Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου ήταν άκρως ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Ιδιαίτερη, γιατί ακόμα και πριν την πορεία υπήρχε ο φόβος της παράλογης καταστολής της οποίας γίναμε μάρτυρες το 2020, αλλά και γιατί με καθημερινά 6.000+ κρούσματα και 60+ νεκρούς, υπάρχει και η ανασφάλεια της πανδημίας. Τίποτα δεν εμπόδισε όμως πάνω από 20.000 πολίτες, νέους, γέρους, οικογένειες να δημιουργήσουν ένα μοναδικό και ετερόκλιτο ποτάμι Δημοκρατίας με ανθρώπους από όλα τα σταυροδρόμια της ζωής.
Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ, 1967-1974), Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, οργανώσεις, συνδικάτα, εργατικά Σωματεία, κόμματα της Αριστεράς (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής), συλλογικότητες του αναρχικού χώρου, αντιφασιστικές οργανώσεις, πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας, σύλλογοι μειονοτήτων και άλλοι πολλοί συνέθεταν ένα μεγάλο κύμα που διέσχισε το κέντρο της Αθήνας. Παρόντες ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί της Αντιπολίτευσης. Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην κεφαλή της πορείας του ΚΚΕ ήταν ο γενικός γραμματέας του, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, οδήγησε το μπλοκ του κοινοβουλευτικού κόμματος.
Γονείς με μικρά παιδιά έδωσαν το δικό τους χρώμα στην μεγάλη γιορτή του Πολυτεχνείου. Το αθώο βλέμμα στη μεγάλη πύλη και τα πανό, οι όμορφες ζωγραφιές πάνω στην πύλη του 1973 προκάλεσαν πολλά δάκρυα συγκίνησης και εννοείται πως επιβεβαιώνουν το κεντρικό σύνθημα των φοιτητών για την 48η επέτειο. «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή».
Ιδιαίτερα όμορφες εικόνες τράβηξε η κάμερα του Φοιτητικού Κόσμου με την δημοσιογραφική μας ομάδα παρούσα τις 2 μέρες των εορτασμών και στη μεγάλη πορεία. Ξεχωριστές επίσης ήταν η παρουσίες της Μάγδας Φύσσα, της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ που αποκάλυψε πως μετά το επεισόδιο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό έπεσε θύμα επίθεσης αγνώστου και σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα μας, και της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών σε καταδίωξη στο Πέραμα, η οποία επίσης βρέθηκε στη πορεία για το Πολυτεχνείο.
Ένα επεισόδιο που πολύ απλά δεν αντικατοπτρίζει τι σημαίνουν οι μέρες του Πολυτεχνείου και θα μπορούσε να μην είχε γίνει καν… κάπως έτσι μπορούμε να συνοψίσουμε την επίθεση στον κ. Νίκο Μανιό. Δέχτηκε προπηλακισμούς και χτυπήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου, κατά την ένταση που δημιουργήθηκε όταν προσπάθησε να αποτίνει φόρο τιμής και να καταθέσει στεφάνι για τους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης.
Αυτό που ενόχλησε και προκάλεσε την τραμπούκικη συμπεριφορά απέναντι στον αγωνιστή της ΕΔΑ, αντιστασιακό και πρώην βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η κατάθεση εκείνη την ώρα από την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το ερώτημα είναι: είναι κανένας αρμόδιος να το παίζει ιδιοκτήτης μιας γιορτής ενός ολόκληρου λαού; Η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη… Πάντως, ούτε ο ίδιος δεν επιθύμησε να δώσει έκταση στο ζήτημα και το στεφάνι κατατέθηκε κανονικά.
ΦΚ Ανταπόκριση από τη συντάκτριά μας Μαρία Αθανασοπούλου
Λαοθάλασσα στην πορεία του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Πάτρας, όπου ο κόσμος ήταν ενωμένος και συνθήματα κατέκλυσαν τους δρόμους της Πάτρας. Σε αρκετά σημεία υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Υπήρξαν επεισόδια από αναρχικούς (ρίψη μολότοφ, πετρών και πυρσών) ,τα οποία όμως δεν διέλυσαν την πορεία, η οποία ολοκληρώθηκε κανονικά. Η πορεία πέρασε από το συγκρότημα 3ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Πατρών τιμώντας τον Νίκο Τεμπονέρα που δολοφονήθηκε εκεί.
Θεσσαλονίκη
Μεγάλη και η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή φοιτητών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων και άλλων πολιτών κάθε ηλικίας.
Στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν μέλη του Συλλόγου Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας και ακολούθησαν τα μπλοκ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των φοιτητών.
Σε μικρή απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών βρέθηκε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, ενώ στο πίσω μέρος διαδηλωτές από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντεξουσιαστικό χώρο.
Επεισόδια με ρίψεις μολότοφ, πετροπόλεμο και χρήση χημικών σημειώθηκαν μετά το πέρας των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με το thesstoday.gr, oμάδα διαδηλωτών πέταξε μολότοφ, πέτρες και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα στη ΔΕΘ ενώ επίσης έβαλαν φωτιά σε κάδους.
Πηγές: ethnos.gr, efsyn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