ΣτΕ: Απόδοση δικαιοσύνης για τα γεγονότα του 2008/Καταδικάζεται η Αστυνομία

ΣτΕ: Απόδοση δικαιοσύνης για τα γεγονότα του 2008/Καταδικάζεται η Αστυνομία

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… αυτή είναι η χαρακτηριστικότερη φράση που συμπυκνώνει την κινητικότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης. 13 χρόνια μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τα επεισόδια που ακολούθησαν στο κέντρο της Αθήνας, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν τότε  μπορούν πλέον να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Το ΣτΕ επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία για την καταστροφή των περιουσιών το Δεκέμβριο του 2008 και επιδικάζει σε επιχειρήσεις το ποσό των 1.800.000 ευρώ ως αποζημίωση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και υποστηρίζοντας πως ήταν υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. να προστατεύσει τις περιουσίες.

«Η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια.

Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου».

Άνδρες των ΜΑΤ στα επεισόδια του 2008 (Πηγή: Ναυτεμπορική)

Σύμφωνα με μία από εννιά δικαστικές αποφάσεις, η διακριτική ευχέρεια της ΕΛ.ΑΣ. προορίζεται μόνο ως προς τον τρόπο δράσης τους, δηλαδή τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού, αλλά όχι στο αν θα δράσουν.

Επισημαίνεται δε ότι «στην ειδικότερη περίπτωση κατά την οποία τα αστυνομικά όργανα αν και επεμβαίνουν και επιχειρούν, δεν λαμβάνουν κανένα συγκεκριμένο μέτρο για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η επιλογή της αποχής τους από κάθε ενέργεια, ειδικώς προς το σκοπό του αγαθού της περιουσίας, συνιστά υπέρβαση των άκρων ορίων της ευχέρειάς τους και για το λόγο αυτό είναι παράνομη».

+ posts