Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Κείμενο Συλλογής Υπογραφών εναντίον της και το αβέβαιο 2021

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Κείμενο Συλλογής Υπογραφών εναντίον της και το αβέβαιο 2021

O κορωνοϊός και οι συνεχείς και άστοχες παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας έχουν παραλύσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δημιουργώντας σε όλους τους φοιτητές ένα αίσθημα εγκατάλειψης από την Πολιτεία. Πράγματι οι φοιτητές επικοινωνιακά είμαστε το απόλυτο τίποτα για την κα. Κεραμέως, δεν είμαστε ούτε μαθητές σχολείου με γονείς ψηφοφόρους, αλλά νέοι που, όπως κάνει και σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες της Eκπαίδευσης, δεν επιθυμεί καμία συζήτηση πάνω σε κανένα θέμα, ούτε καν με τους ίδιους τους Πρυτάνεις μας. Δυστυχώς τα χειρότερα βρίσκονται κυριολεκτικά προ των πυλών, με το «κερασάκι» της διοίκησης Κεραμέως να είναι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Μια κοινή έμπνευση με τον Υπουργό ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοίδη, γεμάτη κενά, παραλείψεις και ήδη απορριφθείσα από την συντριπτική πλειοψηφία των Α.Ε.Ι. της χώρας. Ήδη Πρυτάνεις από όλη την Ελλάδα είχαν πει ένα πρώτο Όχι τον περασμένο Νοέμβρη με τους 2 Υπουργούς να δείχνουν να υποχωρούν. Εν τέλει πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους και αναδεικνύει ένα σχέδιο για την πλήρη καταστολή μέσα στην καρδιά των Α.Ε.Ι. Η κα. Κεραμέως και ο κ. Χρυσοχοίδης, με τις ευλογίες του Κ. Μητσοτάκη, (ο οποίος, κάποτε, θα συνομιλήσει με τους πρυτάνεις, όπως έχει δηλώσει) δεν φαίνεται να δείχνουν κανέναν σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των Σχολών μας και την άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πρυτάνεων.

Ως απάντηση στην θεσμική εκτροπή που επιθυμεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με τα Πανεπιστήμια κυκλοφορεί ένα κείμενο συλλογής υπογραφών ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Το κείμενο κατακεραυνώνει την υποχρηματοδότηση των Σχολών, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευρύτερη αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή που επιθυμεί  να φέρει εντός των αμφιθεάτρων μας η κα. Κεραμέως. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 2.000 από ένα μεγάλο κύμα ανεξάρτητων και ανένταχτων φοιτητών.

https://sites.google.com/view/ypografes-panep-astynomia/home

Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης και τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Προσλήψεις 1.000 ειδικών φρουρών για τα Πανεπιστήμια. Με την αρμοδιότητα να προχωρούν άμεσα σε σύλληψη, να μπορούν να οπλοφορούν εντός των Α.Ε.Ι. (με γκλόπ, χειροπέδες, δεν είναι σαφές αν θα φέρουν και υπηρεσιακό όπλο). Προβλέπεται επίσης η δημιουργία χώρου εντός του Πανεπιστημίου για να στεγαστούν, ενώ θα αποτελούν οικονομική αρμοδιότητα του εκάστοτε ιδρύματος. Που θα λογοδοτούν όμως; Μαντέψτε… Στο Υπουργείο Προστασία του Πολίτη και όχι στον εκάστοτε Πρύτανη.

