Μπορεί και αργότερα, ποιος ξέρει; Πάντως ένα είναι σίγουρο: αυτό το εξάμηνο που επιτέλους τα Α.Ε.Ι. ανοίγουν και οι φοιτητικές μας ζωές επανέρχονται σε μια ομαλότητα, κανένας αστυνομικός, καμία καταστολή και τίποτα από τα εφιαλτικά που ονειρεύεται η Ν. Κεραμέως δεν θα βρεθεί μπροστά μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για την Αστυνομία στα Α.Ε.Ι. (δεν είναι πια στο Υπουργείο Προ.Πο. και ο Μ. Χρυσοχοΐδης που διακαώς ήθελε να την βάλει στα Πανεπιστήμια) απάντησε με μισά λόγια και γενικότητες, επικαλούμενος αυτή την πολύμηνη «εκπαίδευση» των συνολικά 400 ειδικών φρουρών που θα επανδρώσουν την Ο.Π.Π.Ι.
Να σημειωθεί ότι ο Άγγελος Συρίγος τον περασμένο Μάιο, όταν είχαν πρωτοκυκλοφορήσει οι πληροφορίες περί παγώματος της Ο.Π.Π.Ι., το είχε διαψεύσει: «Οι διαδικασίες τρέχουν κανονικά και τη Δευτέρα βγαίνει η προκήρυξη», ανέφερε και τόνισε ότι δεν προβλέπεται καμία αναστολή στη διαδικασία για τη φύλαξη των πανεπιστημίων», είχε πει τότε.
Προφανώς, στην Κυβέρνηση δεν έχουν κανένα πρόβλημα να λένε άλλα πράγματα το Μάιο κι άλλα τον Σεπτέμβριο.
Τα πρώτα δείγματα περί μη ένταξης της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμιά μας είχαν ήδη δοθεί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Φ.Κ., οι ίδιες οι υποδομές που προορίζονταν υποτίθεται για τους ειδικούς φρουρούς (φυλάκια), στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, δεν είχαν καν τοποθετηθεί στις εισόδους, ενώ ουδείς από το Υπουργείο Προ.Πο δεν έχει επικοινωνήσει για την εγκατάσταση των υποδομών της Αστυνομίας που όλο έρχεται κι όλο αναβάλλεται. Πέραν όμως αυτών, το επικοινωνιακό κόστος που αφορά τον πρωθυπουργό, με την πανδημία να καλπάζει και το άνοιγμα των Α.Ε.Ι. να είναι από μόνο του δύσκολο (έλεγχοι σε τεστ -κι εκεί το «μπαλάκι» πετάχτηκε στις πρυτανικές αρχές), η Κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει την Αστυνομία σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο.
Μέχρι και η Νίκη Κεραμέως, η οποία με περίσσεια γραφικότητα υπερασπιζόταν τον δήθεν αέρα δημοκρατίας που θα έφερνε η μεταρρύθμισή της, εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν στις θέσεις τους όταν δεν έχουν λάβει εκπαίδευση για έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο. Είδατε που τελικά τα -αμαρτωλά από τους μπαχαλάκηδες- δημόσια Α.Ε.Ι. είναι ένας «ευαίσθητος κλάδος»… ωστόσο, το πισωγύρισμα της Υπουργού είναι αναμενόμενο. Τα σχολεία ανοίγουν με παράλογα μέτρα και ακόμα πιο παράλογες αποφάσεις, όπως το να μην κλείνουν τμήματα αν δεν εκδηλωθούν κρούσματα στο 50%+1 των μαθητών (μάλιστα, απείλησε με απουσίες όσους γονείς φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά σχολείο λόγω κρουσμάτων!).
Οι πολιτικές συγκυρίες, οι σφοδρότατες αντιδράσεις που έλαβαν χώρα εδώ και 1 χρόνο, με φοιτητές, ακαδημαϊκούς (από την Ελλάδα και το εξωτερικό), όλη την Αντιπολίτευση (πλην της Ελληνικής Λύσης), συνδικάτα, σωματεία, εκπαιδευτικούς συλλόγους, αλλά και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών να δημιουργούν ένα ενιαίο μέτωπο που να λέει “Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία”, σταματούν την Ο.Π.Π.Ι. Και γράφουμε “σταματούν” πάντα με μια καχυποψία, γνωρίζοντας τις μεθόδους της κυρίας Κεραμέως και σε άλλα ζητήματα (βλ. Στημένες αξιολογήσεις των Α.Ε.Ι.)
Να σημειωθεί ότι μετά από την προηγούμενη πληροφορία για «πάγωμα», η Κυβέρνηση είχε τρέξει το διαγωνισμό πρόσληψης και τα ονόματα όσων πληρούν τα προσόντα της προκήρυξης για την πρόσληψη των 400 ειδικών φρουρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον τους για την συγκεκριμένη προκήρυξη και τις 400 θέσεις ειδικών φρουρών εκδήλωσαν συνολικά 4.697 άτομα.
Την αναβολή της εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σχολίασε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος: «Αναβάλλεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, για να εκπαιδευτούν οι ειδικοί φρουροί λέει η κυβέρνηση. Η ήττα της είναι καθαρή. Ας τους στείλει όμως από τώρα να εκπαιδευτούν στην πυροσβεστική. Για να μην είναι ξανά ο υπουργός με την μάνικα στο χέρι» ανέφερε στην ανάρτησή του.
Πολλές φοιτητικές πολιτικές δυνάμεις κάνουν λόγο για μια μεγάλη νίκη του Κινήματος που εδώ και μήνες έτρωγε χημικά, ξύλο και κρότου λάμψεις στις συγκεντρώσεις. Σίγουρα, το ενιαίο μέτωπο που αναφέραμε πρωτύτερα αποτελεί ένα μεγάλο δημοκρατικό ανάχωμα όμως δεν είναι αρκετό αυτό. Η μαζικότητα και η συμμετοχή όλων των φοιτητριών και των φοιτητών είναι αυτή τη στιγμή πιο αναγκαία από ποτέ. Ειδικά για τους πρωτοετείς και δευτεροετείς συναδέλφους και συμφοιτητές μας που τώρα γνωρίζουν τον μοναδικό κόσμο της φοιτητικής ζωής, πρέπει να γίνουν μέρος της προσπάθειας όλων των νέων που θέλουν ένα Πανεπιστήμιο που να τους αξίζει.
Η δαμόκλειος σπάθη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν έχει εξαφανιστεί ολότελα. Οι πολιτικοί συσχετισμοί μέχρι και την άνοιξη του 2022 (και το τέλος της πανδημίας;) θα είναι κρίσιμοι. Ήρθε η ώρα ο καθένας, φοιτητές, οι πολιτικές δυνάμεις τους, η Αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Τότε η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα βρει τη θέση που της αξίζει μαζί με τους εμπνευστές της: στον σκουπιδότοπο της Ιστορίας.
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.