Σπάσε τις προκαταλήψεις!

Σπάσε τις προκαταλήψεις!

Η Αλβανία αποτελεί μία χώρα χιλιοχτυπημένη από τα μαστίγια της Ιστορίας. Μεγάλη αυτοκρατορία στα χρόνια των Ιλλυριών, φορτώθηκε με την βία τον οθωμανικό ζυγό για 5 αιώνες, έως ότου ανεξαρτητοποιήθηκε το 1912. Κρυφό «διαμάντι» της ΕΣΣΔ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε μία από τις χώρες που ποθούσε να γίνει από τους πιο μακρινούς δορυφόρους της (όπως και η Ελλάδα, άλλωστε). Ύστερα, με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε διαμάχη μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και Σοβιετικής Ένωσης για την μεγαλύτερη δυνατή άσκηση επιρροής στη χώρα, γεγονός το οποίο δημιούργησε μία χαώδης κατάσταση που εκμεταλλεύτηκε ο Ένβερ Χότζα, εγκαθιστώντας δικτατορικό («κομμουνιστικό») καθεστώς για περισσότερο από 30 χρόνια… Κι αυτά αποτελούν τα κυριότερα σημεία από όσα πέρασε η χώρα μέσα στο φάσμα των χρόνων.

Με την τεράστια μεταναστευτική κίνηση Αλβανών προς την χώρα μας από το 85’ και μετά, λόγω της κατάρρευσης της αλβανικής οικονομίας και του κοινωνικού ιστού, ξεκίνησε και η ξενοφοβία και τα πρώτα στερεότυπα για εκείνους, κυρίως -τότε- για την κατάσταση στο τόπο τους. Οι βασανισμένοι μετανάστες κυνηγούσαν κάθε ευκαιρία για δουλειά, σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι οποίοι ζούσαν τα μεγαλύτερα χρόνια ευημερίας τους από την ανεξαρτητοποίηση της πατρίδας, και, μέσα σε αυτή την αναπτυξιακή τρέλα, όλοι ονειρευόντουσαν σπουδές και ενασχόληση με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα εργασίας. Ως αποτέλεσμα, πάρα πολλοί Αλβανοί δραστηριοποιήθηκαν στο πρωτογενή τομέα αλλά και στην οικοδόμηση αστικών περιοχών, βελτιώνοντας το ΑΕΠ και την γενικότερη παραγωγή και υποδομή της Ελλάδας.

Με το πέρασμα των χρόνων και ειδικότερα με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν, ειδικά στον τομέα της εξειδίκευσης. Πολλοί άρχισαν τα ρατσιστικά παραληρήματα για τους Αλβανούς εργάτες, ότι «κλέβουν τις δουλειές μας» κτλπ., ενώ είχαν ήδη ενσωματωθεί στα λαϊκά στρώματα της χώρας, ενώ εξακολουθούσε να υπάρχει αυτή η νοοτροπία υποβάθμισης των χειρωνακτικών επαγγελμάτων από ελληνικής πλευράς.

Και να που οι «κλέφτες, πρωτόγονοι, βιαστές, κομμουνιστές» Αλβανοί πλέον έχουν μία σοσιαλίζουσα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα, στην οποία -με τον τελευταίο ανασχηματισμό και Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος- οι γυναίκες έχουν τα 12/16 χαρτοφυλάκια του υπουργικού συμβουλίου! Παρά τις επιθέσεις και τα πυρά της αντιπολίτευσης αλά Ντόναλντ Τραμπ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας κέρδισε απολύτως νόμιμα τις εκλογές του προηγούμενου Απρίλη με αυτοδυναμία και προχωρεί σε ορθή διακυβέρνηση -μέχρι τώρα- της χώρας, παρά τις δυσκολίες του κορωνοϊού, έχοντας καλές εξωτερικές σχέσεις με Βουλγαρία-Βόρεια Μακεδονία-Ελλάδα. Και δεν μπορείς να μην πανηγυρίσεις κάθε φορά που σπάνε -κυριολεκτικά- οι προκαταλήψεις.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/308967_oi-gynaikes-pleiopsifia-stin-albaniki-kybernisi-gia-proti-fora-stin-istoria  

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.