Πανεπιστημιακή Αστυνομία, διαγραφές, καμία ουσιώδης χρηματοδότηση- το Ν/Σ των Α.Ε.Ι. Κεραμέως-Χρυσοχοίδη

Πανεπιστημιακή Αστυνομία, διαγραφές, καμία ουσιώδης χρηματοδότηση- το Ν/Σ των Α.Ε.Ι. Κεραμέως-Χρυσοχοίδη

Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας σε συνεργασία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Παρά τα επανειλημμένα Όχι, ήδη από το Νοέμβριο του 2020, από όλες και όλους τους Πρυτάνεις, από πάνω από 1.000 ακαδημαϊκούς, Φοιτητικούς Συλλόγους και κείμενα διαμαρτυρίας, η Νίκη Κεραμέως αποδεικνύει την παντελή της αδιαφορία για τους κινδύνους που προξενεί, για πρώτη φορά από την εποχή της Χούντας, η ύπαρξη Αστυνομικών στις Σχολές. Επιμένει στο ότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει κανονικά στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, ενώ ουδεμία μέριμνα δεν υπάρχει για τα εργαστήρια των θετικών Σπουδών (βλ. Χημικό Αθηνών), με ένα τεράστιο ερωτηματικό να πλανάται σχετικά με τη πραγματοποίησή τους ή μη. Τέλος, με αυτό το νομοσχέδιο θέλει να καταστήσει σαφές στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που επανειλημμένως έχει ζητήσει διάλογο μαζί της, ότι δεν την απασχολεί το Αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. και πως εκείνη θα «κάνει αυτό που θέλει».

Ακόμα και την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974) υπήρχε το Σπουδαστικό της Ασφάλειας -φρουροί με πολιτικά μέσα στις Σχολές- οι οποίοι ήταν ο δάκτυλος του καθεστώτος στο Πανεπιστήμιο. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία Κεραμέως-Χρυσοχοίδη θα περιλαμβάνει μια καινοτομία ακόμα. Θα λογοδοτεί όχι στον εκάστοτε Πρύτανη, αλλά κατευθείαν στον Αρχηγό της Αστυνομίας!

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι περιλαμβάνει το Ν/Σ και γιατί αξίζει να χαρακτηριστεί ένα αντιδημοκρατικό νομικό έκτρωμα.

«Το νομοσχέδιο αυτό ενσαρκώνει τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας», είπε η υπουργός Παιδείας κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου που περιορίζει την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, καθιερώνοντας νέο σύστημα βάσεων εισαγωγής, με περιορισμό επιλογών στα μηχανογραφικά δελτία αλλά και θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης.

  • Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ιδρύονται οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.) και θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση.
  • Τι θα μπορούν να κάνουν; 1) Αποτροπή τέλεσης αδικημάτων εντός των χώρων των ΑΕΙ, 2) Στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι., 3) Περιπολίες, 4) Αντιμετώπιση παραβατικότητας.
Η στολή του νέου Σώματος. (Πηγή: Καθημερινή)

Και: «Φύλαξη, προανάκριση, αυτεπάγγελτη επέμβαση. Εντός και πέριξ», όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Θα κάνουν ήπια αστυνομική αστυνόμευση», διευκρίνισε. Οδηγός, κυρίως το αμερικανικό μοντέλο. Δεν θα έχουν πυροβόλα όπλα. Θα έχουν κλομπ, σπρέι και ό,τι άλλο μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια «ήπια αστυνόμευση».

