αυτούς από τους ισχυρούς συλλόγους της Ευρώπης.
Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσω πέντε περιπτώσεις “αστέρων” που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα καθώς και την πορεία τους σε αυτά.
- Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ
Ο Βούλγαρος επιθετικός πέρασε από την χώρα μας την σεζόν 2015-2016 για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Σε 17 συμμετοχές στο πρωτάθλημα σημείωσε 4 γκολ (εκ των οποίων τα 2 με πέναλτι). Σε καμία περίπτωση δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν για το πρόσωπό του. Να θυμίσουμε ότι πριν από τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε ομάδες υψηλού βεληνεκούς όπως η Τότεναμ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πολλές ακόμη, σημειώνοντας πολλά γκολ, διαγράφοντας μάλιστα μια εξαιρετική και αξιοζήλευτη πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Η έλευσή του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης σημειώνεται στα πρώτα χρόνια ιδιοκτησίας της από τον Ιβάν Σαββίδη, κατά την περίοδο όπου ακόμη ο ιδιοκτήτης της ομάδας ήταν φανερά ενεργός στα ελληνικά γήπεδα. Παρ’ ότι η έλευση του Μπερμπάτοφ ενθουσίασε τους φιλάθλους και οπαδούς του ΠΑΟΚ, η κακή σχέση του με τον τότε προπονητή του συλλόγου ονόματι Ιγκόρ Τούντορ δεν βοήθησε ώστε να προσφέρει τα μέγιστα βάσει των δυνατοτήτων του.
2. Ριβάλντο
Ο Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα, γνωστός ως Ριβάλντο, είναι ίσως το μεγαλύτερο όνομα ποδοσφαιριστή που έχει περάσει από την χώρα μας. Να θυμίσουμε ότι βραβεύτηκε με την Χρυσή Μπάλα το 1999 και κατέκτησε με την Εθνική Βραζιλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Στην Ελλάδα αγωνίστηκε για λογαριασμό του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, σημειώνοντας σε 105 αναμετρήσεις 48 γκολ, τα περισσότερα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Εδώ δεν έχουμε μια περίπτωση παίχτη που ήρθε απλά για τις οικονομικές απολαβές, αλλά τίμησε και με το παραπάνω τα συμβόλαιά του, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα με την ομάδα του Πειραιά και σημειώνοντας μια σειρά από κρίσιμα γκολ σε κομβικής σημασίας παιχνίδια.
3. Μάικλ Εσιέν
Επίσης ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν περάσει από την χώρα μας, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού αυτήν την φορά. Ο Γκανέζος μέσος πριν τον Παναθηναϊκό είχε αγωνιστεί στην Τσέλσι του Μουρίνιο και την Ρεάλ Μαδρίτης, κάνοντας το όνομά του γνωστό σε όλο τον κόσμο. Στα νεανικά του χρόνια θεωρούνταν από τους καλύτερους μέσους στον κόσμο. Όμως στο τριφύλλι δεν κατάφερε να διακριθεί, ταλαιπωρούμενος από πολλά προβλήματα τραυματισμών. Αγωνίστηκε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού σε 12 αγώνες, σημειώνοντας 1 γκολ. Το σίγουρο είναι ότι κανένας στα ποδοσφαιρικά ιστορικά χρονικά δεν θα τον θυμάται για το πέρασμά του από την Ελλάδα. Όπως δήλωσε και ο ίδιος στο παρελθόν «όταν ακούω την λέξη Ελλάδα, η καρδιά μου σπαράζει».
4. Πάμπλο Γκαρσία
Ο Ουρουγουανός σταρ ήρθε στην χώρα μας το 2008 για λογαριασμό του ΠΑΟΚ και έμεινε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης 4,5 χρόνια, μετρώντας 109 συμμετοχές και 5 γκολ. Όλοι θα τον θυμόμαστε για τον έντονο και εκρηκτικό χαρακτήρα του, που τον οδηγούσε σε αμέτρητες διενέξεις στα ελληνικά γήπεδα. Αποτέλεσε παίκτη-σύμβολο για την ομάδα του ΠΑΟΚ, για συναισθηματικούς κυρίως λόγους. Συγκεκριμένα, ο μαχητικός του χαρακτήρας ακούμπησε τα αισθήματα αδικίας που νιώθουν οι οπαδοί του συλλόγου διαχρονικά. Σήμερα βρίσκεται ακόμα στο δυναμικό του συλλόγου ως προπονητής της Β’ ομάδας.
5. Τζιμπρίλ Σισέ
Τελευταία άφησα την περίπτωση του Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος σταρ θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Λίβερπουλ, στην οποία εντάχθηκε το 2004. Υπήρξε όμως πάρα πολύ άτυχος, καθότι έσπασε το πόδι του δύο φορές. Στην Αθήνα έφτασε το 2009 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, συνδέοντας το όνομά του με την κατάκτηση του νταμπλ εκείνης της χρονιάς. Έμεινε μέχρι το 2011 στο τριφύλλι, σημειώνοντας 55 γκολ, αποτελώντας έναν από τους καλύτερους ξένους επιθετικούς που έχουν περάσει από την χώρα μας.
Αυτά ήταν μερικά από τα πιο «καυτά» ονόματα που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα. Οι ανεπαρκείς ποδοσφαιρικές υποδομές, ώστε να αναδειχτούν παίκτες ταλέντα στην χώρα μας, σε συνδυασμό με την ξενολατρία που ενυπάρχει στην ελληνική νοοτροπία οδηγεί στην απορρόφηση τεράστιας ποσότητας ξένων παιχτών για να αγωνιστούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλοι ξεχώρισαν και διακρίθηκαν και άλλοι απογοήτευσαν με την παρουσία τους.
Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος και είμαι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στην προσπάθειά μου να γίνω καλύτερος ψάχνω συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική και συλλογική βελτίωση.
Μετά το Ράδιο Πάντειον ο επόμενος σταθμός γράφει Φοιτητικός Κόσμος και ως συντάκτης του πλέον θα γράφω κείμενα αυτοβελτίωσης και όχι μόνο.