Η νέα τροπολογία που φέρνει στο προσκήνιο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ξεσηκώνει για ακόμα μια φορά ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την Τετάρτη 13 Ιουλίου οι καθηγητές Πανεπιστημίων πραγματοποίησαν δεύτερη απεργία σε διάστημα 10 ημερών, ενώ σήμερα Πέμπτη 14 στις 19:00 έχει προγραμματιστεί πορεία στα Προπύλαια ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο συνοπτικά καταργεί την υπόσταση των Πανεπιστημιακών Λεσχών, τοποθετεί αστυνομικές δυνάμεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, τροποποιεί προγράμματα σπουδών και καθαιρεί την παιδαγωγική επάρκεια.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών ΕΚΠΑ (Π.Ο.Φ.Ε.Π.Α) και του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.
«Καλησπέρα σας,
Ως Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών θα θέλαμε να εκφράσουμε την εναντίωσή μας σχετικά με το νέο νόμο–πλαίσιο και το άρθρο 296, το οποίο καταργεί την υπόσταση των Πανεπιστημιακών Λεσχών ως ανεξάρτητα ΝΠΔΔ και κατά συνέπεια θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του Πολιτιστικού Ομίλου του ΕΚΠΑ.
Σας επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με την έγγραφη διαμαρτυρία μας, όπως αυτή μεταφέρθηκε στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ.
Θα βρείτε, επίσης, συνημμένες δύο αφίσες που δημιουργήθηκαν, ώστε να προωθηθεί το αίτημά μας, οπότε καλό θα ήταν όσοι το επιθυμείτε να τις προωθήσετε στα social media, σε ομάδες και άτομα που σχετίζονται με τον χώρο της Tέχνης, αλλά και σε οποιοδήποτε άτομο μπορεί να ενδιαφέρεται να στηρίξει τη δράση μας.
Σας κοινοποιούμε και το παρακάτω ψήφισμα, σε περίπτωση που θέλετε να μας στηρίξετε ή/και να το προωθήσετε.
«Η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ εκφράζει ομόφωνα την έντονη αντίθεσή της προς τη φιλοσοφία που διέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Με το νομοσχέδιο αυτό υπονομεύεται μέσω σειράς διατάξεων ένας συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός, η διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ.
Απειλείται ο χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού, και η Παιδεία αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό με όρους της αγοράς, κάτι που θίγει βάναυσα, μεταξύ άλλων, και τις ανθρωπιστικές σπουδές.
Η απόκτηση της παιδαγωγικής επάρκειας, που ήταν ανέκαθεν ενσωματωμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών της Φιλολογίας, μετατίθεται σε άλλους φορείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πτυχιούχους μας.
Η πρόβλεψη για αξιολογική κατάταξη, με φθίνουσα σειρά (!), των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύονται στο Τμήμα μας, είναι επιστημολογικά και ηθικά απαράδεκτη.
Με την ευκαιρία, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο είναι εντελώς αχρείαστη, και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.»
Ζήτα μου να γράψω για τον εαυτό μου· δεν έχω χειρότερο. Προτιμώ να με γνωρίσεις διαβάζοντας τα γραπτά μου, κατανοώντας την οπτική και την ψυχοσύνθεσή μου.
Ωστόσο, για τα διαδικαστικά της υπόθεσης, δηλώνω λάτρης κάθε μορφής τέχνης, ειδικά όταν αυτή απεικονίζεται με ρεαλιστικό τρόπο. Ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, φοιτητής, αρθρογράφος, podcaster και ποιητής. Δε με απασχολεί αν στο τέλος συμφωνήσουμε, με ενδιαφέρει ως το τέλος να συζητήσουμε.
Παράλειψή μου, να συστηθώ. Ανδρέας Μαντζεβελάκης, από τα ανατολικά τής πρωτεύουσάς μας.