  • Πόσοι θα είναι: πρόσληψη 1.000 αστυνομικών. 5 βάρδιες των 200 ατόμων η κάθε μία. Μισθοδοσία: από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στολές: πράσινο-γκρι, όπως διαφήμισε και η εφημερίδα «Καθημερινή».
  • Υποχρεωτικό σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, σε εισόδους «ή λοιπούς εξωτερικούς χώρους». Δημιουργούνται ζώνες ελεγχόμενης πρόσβασης. Αν δεν είναι εφικτή εξωτερικά, θα πρέπει να αιτιολογείται και να είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους. Προβλέπεται κανονισμός ελεγχόμενης πρόσβασης, τον οποίο εισηγείται η «Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας» του Ιδρύματος. Αποφασίζει ο πρύτανης.
  • Ιδρύεται Κέντρο Λήψης Σημάτων και Εικόνων. Δηλαδή, ένα σούπερ σύγχρονο σύστημα επιτήρησης. «Δεν θα καταγράφουν τις πανεπιστημιακές παραδόσεις ή τους χώρους εργασίας των μελών ΔΕΠ», διευκρινίζεται. Με απόφαση Συγκλήτου καταρτίζεται το μυστικό σχέδιο ασφάλειας.
  • Θέσπιση αυστηρού πειθαρχικού δικαίου. Πειθαρχικά παραπτώματα συνιστούν οι: παραβίαση αδιάβλητου, λογοκλοπή, «εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος»*, χρήση χώρων χωρίς άδεια, ρύπανση, ηχορύπανση(!), με λίγα λόγια οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας, καθώς και χρήση απαγορευμένων ουσιών, τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος. Ποινές; Έγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις, χρήσης εξοπλισμού, αναστολή φοιτητικής ιδιότητας, οριστική διαγραφή.

*Με το «εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος» ουδείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα όριά του στη πράξη, αλλά ας προχωρήσουμε στις τελευταίες διατάξεις.

  • Πλήρης διαγραφή των αιωνίων (καμία διευκρίνηση για ασθενείς φοιτητές ή για σπουδαστές με χαμηλά εισοδήματα). Ν+2 το όριο για 4ετείς σπουδές, ν+3 για 5ετείς. Μεταβατικές διατάξεις για ήδη φοιτώντες.

Την έντονη αποδοκιμασία και αγανάκτηση δημιούργησαν και οι δηλώσεις των 2 Υπουργών, οι οποίοι φάσκουν και αντιφάσκουν. Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Τα Πανεπιστήμια έχουν σημαντικά προβλήματα. Εστίες εκτεθειμένες, κλειδωμένους χώρους, ελλιπή φωτισμό, ανεξέλεγκτη είσοδο, απουσία σχεδίων εκκένωσης, έλλειψη πυροπροστασίας». Βλέπετε εσείς κάπου την ύπαρξη της Αστυνομίας να λύνει τα προβλήματα π.χ. του φωτισμού. Μαζί με την κα. Κεραμέως αναφέρθηκαν γενικόλογα σε «φαινόμενα ανομίας» παρουσιάζοντας την Πανεπιστημιακή Αστυνομία ως την πανάκεια που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Όλα τα παραπάνω προβλήματα έχουν μόνο μια λύση. Χρηματοδότηση. Οργάνωση και προσλήψεις φυλάκων, όχι «σερίφηδων» που θα παρακολουθούν μέσω καμερών τους φοιτητές στον ακαδημαϊκό χώρο και θα μεταδίδουν πληροφορίες για αυτόν στην ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι και ο Τζορτζ Όργουελ θα ανατρίχιαζε με μια τέτοια νομική «πρωτοβουλία».

Η εξοργιστική εθελοτυφλία

Στο ερώτημα γιατί αγνόησαν τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα που βράζει, η απάντηση ήταν η εξής: «Δεν τους αγνοήσαμε. Ένα πρόβλημα υπήρχε. Πού θα υπάγεται το Σώμα. Πρέπει να υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ., αλλιώς είναι αντισυνταγματικό». Η κα. Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρέπει να έχουν μυωπία μεγατόνων. Δεν αναγνωρίζουν καν το Αυτοδιοίκητο των Σχολών! Δεν βλέπουν και δεν παραδέχονται καν ότι κανείς δεν ζήτησε ένα αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστήμια. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…

Οι πρώτες αντιδράσεις στο επίμαχο Ν/Σ και η πορεία στην οδό Κοραή

Φοιτητές κατέθεσαν στον Φ.Κ. σχετικά με την κινητοποίηση χθες (14/1/2021): «Γενικά σε όλο το κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια, Σύνταγμα, Ακαδημία) υπήρχαν κλούβες ώστε να μην δύναται να γίνει πορεία. Η συγκέντρωση δεν έγινε καν στα Προπύλαια που ήταν εγκατεστημένα τα σώματα, αλλά στην οδό Κοραή.

Αν και υπήρχαν κλούβες και από τις 2 μεριές του δρόμου, άφηναν τον κόσμο να περάσει μέσα στην Κοραή ώστε να μαζευτεί μαζί με τους άλλους φοιτητές.»

