Σπίλωση της διαφορετικότητας, σπίλωση της ανθρωπότητας

Σπίλωση της διαφορετικότητας, σπίλωση της ανθρωπότητας

Μία βδομάδα έχει περάσει μόλις από την έναρξη της δίκης του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie OH, ο οποίος δέχτηκε θανατηφόρα χτυπήματα το απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου που επενέβη στην πλατεία Ομονοίας, έναν μεσίτη, τέσσερις αστυνομικούς από τους οχτώ που ήταν στο σημείο του μαγαζιού (4 είναι που κατηγορούνται, τουλάχιστον) και έναν από τους ΕΚΑΒίτες που πήγαν να τον παραλάβουν αιμόφυρτο και μισοπεθαμένο από το πεζοδρόμιο.

Μία δίκη με κλειστά τα φώτα της δημοσιότητας, μία στυγνή δολοφονία που σκότωσε την διαφορετικότητα, ένας άνθρωπος που ξεφτιλίστηκε και ατιμώθηκε αισχρά από την προπαγάνδα των καθεστωτικών μεγάλων ιδιωτικών καναλιών ως ληστής και πρεζάκι… Πόσες περιπτώσεις; Δήμητρα, Φύσσας, Τοπαλούδη, και πολλοί άλλοι θάβονται επειδή ήταν αντισυστημικές φιγούρες… Λες και -υποθετικά μιλώντας- αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να υφίστανται εφ’ όρου ζωής κοινωνικό αποκλεισμό, λες και δεν αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος έμμεσα τους οδηγεί και σε αυτόν τον τρόπο ζωής (αλλά αυτό αποτελεί άλλο πεδίο συζήτησης).

Ενοχλήθηκε το πρότυπο συστημικό/συντηρητικό νοικοκυριό με την ακτιβιστική δράση του Ζακ στον αγώνα για την ισότητα των ομοφυλόφιλων, το νοικοκυριό του οποίου ταυτίζονται οι αντιλήψεις σε απόλυτο βαθμό με εκείνες των ΜΜΕ: ρατσιστικές, ομοφοβικές, πατριαρχικές…

Η προπαγάνδα και η σπίλωση του ονόματός του στάθηκε ικανή, επίσης, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, να στρέψει αρνητικά ως προς την δικαίωση της Zackie στο κοινωνικό πεδίο και ανθρώπους που είχαν διλημματική στάση. Τέλος, έδωσε νέα φλόγα στο sis straight macho χαρακτήρα που πρεσβεύουν κάτι ακροδεξιοί λεβέντες, οι οποίοι τείνουν να έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του μηδενός, αλλά παραμένουν επικίνδυνοι όταν συσπειρώνονται και ενθαρρύνονται με αφορμή τέτοια συμβάντα, τα οποία επιδεικνύουν την ανέχεια του φασισμού από το ελληνικό κράτος.

Μία δίκη που, αναλόγως και την έκβασή της, θα καταδείξει το (όχι και τόσο καλό τελευταία) ποιόν της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας με την καταληκτική απόφαση, καθώς η ενημέρωση θα είναι ελλιπέστατη (https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/315760_gia-na-yparhei-dimosiotita-prepei-na-eimaste-ekei-dimosiografoi-gia-ti) και αυτό πάντα λειτουργεί προς όφελος των κατηγορουμένων.

Ο κινηματικός κόσμος βρίσκεται ήδη δυναμικά στο πλευρό της οικογένειας του Ζακ, η οποία εκφράζεται χωρίς ίχνος μίσους απέναντι σε εκείνους που βοηθάνε το μίσος να επιβιώσει. Εφόσον η αλληλεγγύη νικήσει, θα μιλάμε για άλλη μία συμβολική αγωνιστική νίκη, ενάντιας στο σύστημα εκείνο που μόνο τους ισχυρούς και ομοιόμορφους αφήνει να πετύχουν και απέναντι στους κυρ-Παντελήδες που απλώς σιωπούν μπροστά σε κάθε τέτοιου τύπου κοινωνικά γεγονότα, με την σιωπή τους να ενισχύει κάθε φορά τη φωνή των δυνατών, αιματοβαμμένων και αχόρταγων.

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.