Σημείο τομής κορονοϊού και περιβάλλοντος

Απρίλιος 2020, ο κόσμος αρχίζει και τρελαίνεται. Κοντεύει μήνας με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εστίασης και αναψυχής. Κλειστές επιχειρήσεις  ή σχεδόν κλειστές. Απολύσεις, άδειες άνευ αποδοχών, μισοί μισθοί… Τρομοκρατία μέσα από τα ΜΜΕ, ενημέρωση σχεδόν μηδενική. Απαγόρευση κυκλοφορίας, πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για κάθε παράβαση, μηνύματα sms στην  κυβέρνηση, υπεύθυνες δηλώσεις κυκλοφορίας. Νοσοκομεία ελλιπέστατα, γιατροί και νοσηλευτές, κάποιοι σε απόγνωση, κάποιοι νοσούντες. Είναι όμως αλήθεια όλα αυτά για τον νέο ιό ή μήπως παραπληροφορούν τον λαό; Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και τι θα γίνει μετά; Αυτά και άλλα πολλά πλήττουν τον σύγχρονο άνθρωπο/ Έλληνα.

Έπειτα από όλον αυτό τον προβληματισμό που δημιουργήθηκε στα πρόσωπά σας θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι χάρη σε αυτόν τον ιό που έχει σπείρει τον πανικό σε παγκόσμιο επίπεδο ο πλανήτης μας αναπνέει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Είναι γεγονός ότι λόγω της καραντίνας, έχει μειωθεί σημαντικά η ατμοσφαιρική ρύπανση και υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, των μετακινήσεων, των λειτουργιών των εργοστασίων, της κίνησης αεροπλάνων και πλοίων κα. εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

Μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρο δείχνουν ότι στην Ιταλία και ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας έχει μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και συγκεκριμένα το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2). Στα κανάλια της Βενετίας, τα νερά φαίνονται πιο καθαρά και μάλιστα μπορεί πλέον να διακρίνει κανείς και ψάρια μέσα σε αυτά. Ακολουθεί απεικόνιση της μείωσης του ΝΟ2 από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2020 ανά εβδομάδα στην Ιταλία.

Οι όλο και μειωμένες τιμές του ΝΟ2

Το ίδιο συμβαίνει και στην  Κίνα, καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά αέριων ρύπων και ΝΟ2. Πρέπει να τονιστεί ότι η μόλυνση που προκαλείται από τις εκπομπές ΝΟ2 δεν είναι μόνο από τις βασικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και από τις βασικότερες αιτίες θανάτου στην Κίνα. Σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζοντας την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υποθέτοντας τις επακόλουθες επιπτώσεις της στην υγεία, υπολογίζεται ότι οι ζωές 4.000 παιδιών (κάτω των 5) και 73.000 ενηλίκων (άνω των 70) σώθηκαν στην Κίνα. Οι επιστήμονες κατέγραψαν και παρατήρησαν τα επίπεδα μόλυνσης τις πρώτες τρεις βδομάδες του Ιανουαρίου και ύστερα κατά το διάστημα 10-25 Φεβρουαρίου του 2019 και την μείωση της μόλυνσης που πραγματοποιήθηκε τους ίδιους μήνες του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (Κ.Α.Π.Α.) τα προληπτικά μέτρα οδήγησαν σε σημαντική μείωση των τιμών της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, με βάση τη σύγκριση των μέσων ημερήσιων τιμών συγκέντρωσης ανά ημέρα για το χρονικό διάστημα 16-18 Μαρτίου, όταν και εντάθηκαν τα προληπτικά μέτρα, οι ρύποι του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 48,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 «Είναι πραγματικά μια λυπηρή διαπίστωση ότι η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται αλλά την ίδια ώρα ανακουφίζεται ο πλανήτης γιατί μειώνονται τα επίπεδα της μόλυνσης. Ο πλανήτης μας είναι πανέμορφος αλλά και πολύ εύθραυστος και η μόλυνση που προκαλείται από τους ανθρώπους μπαίνει σε διαφορετική προοπτική τώρα. Επομένως, νομίζω ότι για την συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αυτή είναι χρήσιμη παρατήρηση», δήλωσε ο Ζόζεφ Ασμπάχερ, Διευθυντής Προγραμμάτων της ESA.

https://www.youtube.com/watch?v=ZbtsdwT8EXk
+ posts