Μήπως οι 1.000 είναι λίγοι ρε Μιχάλη; Όχι Νίκη μου. Πρέπει να τους χειροκροτούν και στα αμφιθέατρα. H αρχή είναι μόνο. (Πηγή: protagon.gr)

Ήδη μετά το 1ο Όχι των Πρυτάνεων (βλ. εδώ στον Φ.Κ. την απάντηση της Πρυτάνεως του Παντείου) η συζήτηση θα έπρεπε να έχει λήξει κι όμως

οι εξελίξεις δείχνουν πως το ακριβώς αντίθετο γίνεται. Το αστείο της υπόθεσης είναι η απίστευτη υποκρισία σε εκδήλωση των εκπροσώπων της Ν.Δ. στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ) που κάνουν λόγω για «μεγαλύτερη τόλμη» στην Ασφάλεια των Α.Ε.Ι. συγκρίνοντας ένα σχέδιο γεμάτο ερωτηματικά με τις φυλάξεις των Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Να υπενθυμίσουμε στην κα. Κεραμέως πως τα Πανεπιστήμια στα οποία συνεχώς αναφέρεται έχουν διπλάσιους και τριπλάσιους προϋπολογισμούς σε σχέση με τα ελληνικά, των οποίων η ίδια έκοψε κι άλλο τη χρηματοδότηση στο φετινό προϋπολογισμό. Δεν μιλάμε για Σώμα της Αστυνομίας στο εξωτερικό, αλλά για εταιρείες security ή μόνιμους υπαλλήλους που φυλούν τα campus. Πρυτανικοί κύκλοι που τάσσονται κατά της αστυνόμευσης από την 1η στιγμή αναρωτιούνται έντονα γιατί πολύ απλά, αντί για αστυνομικούς αυτές οι 1.000 προσλήψεις να μην γίνουν σε διοικητικό προσωπικό, σχετικό με την φύλαξη,  απαλύνοντας σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της φύλαξης των Α.Ε.Ι. Προς τι τόση εμμονή στην πρόσληψη συγκεκριμένα αστυνομικών, οι οποίοι δεν θα λογοδοτούν καν στα Ιδρύματα που δήθεν θα προστατεύουν.

Το 2021 προοιωνίζεται αρκετά σκοτεινό σχετικά με το πόσο θα τραβήξει το σκοινί  το δίδυμο Κεραμέως-Χρυσοχοίδης με την συντριπτική πλειοψηφία των Πρυτάνεων, ενώ μεγάλο ερώτημα αποτελεί και η στάση των φοιτητών. Ήδη πραγματοποιήθηκε χθες Κινητοποίηση στα Προπύλαια κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με λίγους φοιτητές, με όλα τα μέσα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κ.λ.π.), η οποία όμως εγκλωβίστηκε από τα ΜΑΤ στην οδό Κοραή. Δεν σημειώθηκαν εντάσεις. Κύρια αιτήματα των φοιτητών ήταν η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., όχι της αστυνομοκρατίας στα Α.Ε.Ι. και η ακύρωση της πρότασης για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Βίντεο από την Κινητοποίηση για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία (18/12/2020)-Οδός Κοραή.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί επίσης και η στάση των φοιτητικών παρατάξεων. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και πέραν της προφανής καταδίκης της πρότασης Κεραμέως, αναμένεται κάτι πιο απτό ως αντίδραση από όλα τα σχήματα και τις παρατάξεις. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που πλέον κάτι πιο απτό είναι απαραίτητο. Τέλος, το μεγαλύτερο ερωτηματικό κρύβεται στο μανίκι του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχει μέχρι και τώρα διευκρινίσει πότε και πως θα συνομιλήσει με τους «δικούς» του πρυτάνεις (π.χ. Α. Δημόπουλος: Ε.Κ.Π.Α.), αλλά ποια θα είναι η στάση τους στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Η 1η τηλεδιάσκεψη του Κ. Μητσοτάκη με τους Πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. με την επόμενη να είναι άγνωστο πότε θα διεξαχθεί.

Ο Φοιτητικός Κόσμος απέναντι σε μια τρομακτική πρόκληση που επηρεάζει τις Σχολές, τις σπουδές και ίδια μας την ακαδημαϊκή ζωή θα ακολουθεί τις εξελίξεις, θα σας ενημερώνει αναλυτικά. Πάντα πιστός στο ραντεβού του με την ενημέρωσή σας.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.