Της Μαρίας Ζούρα, πρώην συντάκτριάς μας
Μπήκε πλέον ο Δεκέμβριος και αυτό σημαίνει Χριστούγεννα. Μία από τις πιο αγαπημένες μας στιγμές του χρόνου, την οποία συνδέουμε άμεσα με την κουζίνα και το στομάχι μας. Εδώ, λοιπόν, σας έχουμε κάποιες συνταγές, για να πειραματιστείτε, να περάσετε δημιουργικά την καραντίνα σας και να υποδεχτείτε με το απόλυτο Christmas mood αυτόν τον μήνα.
- Gingerbread cookies (για να νιώσουμε σαν παιδιά)
Υλικά:
Για τα gingerbread cookies:
- 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 115 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 αβγό
- 150 γρ. μέλι
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.σ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.σ. τζίντζερ, σε σκόνη (ή φρέσκο αν έχετε)
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.γ. αλάτι
Για το royal icing:
- 1-2 ασπράδια, από μεσαία αβγά
- 400 γρ. ζάχαρη άχνη
- 20 γρ. χυμό λεμονιού
- Χρώμα ζαχαροπλαστικής (για καλύτερα αποτελέσματα χρώματος σε πάστα/gel)
Εκτέλεση:
Για τα gingerbread cookies:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το γαρίφαλο, τη σόδα, το τζίντζερ, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το αυγό. Τέλος, βάζουμε το μέλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. Κόβουμε σε τρία ίσα κομμάτια τη ζύμη, τυλίγουμε σε λαδόκολλα το κάθε ένα ξεχωριστά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Αφαιρούμε τη μία ζύμη από το ψυγείο. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι και ανοίγουμε με ένανπλάστη μέχρι το πάχος της ζύμης να είναι 1-2 χιλιοστά.
- Κόβουμε μπισκότα με τα χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ και μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 10-12 λεπτά (τσεκάρουμε τακτικά τον φούρνο για το χρώμα τους). Αφαιρούμε και αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσουν. Όταν τα αφαιρέσουμε από τον φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά. Όση ώρα κρυώνουν θα γίνονται πιο σκληρά και τραγανά.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ζυμάρια. (Γενικά θέλουμε η ζύμη να είναι παγωμένη, οπότε δεν βγάζουμε όλα τα κομμάτια μονομιάς από το ψυγείο)
Για το royal icing:
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Προσθέτουμε την άχνη και το χυμό λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Η υφή πρέπει να είναι σαν υγρή πλαστελίνη, δηλαδή να βλέπουμε το μείγμα πηχτό αλλά όχι τελείως. (Ιδανικά, βλέπουμε βίντεο στο youtube για να καταλάβουμε τη σύσταση)
- Χωρίζουμε σε μπολ και βάζουμε στο καθένα τα χρώματα της αρεσκείας μας. Προτείνω χριστουγεννιάτικα χρώματα, κόκκινο, πράσινο και μπορούμε να αφήσουμε και λευκό το μείγμα σε ένα μπολ.
- Βάζουμε κάθε μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα μπισκότα. (Αν δεν διαθέτουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής, στολίζουμε με τη βοήθεια από ένα κουταλάκι)
- Αφήνουμε να στεγνώσουν και τα αποθηκεύουμε.
*Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ζύμη για κουλουράκια βουτύρου με το ίδιο γλάσο, αν δεν προτιμάμε τα πολλά μυρωδικά στη ζύμη.
2. Μελομακάρονα (γιατί ποτέ δεν είναι αρκετά!)
Υλικά:
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. μέλι
- 1 στικ κανέλας
- Φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού
Για το μείγμα:
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 550 γρ. καλαμποκέλαιο
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.γ. baking powder
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
- Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
* Θα πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
Για τα μελομακάρονα:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι, σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε. (*τη σόδα τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι πρώτα)
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.