Πλήρης ημερών «έφυγε» η σπουδαία Ασπασία Παπαθανασίου

Μία σχετικά άγνωστη μορφή της Εθνικής Αντίστασης, αιωνόβια και σπουδαία προσωπικότητα-σύμβολο του ελληνικού Θεάτρου, μας άφησε στην ηλικία των 102. Ένα θέμα που βρήκε ο Παύλος Γιαννόπουλος για τον Πολιτισμό του Φ.Κ.

Πηγή:elia.org.gr

Σε ηλικία 102 ετών πέθανε η ηθοποιός του θεάτρου, συγγραφέας και μέλος της Εθνικής Αντίστασης, Ασπασία Παπαθανασίου. Ήταν ιδρυτικό μέλος πολλών θιάσων, βραβευμένη με διεθνείς διακρίσεις και ευτύχησε να πρωταγωνιστήσει σε σπουδαίες παραστάσεις αρχαίου δράματος, όπως  Αντιγόνη, Μήδεια, Ηλέκτρα και Κλυταιμνήστρα. 

Η Ασπασία Παπαθανασίου γεννήθηκε το 1918 στην Άμφισσα και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού το 1940. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1941 με τους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κατερίνας Ανδρεάδη. Μετά την απελευθέρωση, θα γίνει ιδρυτικό μέλος του Λαϊκού Θεάτρου, μαζί με ηθοποιούς της Αντίστασης.

Με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη, περιοδεύουν σε 35 χώρες δίνοντας περισσότερες από 450 παραστάσεις, ενώ για τις ερμηνείες της δέχεται εγκωμιαστικές κριτικές και πολλά βραβεία. Οπως το Α’ Βραβείο του Φεστιβάλ του Θεάτρου των Εθνών (1960 για την «Ηλέκτρα»), το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων (1962), το Αργυρό Μετάλλιο της Διεθνούς Θεατρικής Επιτροπής του Παλέρμο (καλύτερη Ευρωπαία ηθοποιός για το 1963), το Βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη (1964).

Κατά την περίοδο της Κατοχής, είχε ενταχθεί στην Εθνική Αντίσταση και έγινε ταγματάρχης του ΕΛΑΣ Αθήνας. Συνελήφθη δύο φορές από τις ιταλικές αρχές κατοχής. Επίσης, κατά την περίοδο της δικτατορίας, αυτοεξορίστηκε από την Ελλάδα και έμεινε στο Λονδίνο. Όλα εκείνα τα χρόνια της χούντας, ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Πηγή:https://www.efsyn.gr/

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.