Ράδιο Πάντειον: Το 1ο φοιτητικό Ραδιόφωνο στην Ιστορία που μπήκε στα Γήπεδα

Ράδιο Πάντειον: Το 1ο φοιτητικό Ραδιόφωνο στην Ιστορία που μπήκε στα Γήπεδα

Για μια ακόμη φορά το Πάντειο Πανεπιστήμιο καινοτομεί. Το Ράδιο Πάντειον, η συλλογική δουλειά των φοιτητριών/-τών του ΑΕΙ της Λεωφόρου Συγγρού, με υπ. Καθηγήτρια την κα. Αγγελική Γαζή, ανέβασε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη με την πρώτη του αθλητική κάλυψη. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών ΑΕΙ, η Φωνή του Παντείου Πανεπιστημίου μετέδωσε ένα αθλητικό γεγονός και μάλιστα αγώνα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής (Ιωνικός-Πας Γιάννενα, Γήπεδο Νεάπολης).

Μια Φωνή που δίνει χώρο και βήμα στους νέους της γενιάς μας να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από τη μαγεία του ήχου. Αυτή η εξωστρέφεια έδωσε το περασμένο σαββατοκύριακο και σε ένα παιδί, όπως όλες/όλοι μας, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να μεταδώσει ένα αγώνα ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο που δίνει ευκαιρίες να ανοίξουν τα φτερά τους οι νέοι ως μελλοντικοί επαγγελματίες και επιστήμονες.

Η ιστορία του Βασίλη Βουτσινά (υπ. Αθλητικού Τομέα του Ράδιο Πάντειον), όπως μας την αφηγήθηκε εδώ στον «Φοιτητικό Κόσμο» είναι η απόδειξη όλων όσων έχουν να προσφέρουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Τον ευχαριστούμε που τη μοιράστηκε μαζί μας.

«Είναι ωραίο να βιώνεις την ιδανική εικόνα του εαυτού που θα ήθελες να είσαι. Δικαιώνεσαι. Για την προσπάθεια που κατέβαλες, για τον χρόνο που σπατάλησες, για την αγνόηση της αμφισβήτησης που δέχθηκες. Ναι, αμφισβήτηση. Παντού υπάρχει, μέχρι να δουν με τα μάτια τους ότι αυτό που σκέφτηκες υλοποιήθηκε. Αυτές ήταν οι σκέψεις που με κυρίευαν το Σαββατοκύριακο 22-23/10 του 2022. Προφανώς κι αυτά της συγκίνησης και του ενθουσιασμού ήταν δεδομένα. Απλώς αυτά είναι λίγο κλισέ, γι’ αυτό και αποφάσισα να εμβαθύνω λίγο.

Οι πρώτες μου σκέψεις είχαν γίνει από τον Απρίλιο, όταν είχε πρωτοξεκινήσει το ραδιόφωνο αλλά δεν μπορούσε να γίνει τότε εφικτό, γιατί απλούστατα ήμασταν στο σημείο μηδέν. Παρόλα αυτά, η ιδέα δεν έμεινε στο ράφι. Έχοντας στην πλάτη μου μερικά ραδιοφωνικά λεπτά, τον Αύγουστο, σε μία «νεκρή» για το ραδιόφωνο περίοδο, έβαλα και πάλι μπρος το σχέδιο των ραδιοφωνικών αθλητικών μεταδόσεων. Επικοινώνησα πρώτα με δημοσιογράφους και καθηγητές από τη Σχολή, για να συμβουλευτώ για τα τεχνικά της υπόθεσης και κατ’ επέκταση να παραπεμφθώ σε τεχνικούς. Έπειτα, με ανθρώπους της διπλανής πόρτας, απλούς, άσχετους τελείως με τη δημοσιογραφία, που δουλεύουν για το μεροκάματο, αλλά μπορεί με τη σειρά τους να γνωρίζουν άτομα που εμπλέκονται με αυτό. Και πράγματι, έτσι έγινε.

