Ράδιο Πάντειον: Ξεκινάει και επίσημα η Φωνή του Παντείου Πανεπιστημίου

Ράδιο Πάντειον: Ξεκινάει και επίσημα η Φωνή του Παντείου Πανεπιστημίου

Μετά από 3 ολόκληρα χρόνια το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών αποκτάει ξανά τη δική του Φωνή. Το όνομα της «Ράδιο Πάντειον», μια συλλογική προσπάθεια των φοιτητριών και των φοιτητών όχι μόνο του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (ΕΜΠΟ), αλλά και φοιτητών και από άλλα τμήματα του ΑΕΙ της Λεωφόρου Συγγρού. Με πλούσιο πρόγραμμα, ξεχωριστές ιδέες και μουσική για όλα τα γούστα το «Ράδιο Πάντειον» έρχεται για να μείνει. 35 ραδιοφωνικοί παραγωγοί με 23 εκπομπές θα σας συντροφεύουν όλη την εβδομάδα και σας καλούν να γίνετε κι εσείς ακροατές του ραδιοφώνου κοινότητας του Παντείου κι όχι μόνο.

«Είναι κάτι ανοιχτό προς όλα τα μέλη της κοινότητας του Παντείου», διαβεβαιώνουν τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών. Είναι κάτι που έλειπε πολύ από το Πάντειο στο οποίο, όπως και σε κάθε ελληνικό ΑΕΙ, η αίσθηση της «κοινότητας» έχει εξασθενήσει αισθητά μετά από 3 εξάμηνα τηλεκπαίδευσης. Το σημαντικό όμως είναι πως πλέον τα Πανεπιστήμια, οι πνεύμονες της ελληνικής κοινωνίας και χώροι παραγωγής του μέλλοντός της, είναι ανοιχτά κι ένα εξ αυτών αποκτά έναν φορέα ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και -το κυριότερο- έκφρασης των φοιτητών, της νέας γενιάς.

To «Ράδιο Πάντειον» αποτελείται από την Ομάδα των Παραγωγών του, υπεύθυνη Καθηγήτρια του είναι η κα. Αγγελική Γαζή και αποτελεί μια συνεισφορά της Πρυτάνεως κας. Χριστίνας Κουλούρη (δείτε εδώ την ΦΚ Συνέντευξή της), η οποία στήριξε την ιδέα των φοιτητών.

Πώς ξεκίνησε η ανάσταση του ραδιοφωνικού σταθμού του Παντείου;

Ραδιοφωνικός σταθμός υπήρχε και παλαιότερα με το όνομα «Spam Radio», ο οποίος υπαγόταν στο Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και ήταν εγκατεστημένος στο κτήριο της οδού Χιλλ, στην Πλάκα. Έκλεισε το 2019, λόγω και της ανακαίνισης του κτηρίου. Μετά ήρθε η πανδημία της Covid-19 και η ίδια η ανακαίνιση πήγε πίσω, μαζί με το ραδιόφωνο που σίγησε πλήρως.

Την περίοδο όπου η εξ αποστάσεως διδασκαλία και η πανδημία έβαλαν στον πάγο τις φοιτητικές μας ζωές, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο οι φοιτητές του ήταν ενεργοί και προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να ζωντανέψει ο κοινωνικός τους χώρος. Πέρυσι τέτοιες μέρες ήταν που γινόντουσαν απόπειρες για Γενικές Συνελεύσεις και συντονιζόταν ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ και των Φοιτητών. Κόντρα σε όλες τις απαγορεύσεις, πραγματοποίησαν στο Πανεπιστήμιο 10 δια ζώσης μαθήματα. Το Πάντειο ήταν το μοναδικό που άνοιξε 10 φορές, με όλα τα μέτρα προστασίας, με ενδιαφέροντα αντιμαθήματα και 475 φοιτητές να προσέρχονται. Τότε ήταν και που μαζί με τον αγαπητό συνάδελφο, συμφοιτητή και εξωτερικό συνεργάτη του «ΦΚ», Ανδρέα-Γεώργιο Σκίννερ, αρχίσαμε τις επαφές με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Πολύ θετική από την πρώτη στιγμή, πίστεψε στην ιδέα και το θεώρησε πρώτης τάξεως ευκαιρία το Πάντειο να ξαναποκτήσει μια ραδιοφωνική φωνή. Μας έφερε σε επαφή με την κα. Αγγελική Γαζή, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα του ΕΜΠΟ, ιδιαίτερα έμπειρη στη σύσταση ραδιοφωνικών φοιτητικών σταθμών. Με βαθιά αγάπη στη μαγεία του ήχου, η κα. Γαζή αποτελεί τον καταλληλότερο άνθρωπο που θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε. Κάπως έτσι με το άνοιγμα των ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο του 2021, ξεκίνησε και η ανάσταση του ραδιοφωνικού σταθμού.

