“Πες το Ναι!”: Καμπάνια για τα αυτονόητα που πρέπει να γίνουν πράξη-Εξαιρετικό βίντεο δια χειρός Γ. Καπουτζίδη

“Πες το Ναι!”: Καμπάνια για τα αυτονόητα που πρέπει να γίνουν πράξη-Εξαιρετικό βίντεο δια χειρός Γ. Καπουτζίδη

Μια καμπάνια που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι στον 21ο αιώνα η Ισότητα είναι κάτι που επιτέλους πρέπει να ισχύει για όλους. «Πες το ναι!», η πανελλήνια καμπάνια για την Ισότητα στον γάμο, ξεκίνησε εδώ και λίγες εβδομάδες με ένα εξαιρετικό βίντεο δια χειρός του Γιώργου Καπουτζίδη και σε σκηνοθεσία Θανάση Τσιμπίνη. Άκρως εύστοχο σχετικά με την ύπαρξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών στην ελληνική κοινωνία, μέσα από ένα χρονολογικό πέρασμα με λίγες λέξεις, πολλές εικόνες και εξαιρετική πρωτότυπη μουσική (Ρένος Παπασταύρος / Rabbeats). Και γιατί μας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη καμπάνια; Όπως έχει πει και ο Νίκος Καζαντζάκης «Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ»… και πώς είναι δυνατόν να τον αγαπήσεις αν δεν αγκαλιάσεις τη διαφορετικότητά του.

Αυτή η «αγκαλιά», αυτή η στήριξη στο δίκαιο αίτημα των συνανθρώπων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μπορεί να κάνει πραγματικότητα επιτέλους το αυτονόητο δικαίωμα που δεν είναι κατοχυρωμένο το 2022 μ.Χ. Είναι πράγματι μια ευκαιρία, σε μια χώρα όπου η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πρόσφερε τα μέγιστα σε διεκδικήσεις, κινήματα και εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών (με πολλούς εξ αυτών των ανθρώπων να καταπιέζονται, για να κρύψουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις από τον πουριτανισμό προηγούμενων εποχών). Είναι η μεγάλη ευκαιρία να γράψουμε Ιστορία σαν χώρα. Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές της καμπάνιας:

«Ήταν τον Απρίλιο του 2001 όταν η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο. Εικοσιένα χρόνια μετά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το δικαίωμα αυτό είναι πλήρως κατοχυρωμένο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, εξασφαλίζοντας φυσικά και το δικαίωμα στην παιδοθεσία. Στις χώρες αυτές δεν ανήκει, δυστυχώς, η Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να στερεί την επίσημη και ισότιμη αναγνώριση από τις (ΛΟΑΤΚΙ+) οικογένειές μας, αντιμετωπίζοντας τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ως πολίτες β’ κατηγορίας.

Με την πανελλήνια καμπάνια «Πες το Ναι!»*, το περιοδικό ANTIVIRUS αναδεικνύει αυτό το ζήτημα ισονομίας, προωθώντας το πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για την ισότιμη πρόσβαση στον γάμο και την τεκνοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, η καμπάνια έχει ως κεντρικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας -μέσα από ένα βίντεο που δημιουργήσαμε με τη συμβολή του Γιώργου Καπουτζίδη σε σκηνοθεσία Θανάση Τσιμπίνη- σχετικά με τις οικογένειές μας και το δικαίωμα που διεκδικούμε. Ταυτόχρονα καλεί όλα τα άτομα, φορείς, ιδρύματα, εταιρείες, κόμματα κ.α. να ενώσουν τις φωνές τους με τη δική μας, υπογράφοντας και στηρίζοντας την ισότητα στον γάμο και δημιουργώντας την πολιτική πίεση με τελικό στόχο την ψήφισή της.

Φώναξε και εσύ μαζί μας «Πες το ναι!», γιατί καμία οικογένεια δεν είναι λιγότερο σημαντική! Μπες στο pestonai.gr και υπόγραψε για την ισότητα στον γάμο.

