Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 2021 όταν η κυβέρνηση για 2η συνεχόμενη φορά ακύρωσε άρον-άρον την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Το άνοιγμα των ΑΕΙ αποτελούσε ένα μεγάλο ερωτηματικό στις φοιτητικές ζωές μας κι η φθορά της κυβέρνησης ολοένα και κλιμακωνόταν. Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας από τις πηγές μας πως, παρά τις νίκες των φοιτητών, καθηγητών και όλων των δημοκρατικών πολιτών που υποστήριξαν το μεγάλο «ΟΧΙ στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο κίνδυνος πράγματι επιστρέφει. Σας είχαμε αναφέρει στο σχετικό μας ρεπορτάζ για την «Άνοιξη του 2022»… τελικά πέσαμε εκτός για λίγους μήνες.
Με έναν άλλον υπουργό Προ.Πο., με την ίδια γραφική Υπουργό Παιδείας, η κυβέρνηση αμέσως με τον διορισμό του κ. Θεοδωρικάκου έτρεξε να υποδεχθεί ολοκαίνουργια περιπολικά -την ίδια ώρα που στο ΕΣΥ συμπολίτες μας έχαναν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ- και με την αυγή του 2022 (στις 17/1/2022) μας θύμισαν πως δεν μας ξέχασαν. Το παιχνίδι παίζεται ακόμα. Αμέσως με τα εγκαίνια και του προφίλ στο Instagram του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ευχήθηκε «Καλή επιτυχία» στα παλικάρια του. Από τους 1.030 φρουρούς που όριζε αρχικά ο νόμος 4777/2021 (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη) 400 ειδικοί φρουροί- με άγνωστα κριτήρια επιλεγμένοι και δίχως καν πτυχίο Πανεπιστημίου- ετοιμάζονται (;) για να φέρουν την #ασφάλειαπαντού.

«Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;»
Η μητέρα των μαχών τον Μάρτιο στο ΣτΕ
Μέσα σε αυτή την τόσο μικρή ερώτηση συμπυκνώνεται και το επιχείρημα των ακαδημαϊκών από όλη την Ελλάδα που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπόθεση να εκδικάζεται στις 11 Μαρτίου. Ήδη οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ κάλεσαν σε μια πανελλήνια online εκδήλωση στην οποία τοποθετήθηκαν και φοιτητές. Ποιοι Σύλλογοι κατέθεσαν την ακύρωση της προκήρυξης για τους 1.030 ειδικούς φρουρούς κρούοντας τον κίνδυνο για την αντισυνταγματικότητα του νόμου;
- Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.
- Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού Παντείου Πανεπιστημίου
- Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών
- Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΠΑ.Δ.Α.
- Σύλλογος Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.
- Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.
- Σύλλογος Φοιτητών Παντείου Πανεπιστημίου
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο μόνος Σύλλογος Φοιτητών είναι αυτός του Παντείου Πανεπιστήμιου που βγαίνει μπροστά και στηρίζει την πανελλαδική προσπάθεια των καθηγητών. Όπως οι Σύλλογοι ανέφεραν στο Δελτίο Τύπου τους στις 27 Ιουλίου του 2021:
«Στις 27/7/2021, 10 Σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Φοιτητών, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που ανήκουν στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, άσκησαν αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της Προκήρυξης για την πρόσληψη 1030 Ειδικών Φρουρών που προορίζονται να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία), στρεφόμενοι κατά της συνταγματικότητας της ίδρυσης και λειτουργίας του ίδιου του Σώματος αυτού. Θεωρούμε ότι η συγκρότηση και λειτουργία του Σώματος αυτού με τους όρους που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος, παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (άρθρο 16 παρ. 5 Σ), αλλά και σειρά άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα.»
«H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. […]»
Οι Πρυτάνεις;
ΤΑ ΗΧΗΡΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση του εκάστοτε Πρύτανη στην προσφυγή στο ΣτΕ. Ήδη υπάρχει μια αναστάτωση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στην ΑΣΟΕΕ, με τον Πρύτανη κ. Μπουραντώνη να γνωρίζει, να συγκαλύπτει έναν παιδεραστή καθηγητή και το Υπουργείο να κωφεύει στο όργιο διαπλοκής, ενώ ήξερε τα πάντα. Πηγές του ΦΚ αναφέρουν ότι η Σύνοδος έχει ταχθεί κατά του μέτρου, εκφράζοντας το ζήτημα της φύλαξης στο ευρύτερο πλαίσιο και της υποχρηματοδότησης. Δεν πρέπει να υπάρξει αστυνομικό Σώμα εντός των ΑΕΙ. Υπάρχουν φιλοκυβερνητικοί πρυτάνεις που είναι σε επαφή με την Νέα Δημοκρατία (βλ. Παπαϊωάννου-ΑΠΘ ή Δημόπουλος-ΕΚΠΑ) που δρουν πίσω από κλειστές πόρτες και εκφράζουν μια χλιαρή άρνηση στο μέτρο της ΟΠΠΙ.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι το επόμενο διάστημα, για να δούμε αν θα έχουμε κάποια επίσημη αντίδραση είτε της Συνόδου, είτε μεμονωμένων Πρυτανειών. Ήδη ηχηρότατο “όχι” έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα (Πρυτανεία, Μέλη ΔΕΠ-Διοικητικοί, Φοιτητές) το Πάντειο Πανεπιστήμιο (κα. Χριστίνα Κουλούρη: εκ των πρώτων που εξέφρασαν ότι η Αστυνομία δεν έχει λόγο ύπαρξης στα ΑΕΙ- η ΦΚ Συνέντευξή της εδώ), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης: είχε εμποδίσει την είσοδο των ΜΑΤ στο ΑΕΙ του παρά τις πιέσεις και τα τηλεφωνήματα του Μ. Χρυσοχοΐδη) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (κ. Σπυρίδων Κίντζιος- η ΦΚ Συνέντευξή του εδώ).


Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
Η δική μας απάντηση στον «γύψο» στα Πανεπιστήμια μας;

Η ίδια η Σύνοδος των Πρυτάνεων, 3 κόμματα της Αντιπολίτευσης, Φοιτητικοί Σύλλογοι και Σύλλογοι Μελών Δ.Ε.Π., το Σωματείο Εργαζομένων της Οξφόρδης, 5 ενώσεις Αστυνομικών, πάνω από 1.000 και παραπάνω ακαδημαϊκοί Έλληνες και ξένοι, εντός και εκτός της χώρας, πάνω από 350.000 υπογραφές σε πρωτοβουλίες (ακόμα και στελέχη εσωτερικά της Ν.Δ. αδειάζουν την Ν. Κεραμέως), είπαν το 2021 ένα ηχηρό και ξεκάθαρο ΟΧΙ στο γύψο στα Α.Ε.Ι. Μετά την Ελληνική Αγωγή του Άδωνη Γεωργιάδη στα σχολεία και το «Αγέννητο παιδί» που πήγε να περάσει η Νίκη Κεραμέως (οι αντιδράσεις στο Twitter την έκαναν να αποσύρει την σκοταδιστική θεωρία που θα έβαζε στα σχολεία), θυμήθηκε και πάλι τους φοιτητές.
Δεν πρόκειται για κάτι «το οποίο δεν θα γίνει» ή «κάτι που δεν μας νοιάζει». Πρόκειται για την ολική καταστρατήγηση του Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού Πανεπιστήμιου. Το «πειθαρχικό των φοιτητών», ειδικοί φρουροί στα αμφιθέατρα και ένα οργουελικό σκηνικό με φόντο τις φοιτητικές μας ζωές μας αφορά όλες, όλους κι όλ@.


Οι καθηγητές μας καλούν στο πλευρό τους στο ΣτΕ στις 11 Μαρτίου. Η φοιτητική κοινότητα οφείλει να δώσει το δυναμικό και μαζικό της παρόν. Είναι χρέος του κάθε δημοκρατικού νέου. Είναι χρέος μας να οργανωθούμε και να αντισταθούμε στα όνειρα ακροδεξιάς οσμής της Ν. Κεραμέως.
Ήδη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο οι φοιτητές ετοιμάζονται για το ΣτΕ με μια δική τους Πρωτοβουλία… περισσότερα σύντομα.
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.
One thought on “Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ο κίνδυνος επιστρέφει. Ποια η απάντησή μας;”
Comments are closed.