«Κατά τις 12.30 κι ενώ οι φοιτητές απλά φωνάζαν τα συνθήματα, έπεσαν λίγα χημικά, μάλλον ως προειδοποίηση για σκληρότερη χρήση βίας. Αφού ήρθε και η αύρα της ΕΛ.ΑΣ. ως μία επιπλέον απειλή, η οποία ξαναγύρισε πιο πίσω μετά από κάνα τέταρτο, η κατάσταση ήταν σταθερή. Παράλληλα, μια σειρά φοιτητών σχημάτισαν μια αλυσίδα σε απόσταση 30 μέτρων απέναντι στα σώματα που βρισκόντουσαν στο πάνω μέρος της Κοραής (προς τα Προπύλαια).»

«Μετά από 1 ώρα περίπου η Αστυνομία άνοιξε τον δρόμο στο κάτω μέρος της Κοραής και οι φοιτητές έφυγαν αβλαβείς, κατευθυνόμενοι προς τη πλατεία Ομονοίας. Από κει, μετά από ένα ηχηρό χειροκρότημα η συγκέντρωση έσπασε και οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς το Μετρό.»

«Υπήρξαν και κάποιες δυνάμεις των Μ.Α.Τ. που μας ακολουθούσαν επι ποδός προς την Ομόνοια, αλλά ευτυχώς δεν μας πλησίασαν».

Οι Πρυτάνεις λένε «Όχι»

Ας θυμηθούμε όλα όσα είπε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Κίντζιος στη συντάκτριά μας Σοφία Γιαννακοπούλου:

«Φύλαξη του Πανεπιστημίου σημαίνει πάρα πολλά πράγματα σε πάρα πολλά επίπεδα και με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας. Χρειάζεται οπωσδήποτε φύλαξη, καθώς είναι ένας δημόσιος χώρος και συνεπώς τόσο οι υποδομές και ακόμη περισσότερο οι άνθρωποι χρειάζονται προστασία από διάφορες πιθανές απειλές ή συμβάντα. Γι’ αυτή τη φύλαξη προϋποτίθεται ότι θα πρέπει να έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φυλάκων των οποίων το μισθολογικό κόστος θα πρέπει να αναλάβει η Πολιτεία. Οι φύλακες αυτοί θα πρέπει να ανήκουν στο μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό, έτσι ώστε να έχουμε και λογοδοσία στο Ίδρυμα (όπως και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό), να μπορούν να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει Πανεπιστήμιο, να γνωρίζουν την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και βεβαίως να έχουν εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα τους επιτρέψουν πρώτα από όλα να αξιολογούν σωστά την κάθε πιθανή απειλή ή το κάθε πιθανό ενδεχόμενο και άρα να εφαρμόζουν και να ανταποκρίνονται με τον σωστό τρόπο και όχι υπερβολικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Θα πρέπει βεβαίως να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν σε βάθος τους χώρους και τον κόσμο του Πανεπιστημίου και να μπορούν να επικοινωνούν, τόσο με τις πρυτανικές αρχές, όσο και με τα επιμέρους μέλη της Κοινότητας, ανάλογα με την κάθε περίπτωση όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Προφανώς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα βίας και ανομίας.[…] Και πώς προσδιορίζονται οι έννοιες «βία και ανομία»; Είναι βία και ανομία ένα graffity, ένα poster ή μία αφίσα; […] Δεν πιστεύω καθόλου ότι χρειάζεται μια αστυνομική δύναμη εντός των πανεπιστημίων, αντιθέτως μπορεί να χρειάζεται ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας για το κοινό έγκλημα σε όλους τους υπόλοιπους χώρους εκτός του Πανεπιστημίου.»

Η κυβέρνηση αρχίζει πλέον να τραβά επικίνδυνα το σκοινί με κινήσεις σκοτεινών εποχών. Εποχών που ενδέχεται εσύ που διαβάζεις το άρθρο, εγώ και όλοι μας να ζήσουμε. Το ερώτημα που απομένει είναι: θέλουμε να συμβιβαστούμε με το σκότος; Τα Πανεπιστήμια είναι ο χώρος μας, οι συμφοιτητές μας και όλη μας η φοιτητική ζωή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τη ζωή μας.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.