*Το έργο Πες το Ναι! Πανελλήνια Καμπάνια για την Ισότητα στον Γάμο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund».

Η Πρωτοβουλία μετράει ήδη πάνω από 41.500 υπογραφές και οι συνάνθρωποι μάς καλούν να τους στηρίξουμε σε ένα αίτημα που μόνο καλύτερη μπορεί να κάνει την κοινωνία μας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για ένα κίνημα που επιτέλους βγήκε μπροστά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την κατοχύρωση του Συμφώνου Συμβίωσης, και ειδικά το 2021 ήταν παρόν σε κάθε κινητοποίηση για τις γυναικοκτονίες, τη σεξουαλική βία, αλλά και θρήνησε και έναν δικό του άνθρωπο το 2018, τον Ζακ/ZackieOh Κωστόπουλο. Μέσα σε 1 λεπτό, το βίντεο της καμπάνιας σε κάνει να αντιληφθείς το πόσο απλό, αναγκαίο μα και συνάμα δύσκολο για μια κοινωνία σαν την ελληνική είναι αυτό το αίτημα, το οποίο πλέον πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Στο βίντεο συμμετέχουν οι εξής:

Γιώργος Σαββίδης, Χρήστος Παπαμιχάλης, Λήδα Τουλουμάκου, Ειρήνη Καραόγλου, Έλλη Πράντζου, Ρόζα Τριανταφύλλη, Ορφέας Τουμπακάρης, Δημήτρης Μασούρας

Σενάριο: Γιώργος Καπουτζίδης

Παραγωγή: Takes 2 Productions

Παραγωγός: Μανώλης Κονταρίνης, Βίκυ Κανελλάκη

Οργάνωση Παραγωγής: Έφη Παπαγεωργίου

Σκηνοθέτης: Θανάσης Τσιμπίνης

Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυρομάτης, Creative Director: Δημοσθένης Κλιμενώφ, Διευθυντής Παραγωγής: Θανάσης Κοτίνης, Φροντιστής: Χριστόφορος Καρτάλος, Ενδυματολόγος: Τζίνα Ηλιοπούλου,

Βοηθός οπερατέρ Α’: Βαγγέλης Τζιφάκης, Βοηθός οπερατέρ Β’: Γιώργος Παπαστέργης, Μακιγιάζ: Michele Ivanof,

Κομμώσεις: Κωνσταντίνος Σαββάκης,

Βοηθός παραγωγής: Μάρκος Κονταρίνης,

Ηλεκτρολόγοι: Νίκος Λάσκος, Γιώργος Αθανασόπουλος

Κατασκευές: Γιάννης Δαμίγος, Μοντάζ: Δημήτρης Λίτσας

Color Correction: Δημήτρης Καρτέρης

Post Production: Χρήστος Θεοφανόπουλος

Εκφώνηση: Μαργαρίτα Λιάπη

Πρωτότυπη Μουσική: Ρένος Παπασταύρος / Rabbeats

Ευχαριστίες για την ευγενική τους προσφορά, την συνεργασία και την βοήθειά τους: τον Δημήτρη Κατρανίδη / DK Studio για τον τεχνικό εξοπλισμό, τον Τριαντάφυλλο Αθανασόπουλο / Daffy Lights για τα φώτα, την Δέσποινα Χειμώνα για το ενδυματολογικό, τον Γιάννη Παναγόπουλο για τη βοήθεια στο casting.

Πραγματικά ευχόμαστε στον Γιώργο Καπουτζίδη, που έχουμε μεγαλώσει με τα έργα του, πάντα τέτοιες όμορφες δημιουργίες. Οι συμπολίτες μας ζητούν το αυτονόητο. Είναι χρέος μας να τους στηρίξουμε. Να πούμε ΟΧΙ στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση αππο τα αυτονόητα για όλες, όλους κι όλ@ μας. Υπόγραψε κι εσύ. Για την πραγματική Ισότητα και για μια καλύτερη κοινωνία για όλους μας.

Για να υπογράψετε: https://pestonai.gr/

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.