Μέσω ενός μαγαζιού με ηλεκτρονικά είδη κοντά στο σπίτι μου, ήρθα σε επαφή με τον τεχνικό του Sport-fm, τον κ. Παντελή, ο οποίος δουλεύει 30 χρόνια εκεί. Μίλησα μαζί του στο τηλέφωνο, πήγα από το γραφείο του, τα είπαμε και μου πρότεινε κάποια πράγματα για να αγοράσουμε (λίγο ακριβά η αλήθεια είναι). Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, πήγαμε στην Πρυτανεία η οποία ήταν πολύ θετική με την ιδέα, αλλά κάπως διστακτική με την αγορά του εξοπλισμού. Βλέπετε, η γραφειοκρατία αποτρέπει πολλά σχέδια να γίνουν πράξη. Εμείς όμως δεν πτοηθήκαμε.

Κατάφερα με το Νίκο Ναούμ, συμπαραγωγό και Τεχνικό Υπεύθυνο του ραδιοφώνου μας, να φτιάξουμε με τα όσα μέσα διαθέταμε στο στούντιο και στα κινητά μας μία πρόχειρη, απλή, οικονομική, αλλά εφικτή λύση. Κάναμε τις δοκιμές κι είδαμε ότι είχε αποτέλεσμα. Το πρακτικό κομμάτι είχε λυθεί, έστω για να κάνουμε την αρχή. Το επόμενο βήμα ήταν να πάρουμε δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις για να μπούμε στα γήπεδα.

Θέλαμε να επικοινωνήσουμε με τα γραφεία Τύπου των πέντε Αθηναϊκών ομάδων της Α’ Εθνικής και όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής με τα ανάλογα. Ιωνικός, Ατρόμητος, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Οι τρεις πρώτες δέχθηκαν, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να μας βοηθήσει (δεν πειράζει), η ΑΕΚ δεν μπορούσε να μας εγγυηθεί στο 100% ότι θα πάμε, αλλά δεν μας έκλεισε την πόρτα. Συνεπώς, ίσως στο μέλλον παραστούμε και στην Αγιά Σοφιά! Το μεγάλο θετικό όμως ήταν ένα. Ότι και οι πέντε τους απάντησαν είτε στο τηλέφωνο που τους έκανα, είτε στο μήνυμα που τους έστειλα. Και μάλιστα ενθουσιάστηκαν με το project μας κι αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό απ’ όλα. Έλαβαν σοβαρά υπόψη μία ιδέα ενός όχι και τόσο γνωστού ραδιοφώνου ιδίως στα αθλητικά δεδομένα. Οι κακές οι γλώσσες θα πουν ότι το έκαναν για να «είναι καλοί» μαζί μας. Δεν πειράζει, ας γίνουμε λίγο ρομαντικοί…

Ο χρόνος πλέον μετρούσε αντίστροφα, το νέο πρόγραμμα του Ράδιο Πάντειον ξεκίνησε στις 17/10 και μαζί με αυτό συντάχθηκε και Αθλητικό Τμήμα. Το γεγονός ότι μπορεί κάπου να γράφει: «Βασίλης Βουτσινάς – Υπεύθυνος Αθλητικού Τομέα» δε λέει απολύτως τίποτα. Ένα μαγαζί με ρούχα δεν έχει ρούχα μόνο στη βιτρίνα του, αλλά και μέσα σε αυτό. Κι εκεί μέσα κρύβονται 10 ακόμη παραγωγοί οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος με μένα, είτε για το ποδόσφαιρο, είτε για το μπάσκετ, είτε για τη Formula 1 και θα αναδειχθούν στο προσεχές διάστημα.

Έτσι λοιπόν, το μόνο που απέμενε ήταν να βρούμε το πρώτο διαθέσιμο ματς στο οποίο θα πηγαίναμε. Και το Ιωνικός-ΠΑΣ Γιάννινα για το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου βρέθηκε στο δρόμο μας. Μίλησα με τον υπεύθυνο, εκείνος μας δέχθηκε με μεγάλη του χαρά και μάλιστα μου είπε να φέρω κι άλλα παιδιά να δουν το ματς σε περίπτωση που θέλουν. Και κάπως έτσι, το Ράδιο Πάντειον πήγε στο γήπεδο της Νεάπολης με έναν διαπιστευμένο δημοσιογράφο κι άλλα τρία παιδιά του αθλητικού τμήματος να βρίσκονται στις εξέδρες.

