Της Μαρίας Ζούρα, πρώην συντάκτριάς μας
Κάθε τέλος ακολουθείται από μια νέα αρχή. Έτσι κι εμείς, για να υποδεχτούμε «γλυκά» τη νέα χρονιά, σας προτείνουμε κάποιες κλασικές συνταγές…
- Βασιλόπιτα της μαμάς (γιατί οι μαμάδες ξέρουν)
Υλικά:
Για το μείγμα:
- 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 350 γρ. γιαούρτι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 6 αβγά
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
- 1 κ.γ. baking powder
- 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- Άχνη ζάχαρη
- Αμύγδαλα, καρύδια, σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το βούτυρο γάλακτος, μετά το χυμό πορτοκάλι, το γιαούρτι, το αλεύρι και το baking powder. Ανακατεύουμε με αγάπη το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 oC για 1 ώρα.
- Όταν βγει από τον φούρνο, αφού κρυώσει, την ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
*Προαιρετικά μέσα στο μείγμα μας μπορούμε να βάλουμε σπασμένα αμύγδαλα, καρύδια ή σταγόνες σοκολάτας.
- Τρουφάκια Κόλαση (γιατί πάντα υπάρχει χώρος για ένα μικρό γλυκάκι)

Υλικά:
- 300 ml. κρέμα γάλακτος (35%)
- 450 γρ. μαύρη σοκολάτα (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και λευκή ή γάλακτος)
- 50 γρ. γλυκόζη (ή μέλι)
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κανέλα
- Κακάο
Εκτέλεση:
- Κομματιάζουμε την σοκολάτα σε ένα μπολ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την γλυκόζη (ή το μέλι), το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα.
- Όταν αρχίσει να κοχλάζει σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα πάνω στη σοκολάτα. Αφήνουμε για λίγα λεπτά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ (σπάτουλα). Για να γίνει το μείγμα μας πιο γυαλιστερό και να ομογενοποιηθούν καλύτερα όλα τα υλικά το χτυπάμε με ένα μπλέντερ χειρός.
- Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο τουλάχιστον για δύο ώρες.
- Αφού κρυώσει το μείγμα, κάνουμε μικρά μπαλάκια με τα χέρια και τα βουτάμε σε κακάο.
- Φυλάμε τα τρουφάκια μας στο ψυγείο.