Με κάποιους από τους συναδέλφους της Συντονιστικής Ομάδας του Ραδιοφώνου. Μέλπω Κοντογιάννη, Γιώργος Ελευθερίου, Κατερίνα Δημητρέσκου (κάτω), Νίκος Ναούμ, Βαγγέλης Βαλαβάνης (πάνω).

Βρέθηκε χώρος στις εγκαταστάσεις του ΑΕΙ τον οποίο διαμορφώσαμε, καθαρίσαμε και αποτελεί το σπίτι μας, ενώ διαθέτει και σύγχρονο εξοπλισμό. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει το Πάντειο, την υποχρηματοδότηση που όλο και εντείνεται από την Νίκη Κεραμέως -όπως και όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια- με πολλή προσπάθεια το προηγούμενο εξάμηνο μπήκαν οι βασικοί πυλώνες του εγχειρήματος. Τότε δημιουργήθηκε και η Ομάδα των Παραγωγών με τους πρώτους συντελεστές της, τους άμεσα ενδιαφερόμενους φοιτητές του μαθήματος Εργαστηρίου του Ραδιοφώνου, το οποίο έκανε στο χειμερινό εξάμηνο η κα. Γαζή.

Με πολύ κόπο, αλλά πάνω από όλα με μεράκι και αγάπη, καθαρίσαμε πολύ σχολαστικά τον χώρο και στήσαμε το στούντιο του Ράδιο Πάντειον. Από τα καθαρίσματα στα μηχανήματα, τις εκπαιδεύσεις και τις πρόβες… είμαστε πλέον έτοιμοι. Το logo μας είναι μια εξαιρετική δημιουργία του συμφοιτητή μας στην κατεύθυνση της Διαφήμισης και των Δημοσίων Σχέσεων του ΕΜΠΟ, Θάνου Τζάνου, το οποίο και από εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ!

Η Κουκουβάγια μας έχει πολλά να σας πει από σήμερα, 4 Απριλίου, όπου το «Ράδιο Πάντειον» ξεκινάει το επίσημό του πρόγραμμα. Από μουσικές απολαύσεις, μέχρι ταξίδια στους αιώνες, τα συναισθήματα, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε σας περιμένει στην μεγαλύτερη ραδιοφωνική ομάδα φοιτητών. Σας καλούμε να συντονιστείτε στην μεγάλη μας παρέα και- γιατί όχι- να την κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη σε ένα από τα μεγαλύτερα και πρωτοπόρα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Για να μην χάνετε λεπτό από το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο μπείτε εδώ: https://radiopanteion.wordpress.com/ όπου θα μας γνωρίσετε όλες και όλους, καθώς και μπορείτε να περιηγηθείτε στον κόσμο των εκπομπών μας. Ακολουθήστε μας σε Facebook και Instagram για να μαθαίνετε τα νέα μας, ενώ θα μπορείτε και να μας στέλνετε τα μηνύματά σας και τις αφιερώσεις σας μέσα από το chat μας.

Μετά από 1 χρόνο επίμονων προσπαθειών το Πάντειο έχει ξανά τη δική του φωνή. Μια φωνή-καθρέφτη του, των ανθρώπων που πλάθει, των φοιτητών του. Είναι μεγάλη χαρά, προνόμιο και τιμή να έχω δίπλα μου τέτοιες/τέτοιους συναδέλφισσες και συναδέλφους σε κάτι νέο που περιμένει να το ανακαλύψετε. Είναι πολύ όμορφο να γίνεσαι μέρος ενός οργανισμού-μιας ομάδας που κάθε μέλος της βάζει τόσο μεράκι και αγάπη σε αυτό που κάνει. Ευχαριστώ πολύ από καρδιάς όλα τα παιδιά της Ομάδας που θα μοιραζόμαστε αυτό το ταξίδι.

Ελάτε λοιπόν κι εσείς μέσα από τον ήχο και τη μαγεία της μουσικής να σας ταξιδέψουμε στο Ράδιο Πάντειον. Μια φωνή νεανική. Τη Φωνή του Παντείου Πανεπιστημίου. Συντονιστείτε!

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.