Στιγμιότυπο από την είσοδο των 2 ομάδων στον αγωνιστικό χώρο του Γηπέδου της Νεάπολης.

Το μόνο που έμενε ήταν να έρθει εκείνη η μέρα. Δεν είχα άγχος, αλλά μεγάλη ανυπομονησία. Ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου, οπότε δεν με κυρίευε το άγχος. Δεν είμαι ψώνιο, απλώς νιώθω ότι μπορώ να το κάνω. Το πώς θα βγει είναι άλλη ιστορία. Αυτό είναι επίκτητο. Το θέμα είναι ότι έχεις την εσωτερική δύναμη να πεις ότι θα το κάνεις κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έκανα την αντίστοιχη προετοιμασία για το ματς και το ηλιόλουστο μεσημέρι της Κυριακής μετέβην μαζί με το Νίκο Βιτάλη στο γήπεδο της Νίκαιας γεμάτος ενθουσιασμό. Εκεί, θα ερχόντουσαν οι Νίκος Βολιώτης και Ελένη Μπεμπεκίδου.

Ο Βαγγέλης Βαλαβάνης και ο Νίκος Ναούμ έκαναν την αρχή με μία pre-game εκπομπή και μετά η σκυτάλη πήγε σε μένα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ναι, υπήρχαν τεχνικά προβλήματα, ναι, έκανα λάθη, αλλά αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν ένας άνθρωπος που, από τα 14 του, έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό το πράγμα, να προσπαθήσει όσο και όπως μπορεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Δεν έχει σημασία αν μας άκουσαν 10, 100, 1.000. Σημασία έχει ότι φύγαμε από το στούντιο και από το γήπεδο αντίστοιχα σαν να έπαιζε Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα και σαν να μας άκουσαν 1.000.000 άτομα. Δεν τρελαθήκαμε, απλώς η αθωότητα μας κυριάρχησε. Νιώσαμε ότι πετύχαμε κάτι, και ναι όντως κάτι πετύχαμε. Να δίνουμε νόημα στα όνειρά μας.

Και κάπου εδώ, με μία μερική συγκίνηση, τελειώνει η ιστορία ενός 21χρονου που σκοπεύει να ασχοληθεί με την αθλητική δημοσιογραφία. Την άλλη Κυριακή, κάποιος άλλος από τους άλλους 10 θα μας διηγηθεί τη δική του ιστορία. Είπαμε, το μαγαζί δεν έχει μόνο βιτρίνα…

Να μη παραλείψω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ, πέρα από τον κ. Παντελή, και σε κάποιους άλλους ανθρώπους που μας βοήθησαν έστω και λίγο, είτε με τις δημοσιογραφικές τους γνώσεις, είτε με τις τεχνικές τους γνώσεις, για την εκπλήρωση αυτού του εγχειρήματος.

-Χρήστος Κυριαζής (Δημοσιογράφος Cosmote TV)

-Παύλος Παλαιστής (Δημοσιογράφος Cosmote TV)

-Φωτεινή Παπαγεωργίου (Διευθύντρια Αθλητικού Τμήματος Cosmote TV)

-Διονύσης Βερβελές (Δημοσιογράφος Κόκκινος πρωταθλητής, gavros.gr, thryloseisai.gr)

-Μάκης Γίγας (Τεχνικός ήχου ΕΡΤ)

-Ειρήνη Γιανναρά (Ραδιοφωνική παραγωγός Ελληνικής Ραδιοφωνίας)

Ένα τεράστιο ευχαριστώ πολύ σε όλες/όλους τις/τους συμπαραγωγούς μας που μας άκουσαν έστω και για 5 λεπτά, στην καθηγήτριά μας κα. Αγγελική Γαζή, στον καθηγητή κ. Στ. Καπερώνη και στην Πρύτανη του Παντείου κα. Χ. Κουλούρη.

+ posts